Index Vakbarát Hírportál

54 évesen meghalt Gyúró Mónika egykori válogatott úszó, a Verrasztó testvérek édesanyja

2024. február 22., csütörtök 08:29 | aznap frissítve

Hosszú betegség után meghalt Gyúró Mónika egykori válogatott úszó, Verrasztó Dávid és Verrasztó Evelyn olimpikon úszók édesanyja.

Gyúró Mónika többszörös országos bajnok, valamint válogatott úszó volt. Legjobb eredménye egy Európa-bajnokságon elért ötödik hely volt (ezt lánya, az Európa-bajnok Verrasztó Evelyn említette meg egy korábbi, 2017-es interjúban).

Verrasztó Evelyn szerdán éjjel a közösségi oldalain tett közzé posztokat, amelyben arra utalt, hogy meghalt az édesanyja.

Facebook-oldalán egy gyerekkori fotóval emlékezett meg, míg az Instagramján egy beszédes fotóhoz azt írta:

Szeretlek Anya! 

E posztokkal kapcsolatban a Sportalnak a családhoz közeli források is megerősítették, hogy Gyúró Mónika – hosszú betegség után – valóban meghalt. 

Fontos szerepe volt lánya sikerében

Az említett 2017-es interjúban Verrasztó Evelyn elmondta, hogy édesapja, a világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ezüstérmes Verrasztó Zoltán mellett édesanyja is sokat tett azért, hogy sikeres sportolóvá váljon.

Édesanyám tanított meg úszni, és ő az, aki nyugalomra int, ha rosszul megy az úszás. Ilyenkor megpróbál összekapni valahogy. Pont a 2010-es Eb jut eszembe, akkor úsztam ugyanis a legjobban, de előtte sírva mentem haza szinte minden nap, hogy »Úristen, anya, nem tudok úszni, most mi lesz?!«. Ráadásul a budapesti kontinenstorna amolyan második esélynek számított, úgyhogy azt tényleg nem ronthattam el. Anya biztatott, mondván: rengeteget dolgoztam és minden jól megy majd. Igaza lett

– idézte fel akkor Verrasztó Evelyn.

A Magyar Úszó Szövetség is közölte a gyászhírt

Frissítés: a szövetség csütörtök reggel közölte a halálhírt. Mint írták: „ Mónika a nyolcvanas években a sportág egyik komoly reménységének számított, érmet szerzett az ifjúsági Eb-n, már 14 évesen bemutatkozott a római Európa-bajnokságon a felnőttek között, legjobb eredményét, egy 5. helyet pedig két évvel később, Szófiában érte el 800m gyorson. Itthon már tizenévesen elkezdte gyűjteni a felnőttbajnoki aranyakat – az 1986-os ob-n például egyetlen délután során nyerte meg a 200 és a 800m gyorsúszást és 200m pillangót. Egyike volt Széchy Tamás kevés női tanítványainak, 1986-ban világbajnokságon is szerepelhetett.

Bár a célkeresztben az olimpiai szereplés állt, időközben összeházasodott az olimpiai ezüstérmes, világbajnok Verrasztó Zoltánnal, és mire megkezdődtek a szöuli játékok, ő már karjában tartotta első gyermeküket, az 1988-ban született Dávidot, majd egy évvel később érkezett Evelyn

– írták a posztban. 

A testvérpárral kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy „a hosszú évek során edző édesapjuk mellett édesanyjuk számított a legszilárdabb támaszuknak – Dávid hullámhegyekkel és -völgyekkel tarkított karrierjében Mónika volt az, aki mindig ott állt mellette, motiválta, ha kellett, s nyújtott neki biztos menedéket, amikor arra volt szükség.

Mindezt tette a háttérbe húzódva, időnként egy-egy mosolygós közös fényképen feltűnve, de a reflektorfényt örökkön kerülve. Hasonló módon, a feltűnést kerülve volt kifejezetten sikeres vállalkozó, a hírekbe olykor azért került be, mert gyermekeivel – elsősorban Evelyn születésére emlékezve – rendszeresen támogatták a koraszülöttek ápolását segítő alapítványokat

– fogalmaztak.

Végül azzal zárták posztjukat, hogy Gyúró Mónika „az elmúlt években aztán egészen másfajta, alapvetően legyőzhetetlen kihívással szembesült – a szörnyű terhet azonban rendkívüli méltósággal és bátorsággal viselte, egészen mostanáig.

Az úszócsalád ma egykori kiválóságától, de mindenekelőtt az egyik legnagyszerűbb édesanyától búcsúzik s osztozik Zoltán, Dávid és Evelyn mély fájdalmában és gyászában. Nyugodj békében, Mónika

– zárták a bejegyzést. 

Rovatok