Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka eltiltást kockáztat, ha beszáll az ellenvilágkupába

2018. november 8., csütörtök 17:31

Hosszú Katinka, több olimpiai bajnok és világbajnok is eltiltásra számíthat, ha decemberben elindul a FINA által el nem ismert International Swimming League (ISL) nyitóversenyén, írja az Insidethegames.

Az elvilleg december 20-án, Torinóban rajtoló ISL ötletét már korábban bedobták, a nemzetközi szövetség (FINA) nyáron figyelmeztette is 209 tagországát, hogy ne működjenek együtt a nemzetközinek nevezett verseny – ami a világkupa riválisa lehetne – szervezőivel. A FINA állítólag azt is jelezte, hogy akik elindulnak ezen a versenyen, szankciókra számíthatnak.

A szabályok szerint legalább egy-, maximum kétéves eltiltással számolhatnak.

Az Olasz Úszószövetség, amelyet a FINA-elnökségért is pályázó, de elbukó Paolo Barelli vezet, nem sokat törődött a figyelmeztetésekkel, beszállt a szervezésbe, és állítja, a meghívásos versenyük kompatibilis az európai szövetség és a FINA szabályaival.

A torinói versenyre a hírek szerint már több mint hetven klasszis úszó bejelentkezett, mint Hosszú Katinka, a 100 méter mell világcsúcstartója, a brit Adam Peaty, vagy a dél-afrikai olimpiai bajnok, Chade le Clos. Az ISL új formátumot próbálna ki, nyolc nemzetközi csapatot alakítanának 12-12 férfi és női versenyzővel. Az első két nap rövid pályán az összes úszószámban megküzdenének, majd a pontok alapján a négy legjobb csapat a következő két napon döntőzne egymással.

Peaty azt mondta, neki nagyon tetszik a koncepció, és szerinte erre van szükség az úszás megújításához, támogatja az ISL-t.

Rovatok