Index Vakbarát Hírportál

Késely Ajna 8. lett 800 gyorson a rövidpályás vb-n

2021. december 18., szombat 17:20

Késely Ajna a nyolcadik helyen végzett 800 méter gyorson az Abu-Dzabiban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon.

A 20 éves magyar versenyző a pénteki előfutamban csak a tizedik időt úszta, azonban a második helyen továbbjutott kanadai Summer McIntosh, illetve a rangsorban hetedik amerikai Katie Grimes is visszalépett, így a két tartalék, Késely, illetve az amerikai Emma Weyant is bekerült a fináléba.

A döntőben Késely ugyan javított az előfutamban úszott 8:21.81-es idején, de 8:20.18 perces eredménye így is csak a nyolcadik helyhez volt elég. A számot a kínai Li Ping-csie nyerte 8:02.90-es világbajnoki rekorddal.

Eredmények:
női 800 m gyors, világbajnok:
Li Ping-csie (Kína) 8:02.90 perc
2. Anasztaszija Kirpicsnyikova (Orosz Úszó Szövetség) 8:06.44
3. Simona Quadarella (Olaszország) 8:07.99
...8. Késely Ajna 8:20.18

Elég ritka, hogy ketten is visszalépnek a döntőtől, így bevallom őszintén, elsőre egy kicsit megijedtem, hogy nekem itt most úsznom kell. Két-három órával a rajt előtt nem volt könnyű átprogramozni az agyamat. Ugyanakkor szeretném élvezni a világbajnokságot, és így, hogy jobbat is úsztam, mint az előfutamban, boldog vagyok

– nyilatkozta a futam után Késely, akinek felkészítését a tokiói olimpiát követően Bernek Péter vette át.

50 méter gyorson Szabó Szebasztián a 6. legjobb idővel jutott döntőbe. A szám Európa-bajnoka – aki közvetlenül a novemberi kontinensviadal után fertőződött meg a koronavírussal, és emiatt két hetet kihagyott – a délelőtti előfutamból a 13. helyen ment tovább 21.46 másodperces idővel. Az elődöntőben aztán jócskán tudott javítani, 21.06 másodperccel csapott célba, így ott lesz a szám vasárnapi fináléjában.

Ez most jó volt, az előfutamot kielemeztük, és az edzőm, Petrov Iván ellátott néhány jótanáccsal. Délelőtt igazából csak csapkodtam, most két csapással kevesebbet húztam és jobban is éreztem magam. Ma a döntő volt a cél, holnap az érem. Azt gondolom, a többiek már nem tudnak ennél sokkal jobbat, de szerintem bennem még van

– nyilatkozta a futamot követően a győriek ezúttal is fantasztikusan, 0.59-es reakcióidővel rajtoló kiválósága, aki kazanyi Eb-n – ahol három alkalommal állt a dobogó tetején – 20.72 másodperccel volt aranyérmes ebben számban.

(MTI)

Rovatok