Index Vakbarát Hírportál

Milák nélkül olyan volt a váltó, mint egy F1-es futam kerekek nélkül

2023. július 28., péntek 06:35

Szabó Szebasztián 50 méter gyorson, Szabó-Feltóthy Eszter és Burián Katalin pedig 200 méter háton jutott tovább a délelőtti előfutamokból a fukuokai vizes világbajnokság medencés úszóversenyeinek hatodik napján.

A pénteki program a férfi 100 méter pillangó selejtezőivel indult, Kós Hubert végül a 200 méter hát esti döntője miatt nem állt rajtkőre, így csak Márton Richárd képviselte a magyar színeket – számolt be a történtekről a Magyar Távirati Iroda különtudósítója a helyszínről. A 200 méter pillangón hetedik Márton egyéni csúcsától (51.70) jócskán elmaradva 52.31 másodperces idővel összesítésben 27. lett, így nem jutott tovább a középdöntőbe.

Azért jó lett volna még egyet úszni, de ez most így sikerült, most a legfontosabb a váltó 

– nyilatkozta a 23 éves magyar versenyző.

Női 200 méter háton az áprilisi országos bajnokságon az olimpiai szintet már teljesítő Szabó-Feltóthy Eszter 2:10.38 perces eredménnyel a kilencedik, míg Burián Katalin 2:11.94-gyel pont a 16. helyen jutott tovább.

A hatodik napja már ez a világbajnokságnak, én viszont most versenyeztem először. Ennek megfelelően még nem igazán tudtam, mire számítsak. A futamom nem volt olyan erős, így tudtam velük tartani a lépést, délután pedig megpróbálok magamból mindent kiadni 

– mondta Szabó-Feltóthy Eszter.

Burián Katalin elárulta, bőven tartalékolt, de nem gondolta volna, hogy éppen csak becsúszik majd az elődöntőbe.

Azt érzékeltem, hogy jó helyen vagyok, ki is engedtem a végén, jól is jöttem, de eléggé meglepett az idő. Délután ez sokkal jobb lesz, aztán majd kiderül, hogy az mire elég. Azért érzem, hogy nem úsztam még más számokat eddig, jövőre viszont mindenképpen szeretnék százon is indulni.

Férfi 50 méter gyorson, hagyományosan a vb-k legnépesebb számában, 13 előfutamot rendeztek, Szabó Szebasztián egyéni legjobbjától (21.60) – amellyel tavaly a Duna Arénában negyedik lett – mindössze hét századdal elmaradva, 21.67 másodperccel csapott célba, és a második idővel készülhet a középdöntőre.

Ez volt a terv, nagyon jól sikerült, főleg a tavalyi döntős időhöz képest. Ugyan nem készültünk az ötven pillangóra, de kicsit nehéz volt feldolgozni, hogy ott nem sikerült. Itt mindenképpen szerettem volna javítani.

Szabó megjegyezte: az országos csúccsal (21.42) továbbra is nagyon elégedett lenne, és akkor „biztos jó lesz a helyezés is”.

4×200 méteres gyorsváltók előfutamai során a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Rasovszky Kristóf összetételű magyar csapat 7.11.15 perces idővel csak a 15. lett összesítésben, így nem jutott tovább. A magyarok egy évvel ezelőtt a Duna Arénában – Rasovszky helyett akkor Milák Kristóf úszott – ötödikek voltak, Rómában pedig Európa-bajnoki címet nyertek.

Márton a futam után azt mondta, „Milák távollétében mintha egy Forma-1-es futamon indultak volna kerekek nélkül”.

A délelőtti program a női 800 méter gyors előfutamaival zárult, Késely Ajna 8:28.23. perces idővel a 10., a nyílt vízi váltóval ezüstérmes 18 esztendős Fábián Bettina pedig 8:39.63-mal a 24. helyen végzett, így egyikük sem jutott a nyolcas döntőbe.

A vizes vb-n a női vízilabdatorna ma ér véget, a magyarok a hétszeres vb-aranyérmes, legutóbbi négy alkalommal első helyezett amerikaiakkal mérkőznek az ötödik helyért 9.30-tól.

Rovatok