Index Vakbarát Hírportál

Milák talán nagyobb zseni Phelpsnél is, folytatja a sport axiómáinak megcsúfolását

2024. április 10., szerda 10:43

Ahogy azt már kedden is megkockáztattuk, a 126. országos úszóbajnokság bevonul a sportág korszakhatárt jelölő eseményei közé. Dacára annak, hogy vélhetően nem születik világcsúcs, ám amit Milák Kristóf művel, abból még szakdolgozatok százai születnek a közeli és távoli jövőben. Mármint a medencében, mert azért a medencén kívüli produkciója is figyelemre méltó. Szerdán királyszáma, a 200 pillangó előfutamában varázsolt, aztán bónuszképpen 50 gyorson.

Nem is vitás, hogy Milák Kristóf – és kisebb mértékben Hosszú Katinka – visszatérése tematizálja a 126. országos úszóbajnokságot a Duna Arénában. A két aktív magyar olimpiai bajnok közül Mr. Butterfly performance-a volt a sokkolóbb, egyrészt azért, mert tavalyi önmagát nemhogy idézve, hanem felülmúlva nyerte meg kedden a 100 gyorsot, 48.38 másodperccel (sorozatban negyedszer), ami két századdal jobb volt a tavalyi, kaposvári ob-n úszott idejénél. Mindezt úgy, hogy állítólag egy éve nem edz, legfeljebb kondizik, leszámítva a közelmúltbeli háromhetes tenerifei gyógykúrát. 

Másrészt medencén kívüli produkciója miatt: az még belefér, és tőle nem is szokatlan, hogy egyetlen szó nélkül átcsörtet a vegyes zónán, kikosarazva az írott és elektronikus média felajzott diktafonnal és mikrofonnal rá váró riportereit, az viszont már kevésbé, hogy középső ujját felmutatva üzen az őt fényképező fotósoknak. (Szerdán azt az információt kaptuk, hogy majd pénteken, a magyar bajnokság befejeztével nyilatkozik. Alig várjuk.)

Mellesleg, ahogy Csurka Gergő sajtófőnök megjegyezte, nem kötelező nyilatkozni a vegyes zónában, csak meg kell jelenni ott. Ezt pedig Milák teljesítette…

Szerda reggel a 200 méteres férfi pillangó előfutamai nyitották a programot, lehet mondani, ez számított az országos bajnokság fénypontjának, hiszen ennek a számnak a világcsúcstartója (továbbá olimpiai, világ- és Európa-bajnoka) Milák. Tavaly Kaposváron 1:52.88 perces idővel győzött, és elárulhatjuk, most is beszéltem olyan felelős sportági vezetővel, aki 1:52-vel kezdődő időt jósolt a magyar „marslakótól”. 

Khm…

Ilyen előjelekkel vártuk Milák újabb produkcióját, no meg a kedden tapasztaltakkal a hátunk mögött. Az elhíresült középső ujjon kívül azt is megtudtuk, hogy amikor a 100 gyors előző napi befutója után a győztes kiszállt a vízből, nagyúri nonchalance-szal odavetette a 16 századdal legyőzött Németh Nándornak: 

Jé, meglepődtem a célban, azt hittem, hogy 200-at úszunk, és még csak fél távnál tartunk…

Képzeljük el az egész évet keményen végigdolgozó Németh lelkét, amikor ezt hallja attól a zsenitől, aki – a szövetség vezetőinek eddigi ismeretei szerint – legjobb esetben is csak a töredékét készülte annak, amennyit ő…

Ettől függetlenül felfokozott érdeklődéssel vártuk a 200 pillangó utolsó előfutamát, amelyben nem a szám második legjobb hazai specialistájával, Márton Richárddal úszott együtt, mivel Ricsit eggyel korábbiba osztották, és így nem lehetett direktben összevetni a teljesítményüket. Merthogy bő egy héttel korábban a tenerifei edzőtáborban Márton még legyőzte a világcsúcstartót az időre úszásnál. 

Ez most kevéssé valószínű a döntőre. Márton a futamát 1:58.44-gyel nyerte meg, míg Milák 1:55.43-mal a sajátját. Ami több mint egy másodperccel jobb idő annál, amit tavaly ilyenkor a kaposvári ob előfutamában úszott. Őrület! Pedig a szakma arról értekezett, hogy a 100 gyorsot még le lehet úszni, úgymond, emlékezetből, de a 200 pillangó állóképességi szám, és 160 méternél Milák majd kidobja a vasmacskát, végzetesen lelassul…

Hát ehhez képest pont az utolsó 50 métere volt még 8 tizeddel gyorsabb, mint anno Kaposváron. És még hátravolt a délutáni finálé, ahol igazi tűzijátékra számítottunk.

Úgyhogy nyugodtan vessük máglyára vagy dobjuk a kukába az évszázados tapasztalatok alapján írt edzéselméleti szakkönyveket. Milák ugyanis különleges géniusz, olyan, amilyen egy évszázadban egy születik. Talán még Michael Phelpsnél is „géniuszabb”, hiszen a huszonháromszoros olimpiai bajnok nem edzésmunka nélkül, hanem nagyon is kemény tréningekkel érte el megismételhetetlen eredményeit. 

Más kérdés, hogy a Milák-show-nak nem feltétlenül jó az üzenete az úszóvilág maradék 99,99 százaléka felé. Tudniillik még a végén azt fogják hinni, hogy lottón is lehet nyerni világraszóló eredményeket, holott Milák példája követhetetlen, mert az a talentum, ami neki megadatott, mindenki másnál hiánycikk.

Persze a Honvéd pillangókirályán kívül akadt itt még világbajnok a délelőtti programban, például Kapás Boglárka, a 200 méter női pillangó kvangdzsui (2019) aranyérmese. A pályafutása utolsó szezonját teljesítő Bogi most valószínűleg nincs a csúcson, mert csak a harmadik legjobb idővel kvalifikált, a 02:14.45-ös idő majdnem nyolc másodperccel gyengébb annál a 2:06.78-nál, amivel a dél-koreai városban világbajnok lett. Persze az más verseny volt, más kor, és Bogi is fiatalabb volt – öt évvel.

Száz női háton négyen is 28 századon belül teljesítettek, így borítékolható, hogy hatalmas küzdelem lesz délután Komoróczy Lora, Burián Kata, Szilágyi Gerda és Molnár Dóra között. 

Aztán már következett is az 50 méteres férfi gyorsúszás, ahol Milák ismét vízbe ugrott, a kilencedik futamban, izmaiban a 200 pillangó egy órával korábban felhalmozott fáradtságával. 

Milyen fáradtság?! 22.29-cel messze a legjobb időt úszta, első helyen repesztett be a döntőbe! Már meg se lepődtünk…

Folytatása következik délután, tippelni sem merünk, hogy milyen Milák-sziporkával.

A 126. úszó országos bajnokság kedden vette kezdetét, és egészen péntek estig tart. Délelőttönként az előfutamokat, délutánonként a döntőket rendezik a Duna Arénában.

A 200 PILLANGÓ FINÁLÉJA AZ ELŐZETES PROGRAM SZERINT 17 ÓRA 5 PERC, AZ 50 GYORSÉ 17 ÓRA 48 PERC MAGASSÁGÁBAN VÁRHATÓ.

Az ob programját és úszóink eredményeit a szövetség honlapjára kattintva böngészheti.

(Borítókép: Milák Kristóf [k] a későbbi második helyezett Németh Nándor [b] és a későbbi harmadik Szabadics Bence a férfi 100 méteres gyorsúszás döntője előtt az úszó országos bajnokságon a Duna Arénában 2024. április 9-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok