Index Vakbarát Hírportál

Fürjes szerint akkora siker volt a vizes világbajnokság, hogy esélyünk lett volna az olimpiára

2017. augusztus 3., csütörtök 09:49 | aznap frissítve

Több szempontból is igen érdekes interjú jelent meg a csütörtöki Heti Válaszban Fürjes Balázzsal, a budapesti fejlesztésekért felelős kormánybiztossal. A beszélgetés apropója természetesen a pár napja zárult vizes világbajnokság, aminek Fürjes az egyik főszervezője volt, de emellett szóba került benne a budapesti olimpia kérdése és a jövő fővárosi fejlesztései is.

Az interjúból többek közt kiderül, hogy Fürjes Balázs és főnöke, Seszták Miklós, fejlesztési miniszter teljesen más összeget tart a világbajnokság rendezési költségének, illetve a kormánybiztos arra is célzásokat tesz, hogy a budapesti olimpia álmát azt követően gyilkolták meg a népszavazási kezdeménnyel, hogy egy NOB ülésen titkos favorittá léptünk elő a pályázók versengésében.

A világbajnokság kapcsán Fürjes elmondta, hogy nem pusztán minden idők legjobb rendezvénye volta budapesti, de olyan magasra tette a lécet, hogy a következő két helyszín, a dél-koreai Kvangzsu és a japán Fukuoa képviselői is azt kérték a FINA-tól, hogy ne a mi rendezésünk legyen az etalon, mert ehhez ők biztosan nem fognak tudni felnőni. Fürjes szerint a főváros, valamint a budapesti és füredi versenyhelyszínek szépsége, a szervezők és az önkéntesek profizmusa, a telt házas szurkolás és a hazai csapat szereplése tette megközelítehetetlen etalonná a budapesti vizes világbajnokságot.

Ezt követően kerül szóba a vizes vb rendezési költsége, amikor is  Fürjes Seszták Miklósnak is ellentmondva egy eddig ismeretlen összeget dob be a köztudatba. Ez látszólag kisebb, mint a fejlesztési miniszter említette szám, ám valójában mintegy húsz százalékkal magasabb. Fürjest a miniszter 130,4 milliárdos kalkulációjával szembesítette a kérdező, amire ő némi fejtegetés után azt felelte, hogy a rendezés közvetetlen költségei nem egész 50 milliárdot tettek ki, a többi olyan beruházás volt, ami független a világbajnokságtól, utóbbi kategóriába sorolva egyébként a Duna Aréna építését is. 

 A szervezés költségei, mindenestül, a megnyitó és záróünnepség és az ideiglenes létesítmények kiadásai. Ez nem éri el az 50 milliárd forintot sem három év alatt.

Csakhogy Seszták az általa említett 130,4 milliárdos költségből csak 38,4 milliárdot tartott a rendezés költségének.

Akárhogy is, Fürjes szerint megérte a rendezés, mind a jegy- és turisztikai bevételek miatt, mind az általa teremetett munkalehetőségek miatt, mind pedig legfőképpen az országimázs szempontjából. Emellett a tömegsport is profitál majd a felújított, illetve új uszodákból és a rendezvény örökségéből. "Szeptemberben jóval több lurkó jelentkezik úszni, vízilabdázni, több lesz a szabadidekében sportoló ember" – mondta. Végezetül a nemzetet is összekovácsolta a rendezvény.

Még az interjú világbajnokságra vonatkozó részénél is érdekesebb, amit Fürjes a visszavont olimpiai pályázat kapcsán állít. A témát egy kulisszatitokkal és egy elég erős gyanúfelvetéssel vezeti fel, miszerint egy tavaly novemberi dohai NOB ülésen mind a három pályázó perezentálta pályázatát, és mi nyertünk. Ám ekkor valakik közbeléptek, és a többi már történelem.

Ott, Dohában Budapest volt a meglepetésgyőztes, onnan kezdtek komolyan venni minket – érdekes, hogy pont ezután léptek elő a semmiből az álomrombolók.

A kormánybiztos szerint a vébé elsöprő nemzetközi sikerének ismeretében még fájóbb az olimpiai pályázat bukása, ráadásul az EYOF-fal és a Forma-1-gyel egyszerre olimpiai terhelést jelentett az országnak, és mi kitűnően vizsgáztunk.

"Már tavaly felmerült, hogy a 2024-es és a 2028-as olimpiát is kiosztják az idén – az egyik miénk lehetett volna" – vonta meg a végső konklúziót.

Az olimpia kapcsán sajnos sem a kormánybiztos, sem a kérdező nem tért ki arra, amit Fürjes a világbajnokság költségei kapcsán mondott két bekezdéssel korábban, miszerint az utóbbi években legalább duplájára emelkedtek az árak az építőiparban, egyrészt a dübörgő gazdaság, másrészt a magyar cégek nemzetközi keresettsége miatt. Valószínűleg sokakat érdekelne, szerinte miként viszonyult volna ez a tendencia az olimpiai rendezés tervezett költségvetéséhez.

A kormánybiztos ehelyett a jövőbeli budapesti fejlesztésekről beszélt, köztük több, a nem megpályázott olimpia kapcsán felmerült beruházástt is elsorolva, mint a csepeli extrémsport-park vagy az olimpiai falunak megálmodott diákváros Dél-Pesten, az egykori Questor-telken. De emellett egy új híd vagy a Dunapart rendezése is felmerült.

Végezetül Fürjes ambíciói is szóba kerültek, ám ő mind a lehetséges főpolgármesterségével, mind a Magyar Úszó Szövettség elnökségével kapcsolatos feltevéseket is határozottan cáfolta. Utóbbi téren szerinte "a választás nincs napirenden", amikor pedig arról kérezték, indulna-e Tarlós ellenében a Fideszen belül, így felelt:

"Nem. Budapestnek kitűnő főpolgármestere van, és mint budapesti választó, nagyon bízom benne, hogy folytatja a munkát, legközelebb is őt választhatjuk meg a város első számú képviselőjének."

(Borítókép: Fürjes Balázs az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és Kövér László az Országgyűlés elnöke a 17. vizes világbajnokság női óriás-toronyugrás döntőjét nézik a Parlament egyik erkélyéről 2017. július 29-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI)

Rovatok