Index Vakbarát Hírportál

Kannabiszhasználat miatt eltiltották a versenyzéstől az olimpiai bajnok úszót

2022. szeptember 1., csütörtök 15:16

Kannabiszhasználat miatt eltiltották a versenyzéstől Joseph Schooling olimpiai bajnok úszót.

Szingapúr első és eddig egyetlen ötkarikás aranyérmese, aki idén januártól kétéves kötelező katonai szolgálatát tölti, elismerte, hogy tiltott szerhez nyúlt, miközben részt vett a Délkelet-ázsiai Játékokon (SEA Games) májusban, Hanoiban, ahol két aranyat és egy bronzot szerzett – írta az esetről beszámoló insidethegames.biz. 

A szingapúri illetékes hatóságok döntése értelmében szolgálata hátralévő részében nem indulhat semmilyen versenyen.

Schooling így lemarad a jövő évi, kambodzsai SEA Gamesről, valamint a 2023-as kínai Ázsiai Játékokról. Katonai szolgálata várhatóan 2024 januárjában ér véget, így alig több mint hat hónapja marad a 2024-es párizsi olimpiára való felkészülésre – olvasható a portál anyagában.

Az úszót a kannabiszhasználat miatt hivatalos figyelmeztetésben részesítették, és rehabilitációs kezelésen kell átesnie. Ez enyhe büntetésnek számít, mivel Szingapúrban akár tíz év börtönbüntetést is kaphatnak a kannabisz birtoklói, míg 

a kábítószer-kereskedelem halállal büntethető.

„A kábítószernek nincs helye társadalmunkban, a zéró tolerancia jegyében lépünk fel illegális használatával szemben” – mondta Mark Chay, a Szingapúri Úszószövetség elnöke.

Schooling a 2016-os riói olimpián a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében meglepetésre nyert 50.39 másodperces olimpiai rekorddal, holtversenyes második helyre szorítva három világklasszist is: mögötte Cseh László, az amerikai Michael Phelps és a dél-afrikai Chad le Clos egyaránt 51.14 másodperces idővel csapott célba.

(MTI)

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok