Index Vakbarát Hírportál

Beiktatták Knézy Jenőt a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába

2018. november 11., vasárnap 08:15

Az olimpiai bajnok Gyenge Valériát és Risztov Évát, a paralimpiai aranyérmes Pásztory Dórát, valamint Sós Csaba szövetségi kapitányt és Média-díjasként, posztumusz idősebb Knézy Jenőt iktatták be szombaton a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé.

A beiktatási ünnepséget Százhalombattán rendezték. Elsőként az 1952-es olimpián 400 méter gyorson győztes Gyenge Valériát hívták ki a színpadra.

A legnagyobb élmény az volt, amikor hazaértünk Budapestre, és emberek tömkelege várt minket a Nyugatiban, én akkor értettem meg igazán, mit jelent olimpiai bajnoknak lenni

– emlékezett vissza.

A kétszeres paralimpiai Pásztory Dóra – 2000-ben és 2004-ben 200 vegyesen győzött – lett az első paralimpikon a Hírességek Csarnokában. Elmondta, hogy sokat jelent neki az elismerés, és reméli, 

"sok parasportolónak és edzőnek ad erőt a jövőben".

A Média-díjat az idén – posztumusz – a Magyar Televízió legendás riportere, Knézy Jenő kapta meg, a halhatatlanok szobrát pedig fia, ifjabb Knézy Jenő vette át.

Annál nagyobb elismerés nem létezik, minthogy ezt díjat apu azoktól kapja, akiket közvetített és akiket szeretett. Sokszor tüntették ki pályafutása során, de azt gondolom, ez a díj neki a legtöbbet jelentette.

Rovatok