Index Vakbarát Hírportál

Az újabb rekord elmaradt, a döntő megvan Kós Hubertnek 100 háton

2023. július 24., hétfő 13:53

Kós Hubert a délelőtti előfutamban úszott országos csúcsától nem sokkal elmaradva fináléba jutott 100 méter háton a fukuokai vizes világbajnokság hétfői napján – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

Az Egyesült Államokban készülő magyar úszó az előfutamban olimpiai szereplést érő 53.12 másodperces időt ért el, amivel megdöntötte Cseh László 2012-es 53.40-es országos csúcsát.

Az Arizona State 20 esztendős hallgatója, akinek felkészülését Bob Bowman, a legendás Michael Phelps edzője irányítja, az elődöntőben öt századdal úszott lassabban (53.17 mp), így futamában negyedikként csapott célba, összesítésben pedig hatodikként kvalifikálta magát a keddi fináléba.

Egészében tetszett az elődöntő, ha reggel nem úszom meg az országos csúcsot, akkor ennek a délutáni eredménynek még jobban örülök, főleg, hogy hatodikként bejutottam a döntőbe

– mondta futama után Kós az M4 Sport helyszíni stábjának.


Hozzátette, sokkal lazábban veszi a dolgokat, mint tavaly, egy éve még azt sem gondolta volna, hogy 100 méter háton elindul, nemhogy fináléba kerül.

Holnap biztos, hogy a táv első felén nézelődés nélkül, jobban kell úsznom, de nagyon jó, hogy az elmúlt fél év alatt ennyit fejlődtem. Százon megtudom, milyen egy világbajnoki döntő, amit így begyakorolhatok a 200 hát előtt

– zárta értékelését Kós.

A 100 méter hát fináléja kedden magyar idő szerint 13.59 órakor kezdődik.

A világbajnokság délutáni programjában sem elődöntőben, sem döntőben nem láthatunk más magyart. A amerikaiak négy, a kínaiak három érmet, közte egy, illetve két aranyat nyertek.

A férfiak 100 méteres mellúszásában az Ázsia-csúccsal győztes kínai Csin Haj-jang mögött hármas holtverseny alakult ki, így az olasz Nicolo Martinenghi, a holland Arno Kamminga és az amerikai Nic Fink is ezüstérmet kapott. A vb-k történetében ez volt a második alkalom, hogy egy számban három úszó ugyanolyan színű érmet nyert: 2015-ben női 200 méter mellen három bronzot osztottak ki.

Ötven méter pillangón a 100 háton világcsúcstartó olasz Thomas Ceccon úgy lett világbajnok, hogy szűk fél órával korábban még a 100 hát elődöntőjéből a legjobb idővel került a keddi döntőbe.

A kínaiak női 100 pillangón is aranyéremnek örülhettek Csang Jü-fej révén, míg a nap negyedik fináléjában, női 200 méter vegyesúszásban kettős amerikai siker született, ám a várakozásokkal ellentétben nem a címvédő Alexandra Walsh győzött, hanem honfitársa, az első nagymedencés vb-aranyát begyűjtő Kate Douglass.

(MTI/Index)

Rovatok