Index Vakbarát Hírportál

Kicsit betojt a vírustól, de már tünetmentes a magyar úszó

2020. április 27., hétfő 13:58

A világbajnoki bronzérmes Kozma Dominik egyike volt annak a nyolc úszónak, aki megfertőződött koronavírussal. A fertőzés tényét március végén erősítette meg a Magyar Úszó Szövetség. Kozma az elmúlt heteket házi karanténban töltötte, a Digi Sportnak azt mondta, „kicsit betojt”, amikor kimutatták nála a vírust. 

Aztán a kezdeti stressz elmúlt, és onnantól kezdve semmilyen tünetet nem produkáltam. Talán mondhatom, hogy el is kezdtem megnyugodni, elkezdtem gyógytornázgatni, itthoni feladatokat csinálni, úgyhogy nagyjából semmilyen dolgot nem változtatott meg ez a vírus az életemben.

Kozma leginkább az edzéseket hiányolja, várja már, hogy újra úszhasson – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport24-nek. A sportoló napi kapcsolatban van Bohus Richárddal, aki szintén átesett a víruson. Őt sem viselte meg különösebben a vírus, neki sem voltak tünetei, legfeljebb fáradékonyabb volt. 

A napi ötórás edzésprogramról átszokni ilyen hirtelen, és csak naponta fél-egy órát mozogni – ez egy borzalmas nagy változás, és ez is közrejátszik abban, hogy fáradékonyabbak vagyunk. Ez egy ugyanolyan stresszhelyzet a testünknek, mintha elkezdenénk sokat vagy még többet edzeni.

A magyar sportolók közül Kapás Boglárka kapta el először a koronavírust. Az olimpiai bronzérmes Kapás érintettsége néhány órával azelőtt derült ki, hogy a szövetség bejelentette a hét másik úszó pozitív tesztjét.

A válogatott úszók hétfőn kezdhették újra az edzéseket, miután mindegyikük tesztje – köztük Kapásé is – negatív lett. Az újraindulás 87 versenyzőt, illetve az őket felkészítő edzőket és kiszolgáló sportszakmai kollégákat érinti. Kapás Boglárka az Instagram-oldalára posztolt képpel jelezte, hogy hat hét kihagyás után újra az uszodában készül. 

Rovatok