Index Vakbarát Hírportál

Hosszú negyedik, Késely bronzérmes az úszó-Eb-n

2018. augusztus 7., kedd 18:01 | aznap frissítve

Az úszó Európa-bajnokság negyedik versenynapján jött Hosszú Katinka első döntője: 100 háton.

A magyar úszónő meglepetésre megnyerte az olimpiát ebben a számban két éve, de mivel a világbajnoki program más, nem volt esélye arra, hogy tavaly Budapesten ezen a távon versenyezzen, elindult ugyan, de vissza kellett lépnie. Európa-bajnokságon két éve ezüstöt szerzett, négy éve pedig holtversenyes aranyérmet, a dán Nielsen 59.63-at ért el.

Hosszú Glasgow-ban az ötös pályára került, vagyis a második idővel jutott a döntőbe, a négyes pályát az orosz Anasztaszija Feszikova kapta. Az előfutamban 31 század volt közöttük.

Az orosz rajtolt a legjobban, már 25-nél kilógott a mezőnyből, ő is fordult elsőnek, Hosszú pedig a legjobb háromban sem volt. A fordulója rosszul sikerült, és a sebessége sem volt az igazi.

A táv második felében sem tudott felzárkózni, végül a negyedik lett, igaz mindössze három század hiányzott neki a bronzéremhez.

Burián Kata a hetedik helyen érte el a falat.

Hosszú 200 vegyesen a második helyen jutott a döntőbe, Jakabos a hatodikon.

Késely Ajna 1500 gyorson bronzérmet nyert - ezzel megvan az ötödik magyar érem -, a győztes messze volt tőle, a 800-on is győztes olasz Simona Quadarella majdnem 12 másodpercet vert rá. A német Köhler lett a második, ő közelebb volt hozzá, és végül nyolc másodperccel az egyéni csúcsán belül, de 16:03-on kívül fejezte be a versenyt.

"Az utolsó métereken már szédültem, remélem, hogy 400-on is tudok javítani egy kicsit. Örülök az éremnek nagyon, jobban esett sokkal, mint a hétfői előfutam."

- magyarázta a 16 éves úszónő.

Rovatok