Index Vakbarát Hírportál

Milák Kristóf eltűnt a világ elől, az úszókapitány szerint katasztrofális lehet az állapota

2023. december 13., szerda 08:03

Sós Csaba, a medencés magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya kedd este a Sportrádió vendége volt, ahol a múlt heti rövid pályás Európa-bajnokság tapasztalatai mellett Milák Kristófra is kitért.

A szakember ismét elmondta, hogy nagyon rég nem beszélt Milákkal – elmondása szerint az olimpiai bajnok sportoló fel sem veszi neki a telefont –, de úgy látja, van még remény arra, hogy az úszófenomén aranyéremmel térjen haza a párizsi olimpiáról.

„Ha vissza is tér, már biztos, hogy Párizs nem lesz olyan, mint lehetett volna. Más kérdés, hogy ha egy ilyen istenadta tehetség tényleg elkezd dolgozni januárban, és onnantól ezt teszi egészen az olimpiáig, akár még nyerhet is” – jegyezte meg.

Sós Csaba látatlanban is le meri fogadni, hogy Milák az élsportolók mércéjével mérve katasztrofális fizikai állapotban lehet most. Rámutatott, hogy az állóképesség nyolc-tíz nap után kezd elszállni, Kristóf pedig kihagyott fél évet. „A víz egy speciális közeg, abban tartózkodni, abban csúcsteljesítményt nyújtani, komplikált, összetett dolog” – fűzte hozzá.

Az úszókapitány bevallotta, fogalmas sincs, éppen mi történik Milákkal, és szerint mások sem tudják, mivel üti el az idejét a fiatal sportoló. Hozzátette: arra utaló jel, hogy ennyire kiégett volna, hogy esetleg depressziós lenne, nem volt, számára legalábbis biztosan nem.

Hosszú Katinka is téma volt

„Valamit csinálnia kell, ha nem úszik. Valaminek jelenleg fontosabbnak kell lennie az életében, mint az úszás. Én visszavárom őt, és remélem, vissza is fog térni, mert abban bizonyos vagyok, hogy nincs más olyan, ahol neki a Jóisten ennyi tehetséget, képességet adott volna” – mondta Sós Csaba, aki néhány szó erejéig a visszatérő Hosszú Katinkára is kitért.

„Nem beszél mellé, a realitás talaján áll, s ez nagy dolog egy olyan sportolótól, aki csúcsok sokaságát döntötte meg korábban, s aki megjárt mindenféle magaslatot pályafutása során” – mondta Sós Csaba.

A 2021-es tokiói olimpián 200 méter pillangón aranyérmes Milák Kristóf június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon.

Virth Balázs nemrég úgy fogalmazott, tanítványa nagyjából fél éve nem végzett az élsporthoz szükséges munkát, és a 24. órában van, ha komolyan gondolja az olimpiai felkészülést.

Rovatok