Index Vakbarát Hírportál

Pádár „Kiki” címlapon, a magyarokról beszél az úszóvilág

2024. június 20., csütörtök 11:02

Elképesztő mennyiségben szállítják az érmeket a magyar úszók a belgrádi Európa-bajnokságon; három nap után 14 medáliánál tartanak, és kedden megszületett a második arany is a fantasztikus 4×100-as női gyorsváltónak köszönhetően. A staféta hajráembere, Pádár Nikolett felkerült a mértékadó sportági portál, a swimswam.com címlapjára, továbbá elemző írás született a 15 évet élt országos csúcs megdöntéséről.

A 2009-es római világbajnokságon történt. Ahol Hosszú Katinka és Gyurta Dániel élete első világbajnoki címét szerezte. 

Ahol potyogtak a világcsúcsok, a cápadresszként elhíresült „shiny suits” korában átírták az úszók a rekordlistát. Azokat a cuccokat szinte csak cipőkanállal lehetett felcibálni, áramvonalasra szorították össze a testet, tizedeket, sőt hosszabb távokon talán másodperceket jelentettek, ráadásul egy vagyonba kerültek, nem csoda, hogy 2010-ben betiltották őket. 

Rómában azonban még potyogtak a világcsúcsok, amelyek közül egyik-másik máig él, például a német Paul Biedermann legendás 1:42.00-ra a 200 férfi gyorson. 

Persze nemcsak a világcsúcsok repkedtek a Foro Italico medencéjében, hanem megannyi országos rekord is, köztük a magyar 4×100-as női gyorsváltóé. A Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Hosszú Katinka összetételű magyar kvartett az előfutamban, ahol a nyolcadik időt érte el, és ezzel bekerült a döntőbe, 3:37.64 perccel hatalmas országos csúcsot állított fel.

Olyan hatalmasat, hogy az időeredmény tizenöt évig állt a csúcslista tetején. Egészen kedd estig, amikor Senánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna és Pádár Nikolett letörölte onnan 3:36.77-es teljesítményével, ami Európa-bajnoki aranyérmet ért. Nem véletlen, hogy a swimswam.com, a mértékadó sportági szaklap címoldalára is felkerült a bravúr Pádár Nikolett fotójával. 

Érdemes összehasonlítani a tizenöt évvel ezelőtti és a mostani produkció részidőit.

2024 Európa-bajnokság               2009 világbajnokság

Senánszky Petra 54.79 mp          Dara Eszter 55.29

Ábrahám Minna 54.43                 Verrasztó Evelyn 53.90

Ugrai Panna 53.88                        Mutina Ágnes 54.28

Pádár Nikolett 53.67                     Hosszú Katinka 54.17

 3:36.77 perc                                  3:37.64

Ha elemezzük a részidőket, szembetűnő, hogy Senánszky Petra rajtemberként virtuálisan fél másodpercet vert Dara Eszterre, aki Petrához hasonlóan jóval 180 centi felett volt, nem véletlenül becézték a kőbányás úszót Zsiráfnak. Senánszky egyébként megható nyilatkozatot adott a vegyes zónában, amikor arról beszélt, hogy megköszöni a társnőinek ezt az ajándékot, amivel így a harmincadik életévében meglepték. 

Micsoda szerénység! Hiszen valójában Petra ajándékozta meg a staféta többi tagját ezzel a remek rajttal, amivel megalapozta az aranyérmet. (Ne feledkezzünk meg a váltó ötödik tagjáról, a délelőtt úszó Jakabos Zsuzsannáról sem, aki már 26 Eb-éremnél tart páratlan pályafutása alatt!)

Ábrahám Minna, aki korábban 200 gyorson a legjobb idővel vívta ki a döntőbe jutást, szintén hozta magát, Ugrai Panna pedig életében először bement 54 másodperc alá, ahogy hangsúlyozta is a mixed zone-ban. 

Na és akkor a hajráember Pádár „Kiki”! Nem kisebb legendát múlt felül, mint a háromszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok Hosszú Katinka, aki 15 éve Rómában 54.17-et úszott befutóként, a 18 éves szegedi lány, Gellért Gábor tanítványa viszont 53.67-et repesztett! Ezzel kiadta magából a mérgét, amit azért forralt magában, mert délelőtt elszúrta a 200 gyors előfutamát, és csak harmadik magyar lett, nem tudott továbbjutni. 

A bámulatos magyar váltó tagjai nem véletlenül várják a párizsi olimpiát, ahol tovább faraghatnak friss országos csúcsukon.

(Borítókép: Ugrai Panna, Senánszky Petra, Ábrahám Lilla Minna és Pádár Nikolett, az aranyérmes női 4 × 100 méteres gyorsváltó tagjai. Fotó: Derencsényi István / MTI)

Rovatok