Index Vakbarát Hírportál

Rasovszky medencés versenyszámban úszott olimpiai szintidőt

2023. július 23., vasárnap 07:38

A nyílt vizes versenyszámokban jeleskedő, olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf egyéni csúccsal teljesítette az olimpiai szintidőt 400 méter gyorson a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek vasárnapi nyitónapján. A magyar versenyző ezzel összesítésben a tizedik lett, és nem jutott döntőbe.

Férfi 400 méter gyorson Rasovszky Kristóf képviselte a magyar színeket, ő a viadal első hetében a nyílt vízi úszók között 10 kilométeren és a váltóval is ezüstérmet nyert, ezzel első magyarként állt kétszer is dobogón egy világbajnokságon ebben a szakágban – emlékeztetett összefoglalójában a Magyar Távirati Iroda különtudósítója a helyszínről.

A 26 éves magyar versenyző aztán vasárnap újabb remek teljesítménnyel rukkolt elő: az áprilisi országos bajnokságon úszott egyéni csúcsát (3:47.33) megjavítva, 3:46.56 perces idővel csapott célba, ezzel teljesítette az olimpiai szintet (3:46.78), így az 1500 méter gyors, valamint a nyílt vízi küzdelmek mellett ebben a számban is indulhat jövőre Párizsban.

Nagyjából az országos csúcsot (3:45.68) próbáltam meg belőni, ha megvan, akkor bejutok, ha nincs, akkor nem. Erősen is akartam kezdeni ennek fényében, de talán kicsit túl is lőttem az elejét, bitang kemény lett – nyilatkozta a végül 10. helyen végző klasszis, aki mint elmondta, élete formájában érzi magát.

Az első napon több magyar úszó is érdekelt volt még a délelőtti, selejtezős programban, közülük Holló Balázs 400 méter vegyesen kiharcolta a döntőbe jutást  erre a közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődő, Japánban esti, itthon kora délutáni programban kerül sor –, míg Szabó Szebasztián 50 méter pillangón jutott tovább.

Időrendi sorrendben haladva a magyarok közül elsőként női 200 méter vegyesen Sebestyén Dalma mutatkozott be, a 26 éves versenyző az országos bajnokságon egyetlen századdal maradt le az olimpiai indulást biztosító időtől (2:11.47), ezúttal azonban nem tudott ennek közelében úszni, 2:13.32-vel a 19. helyen zárt.

Egyáltalán nem vagyok elégedett, fájdalmas volt ez az úszás. Már legalább ott kéne tartanom, hogy ennél két másodperccel jobb időt menjek. Továbbra is célkeresztben az olimpiai idő, de most elég messze voltam tőle – nyilatkozta Sebestyén, hozzátéve, hogy általában nem igazán sikerül a szereplése az ázsiai világversenyeken.

A kilencedik vb-jén induló Jakabos Zsuzsanna női 100 méter pillangón állt rajtkőre: a győriek 34 esztendős úszója 1:01.51 másodperccel a 30. helyen végzett. A futam után elmondta, ritkán indul ebben a számban, most is csak azért ugrott medencébe, hogy egy kicsit „megérezze” a világbajnokság hangulatát.

Férfi 50 méter pillangón Szabó Szebasztián, a szám 2021-es Európa-bajnoka 23.27 másodperces idővel magabiztosan, négyes holtversenyben a kilencedik idővel bejutott az elődöntőbe, amelyet magyar idő szerint 13.23-tól rendeznek.

Női 400 méter gyorson Késely Ajna és Fábián Bettina az utolsó, bombaerős futamba került, többek mellet a hétszeres olimpiai és 19-szeres világbajnok amerikai Katie Ledeckyvel együtt úsztak. Késely ugyan délelőtt igencsak jónak mondható, 4:07.08 perces időt úszott, de ez sem volt elég a nyolcfős döntőbe kerüléshez, kilencedikként zárt. A 19 esztendős Fábián  aki a nyílt vízi csapattal ezüstérmet nyert  4:12.83 perccel a 23. helyen végzett.

A tavalyi vb-hez képest nekem ez óriási előrelépés, hiszen nagyon rossz állapotból kellett magam helyre tenni. Jól mentek az edzések, kicsit jobb időre számítottam, úgy érzem, ahhoz, hogy bekerüljek egy világbajnoki döntőbe, még egy jó fél évre van szükségem, hogy még több métert bele tudjak tenni a felkészülésbe. Remélem, a jövő évi dohai világbajnokságra ez összejön, most elkaptam a fonalat az edzéseken, még egy kis lendület kell, és jó lesz – mondta a Kovács Ottó irányításával készülő Késely.

Férfi 400 méter vegyesen Holló Balázs és Telegdy Ádám ugrott medencébe, utóbbi ugyan hátúszó specialista, de miután Verrasztó Dávid nem vállalta a világbajnoki szereplést, így lehetőséget kapott ebben a számban. Holló végül remek teljesítménnyel, 4:12.77 perces idővel csapott célba, nem sokkal maradt el az olimpiai szinttől (4:12.50), és a hetedik helyen bekerült a fináléba, míg Telegdy 4:21.19-cel 19. lett.

Tudtam, hogy a tavalyihoz hasonlóan erősen kell majd kezdenem, hiszen a mezőny nem lett gyengébb. Próbálok lépést tartani alapvetően a középmezőnnyel, most nagyon kiúsztam magam. Bízom benne, hogy délutánra tudok regenerálódni, és jobb időt úszni, ha meglesz az olimpiai szint, elégedett leszek  nyilatkozta Holló.

A 400 méter vegyes döntőjét magyar idő szerint 14.21-kor rendezik.

Az első nap előfutamai a 4x100 méteres gyorsváltók selejtezőjével zárultak: a nőknél a Senánszky Petra, Molnár Dóra, Ábrahám Lilla Minna, Pádár Nikolett összeállítású négyes a 13. helyen végzett (3:40.02), míg a férfiaknál a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Kós Hubert összeállítású kvartett 3:14.42-vel 11. lett, így egyik egység sem került a döntőbe.

Rovatok