Index Vakbarát Hírportál

Videó bizonyítja, komolyan gondolja Hosszú Katinka a nagy visszatérést

2023. december 21., csütörtök 20:41

A Kanári-szigeteken tölti napjait így december végén Hosszú Katinka, a háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok úszónő. Instagramjára feltöltött egy olyan videót, amelyen úszik. Ebből azt is gondolhatnánk, hogy gőzerővel folyik a felkészülése a párizsi olimpiára, ahogy ezt nem is olyan régen bejelentette.

Hosszú Katinka kislánya, Layber-Gelencsér Kamília augusztus 6-án született meg. Ennek öt és fél hónapja. A háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok úszónő november 27-én az Index hasábjain jelentette be, hogy fel akar készülni Párizsra, és indulni akar élete hatodik olimpiáján. 

Kamília születése után orvosilag hat hétig lett volna elvárt, hogy egyáltalán ne mozogjak, de a vége felé, ha óvatosan is, egy picit csaltam. Azóta ma már napi két-három órát fixen tudok edzeni, ami a régi idők akár nyolc-kilenc órás terhelésénél lényegesen kevesebb, de a semminél mégis sokkal több – nyilatkozta akkor lapunknak. – Próbálok minél hamarabb formába lendülni, újra elérni olyan szintre, hogy tudjak versenyezni. A mai napig imádok úszni, az uszoda a másik otthonom, ezt sosem gondoltam másképp, szerintem ez az érzés már az életem végéig elkísér. Április, május környékén jöhet el a visszatérés pillanata, amikor hosszú idő után már nem csak magamnak mérem az időt. 

Sós Csaba szövetségi kapitány december elsején az ATV műsorában reagált erre a kijelentésre, amit az Index szemlézett.

Akinek decemberig nincs meg az olimpiai A szintje, nem lesz válogatott, ennek értelmében pedig nem kapja meg azt a támogatást, mint eddig, de ez nem jelenti azt, hogy az olimpián sem vehet részt. 2024. június 23-ig kell megúszni az A szintet, ebben az esetben Hosszú akkor lehetne ott Párizsban, ha nem lesz két, nála jobb idővel rendelkező magyar versenyző.

Sós ugyanakkor hozzátette, Hosszú esetében nem tartja realitásnak az éremszerzést. 

Neki kell boldognak lenni, az a legfontosabb. Élsportról beszélünk, itt a legjobb úszók a legfontosabbak. Ő szerintem attól már távol van, hogy főszereplő legyen. Csodálatra méltó, hogy Hosszú a hatodik olimpiáját célozza meg. Amellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy a 34 éves úszónő legutóbb egy és negyed éve versenyzett, utolsó versenyei pedig lefelé ívelő pályafutást mutattak. 

Ehhez képest Hosszú Katinka jelenleg a Kanári-szigeteken tartózkodik családjával, és közben úszik is. Hogy ezt edzőtábornak lehet-e minősíteni, azt innen Budapestről lehetetlen megmondani, de az tény, hogy gyorson, mellen, háton és pillangón is tempózik, friss Instagram-bejegyzése szerint:

Ahogy írta a poszt fejlécén: Fly+Back+Breast+Free=IM or I am. Magyarul: pillangó+hát+mell+gyors=vegyesúszás. Ami én magam vagyok.

Információnk szerint a Hosszú család jelenleg saját költségén tartózkodik a Kanári-szigeteken, ami roppant dicséretes, a szövetségi edzőtábor januárban lesz Dubajban.

Ami Hosszú edzőjét, egyben férjét, Layber-Gelencsér Mátét illeti, az ő kiemelt edzői státuszát megszüntették, mivel nincs válogatott versenyzője, hiszen felesége legutóbb 15 hónapja indult versenyen. Ez a havi 690 000 forintos apanázs megszűnését jelenti.

Hosszú természetesen öt és fél hónappal kislánya megszületése után még nincs, nem is lehet versenyformában.

Nyilvánvaló, hogy a hét-nyolc évvel ezelőtti edzésmunka egészen más volt, mint a jelenlegi, és a hatása is meglátszott. 

Hosszú 35 évesen a világtörténelem legidősebb úszó olimpiai bajnoknője lenne, ha jövőre Párizsban felállna a dobogó tetejére. Az eddigi legidősebb olimpiai aranyérmes ebben a sportágban a hölgyek között az amerikai Dara Torres volt, aki 2000-ben Sydney-ben 33 évesen és 161 naposan volt tagja az Egyesült Államok 4×100 méteres győztes vegyes váltójának. 

Egyéni számban a holland Inge de Bruijn a rekorder, ő 2004-ben Athénben 50 méter gyorson diadalmaskodott 30 évesen és 363 naposan.

Hosszúnak nyilván nincsenek aranyérmes reményei Párizsra vonatkozóan, ő maga is csak a részvétel kivívását jelölte meg célként, bár ki tudja... Torresre visszatérve: kevésen múlt, hogy 2008-ban a pekingi olimpián, 41 évesen győzzön, egyetlen századmásodperccel maradt le az aranyéremről! Hozzá képest Hosszú 35 évesen szinte gyerek lenne jövőre Párizsban. 

(Borítókép: Hosszú Katinka 2022. június 19-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok