Index Vakbarát Hírportál

Jakabos Zsuzsanna újra meg újra legyőzi az időt, ő Belgrád szenzációja

2024. június 22., szombat 11:10

Sikert sikerre halmoztak legjobbjaink szombat délelőtt Belgrádban, a vizes Európa-bajnokság utolsó előtti napján. Annyira jók vagyunk, hogy kétszer is előfordult: az öt legjobb előfutambeli időből négy a miénk volt, mégis csak ketten mehettek tovább a szigorú szabály miatt: egy nemzetet maximum ketten képviselhetnek az elődöntőben és a fináléban. Jakabos Zsuzsanna élete 11. Eb-jén bődületes idővel kvalifikált 200 pillangón, egyetlen tizedre van az olimpiai kvalifikációtól, de még két úszása hátravan!

Elindult a végső visszaszámlálás Belgrádban, a vizes Európa-bajnokságon. Vasárnap este legördül a függöny, az edzőbizottság összeállítja a párizsi olimpián vízbe ugró magyar csapatot, amit hétfőn jóváhagy a Magyar Úszó Szövetség elnöksége. 

A kánikula nem csökken, sőt ha lehet egyáltalán, még fokozódik. 

És persze a nemzetközi helyzet is, legjobbjaink minden idők magyar Eb-éremrekordja, a 2012-ből származó 26 medália túlszárnyalására törekednek. Szombat reggel 19-nél tartottak, benne öt arannyal, nem tűnt elérhetetlennek a csúcsdöntés. 

A szombati matinét a férfiak 50 méteres gyorsúszása nyitotta, Szabó Szebasztián, Szabados Bence és Milák Kristóf főszereplésével, gondoltuk mi. Merthogy a 200 pillangó világcsúcstartója visszalépett. Szabó az áprilisi országos bajnokságon egyetlenként tudta legyőzni Milákot, igaz, nem az 50 gyorson, hanem az 50 pillangón. 

„Szebi” 22.21-gyel negyedik lett futamában, a fukuokai vb óta a legjobb idejét úszta, és elégedett volt a teljesítményével, ahogy elmondta a vegyes zónában. Ez a 22.21 természetesen elég volt az elődöntőhöz, a 9. helyen, Szabados 22.47-e viszont nem, ő a 25. idővel befejezte a szereplést. 

A 200 méter női pillangó hagyományos magyar szám, egykoron Hosszú Katinkával és Jakabos Zsuzsannával. Utóbbi esetében azonban az egykoron időhatározó egyáltalán nem érvényes, Zsu elnyűhetetlen, 20 évvel nemzetközi debütálása után, 11. Európa-bajnokságán is állja a sarat a mezőnnyel és az idővel. Olyannyira, hogy szédületes úszással 2:08.53-at repesztett, egyetlen tizeddel elmaradva az olimpiai szinttől. 

2016 óta nem úszott ilyen jó időt!

Sebestyén Dalma is elődöntős lett volna 2:10.15-tel, ami a negyedik legjobb idő, de mivel Telegdy-Kapás Boglárka 2:09.51-et ment, ezért a győri lány kipottyant az egy nemzet, két induló szabály miatt. Az ötödik időt száguldó Hatházi Dórának (2:11.91) is ugyanez lett a sorsa. Ja, kérem, a bőség zavara.

Érdekes egyébként, és tanulságos, hogy Jakabos cseppet sem volt elkeseredve, amiért egyetlen árva tizeddel elmaradt az olimpiai szinttől. Azaz tényleg komolyan gondolja, hogy élvezni akarja az úszást, a többi meg majd vagy jön magától, vagy nem. 

Különben is, az elődöntő és a döntő még hátravan, lefaragható az az átkozott egy tized. 

Száz háton a megbetegedett Telegdy Ádám nem állt rajtkőre, Kovács Benedek pedig Burián Katalinnal átrepült Rómába, a Sette Collira, hogy ott próbáljon meg 200 háton olimpiai szintet úszni. Maradt egyedül Jászó Ádám, aki 54.49-cel a harmadik legacélosabb időt úszta, mégsem volt elégedett önmagával. Lehet, hogy ez a későbbi siker záloga? 

A férfi 200 vegyes is magyar szám, de még mennyire! Főleg, hogy Kós Hubert ezt választotta a száz ház rovására. Világbajnokunk (200 méter hát) rettenetesen bekezdett, és 1:58.75-tel, a legjobb idővel győzött, Holló Balázs (1:59.76) előtt. A másik futamban Zombori Gábor volt a favorit, Virth Balázs embere azonban hatalmas meglepetésre az 1:59.11-et zúzó Török Dominik mögé szorult, és ezért kiesett!

Meglepetésre? Török szerint nem annyira.

Engem olyan nagyon nem lepett meg, ez volt a célom, mi hárman Gabival és Bazsival [Holló Balázs – a szerk.] rendszeresen körbeverjük egymást – nyilatkozta a 20 éves Török. – Reggel még sohasem voltam ilyen gyors, 1,2 másodperc hiányzik még a szintidőhöz, az elődöntőben és a döntőben igyekszem megúszni. Hubi [Kós Hubert a szerk.]e nem indul az olimpián ebben a számban, így hát vagy Zombori Gabi lesz az egyetlen képviselőnk, mert neki már megvan a szintje, vagy én is csatlakozom hozzá.

Itt megint a bőség zavara lett Zombori és Holló pechje, az első ötben négy magyar volt, de csak kettő mehetett tovább...

A 4 × 200-as mix gyorsváltóban Kovács Attila, Magda Boldizsár, Molnár Dóra, Pádár Nikolett volt a kvartettünk összeállítása. Niki a válogatott újdonsült Iron Ladyje, már nem is tudjuk számon tartani, hányadik rajtja ez. 7:49.97-tel utcahosszal nyertek a mieink, ha csak valami fatális véletlen nem jön közbe, este aranyérem lesz ebből. 

Rovatok