Index Vakbarát Hírportál

Még el sem kezdődött, de máris történelminek számít az idei országos úszóbajnokság

2024. április 8., hétfő 18:53

A 126. országos úszóbajnokság még el sem startolt, de máris tarolt a megdönthető rekordokat illetően. Több mint 500 versenyző nevezett, ami új csúcs, és sohasem jött korábban ennyi külföldi úszó a magyar ob-re: 20 országból 70-en mérettetik meg magukat a Duna Arénában keddtől péntekig.

Az országos bajnokságot a magyar edzői kar külön kérésére vitték a Duna Arénába, hogy a világ egyik leggyorsabb medencéjében még jobb esély legyen az olimpiai szintidők megúszására. Az ob egyben olimpiai kvalifikációs verseny is, ezért nyitott minden náció számára.

A 2019-ben 200 pillangón világbajnok Kapás Boglárka, a két éve 400 vegyesen Eb-aranyérmes Mihályvári-Farkas Viktória, a junior világbajnok Zombori Gábor (400 vegyes), illetve Holló Balázs is igyekszik teljesíteni a szintidőt a párizsi olimpiára.

Rajtuk kívül Hosszú Katinka is ott szeretne lenni Párizsban: ő 2022-ben indult utoljára, most két fő távja (200 és 400 vegyes) mellett 100 pillangón nevezett. Amennyiben sikerrel jár, akkor csúcsnak számító hatodik alkalommal úszhatna az ötkarikás játékokon. Gyermekáldás után kevés úszó tud visszatérni a csúcs közelébe, ezért különösen nagy érdeklődés övezi a háromszoros olimpiai bajnoknő indulását.

A következő napokban arra is választ kapunk, milyen állapotban van a magyar úszósport másik nagy visszatérője: Milák Kristóf két hét híján egy éve, április 22-én versenyzett utoljára. A tervek szerint ugyanazt a programot ússza, mint az elmúlt három ob-n, azaz 50, 100, 200-on indul mind gyorson, mind pillangón, írja a hunswim.

A hírek szerint Verrasztó Dávid sem tett le arról, hogy 36 évesen újra olimpikon legyen, ő azonban a június 24-én záruló kvalifikációs időszak hajrájában igyekszik megúszni a szükséges szintidőt.

A világ- és Európa-bajnok Kós Hubert az ob-vel egy időben a San Antonió-i Pro Swim Seriesen áll rajthoz, de csak 100-as távokon, háton, pillangón és gyorson.

Az országos bajnokságon az előfutamok mindennap 9 órakor kezdődnek, ezeket a MÚSZ Youtube-csatornáján lehet követni, a döntők programja pedig 17 órakor startolk, a Duna World valamennyi finálét élőben közvetíti.

Rovatok