Index Vakbarát Hírportál

Leállítják Hosszú Katinka férje 690 ezer forintos apanázsának folyósítását

2023. november 18., szombat 20:21 | aznap frissítve

Hosszú Katinka férje, Gelencsér Máté 2021 márciusától részesült a Kiemelt Edzői Programban szereplő szakembereknek járó juttatásban, ám a Magyar Úszó Szövetség legutóbbi elnökségi ülésén olyan határozat született, hogy ezentúl nem folyósítják a férfinak a havi 690 000 forintos apanázst.

Már annak idején is sok szemöldök felszaladt a honi uszodákban, amikor 2021 márciusában kiderült, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka udvarlója (akkor még nem volt a férje), Gelencsér Máté is részesül a Kiemelt Edzői Program (KEP) áldásaiban.

A havi mintegy 400 000 forintos apanázst akkor megszavazták az OKJ-s, tehát alapfokú edzői papírral rendelkező fiatalembernek, holott rejtély volt, hogyan került be a programba. 2020-ban a koronavírus-világjárvány miatt egyetlen nagy nemzetközi versenyt sem rendeztek a sportágban. 2019-ben pedig még Petrov Árpád volt Hosszú edzője, vele nyert két világbajnoki aranyérmet (200 és 400 méter vegyesen) a kvangdzsui világbajnokságon. Petrovval 2019. novemberben szakított, akkori közleményében Hosszú arra célzott, hogy egyedül is fel tudja magát készíteni. 2020. januárban derült ki, hogy Nagy József veszi át Hosszú felkészítését – ő viszont nem szerepelt a KEP-listán. Sőt, a szövetség honlapján sem tüntették fel Gelencsér nevét.

Időközben, nyilván az inflációnak is tulajdoníthatóan, havi 690 000 forintra hízott Gelencsér apanázsa.

Csakhogy a 35. életévét taposó Hosszú időközben várandós lett, augusztus 6-án megszületett kislánya, Kamília, és az úszással értelemszerűen felhagyó, bár visszavonulását még nem bejelentő kismama idejét természetesen a babázás tölti ki. 

Következésképpen Gelencsér sem edzősködik. Így aztán a MÚSZ legutóbbi elnökségi ülésén az a határozat született, hogy a továbbiakban nem folyósítják a férfi 690 000 forintos pénzét –  írja a Sportal. 

Gelencsér a KEP-es edzők közé Hosszú tokiói ötödik helye alapján került be, de Katinkának 2023-ban nem volt eredménye, és 2024-ben sem lesz. Márpedig annak az edzőnek, akinek nincs válogatott kerettag versenyzője, annak nem jár a juttatás.  A sportági szakszövetségek javaslatát a Magyar Edzők Társasága, a Nemzeti Sport Ügynökség és a Magyar Olimpiai Bizottság is véleményezi, a végső döntést pedig Schmidt Ádám államtitkár mondja ki. A szakszövetségek javaslatát azonban még sohasem bírálták felül. 

Rovatok