Index Vakbarát Hírportál

Már az amerikai kormány is vizsgálódik a kínai úszók doppingügyében

2024. július 6., szombat 17:28

Az amerikai kormány beidézte Brent John Nowicki-t, a Nemzetközi Úszószövetség (WA) ügyvezető igazgatóját, hogy tanúskodjon abban az ügyben, amely azt vizsgálja, hogyan kerülte el 23 kínai úszó a büntetést, miután hetekkel a tokiói olimpia előtt pozitív doppingtesztet produkáltak.

Az amerikai képviselőház egyik bizottsága májusban felszólította az igazságügyi minisztériumot (DOJ), hogy az idei párizsi olimpia előtt indítson vizsgálatokat a sportágat megrázó doppingügyben.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) egyre több kritika éri, és egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy adjon választ arra, hogyan úszták meg a büntetést azok az úszók, akik közül néhányan aranyérmet nyertek Tokióban.

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a vizsgálatról szóló híreket. Az amerikai igazságügyi minisztérium képviselői nem reagáltak azonnal a Reuters megkeresésére.

A WADA viszont közölte, hogy tudomása van a vizsgálatról. Majd megismételte, hogy a szervezet felülvizsgálta a kínai úszók ügyének aktáját.

A folyamat közben konzultáltak tudósokkal, majd arra a következtetésre jutottak, hogy nincs konkrét bizonyítékuk arra, hogy megkérdőjelezzék az állítást, miszerint szennyezett étellel jutott a sportolók szervezetébe a tiltott szer – írták.

A New York Times áprilisban arról számolt be, hogy a 23 kínai úszó tesztje pozitív lett trimetazidinra (TMZ), egy olyan gyógyszerre, amely növeli a szív vérellátását.

Az úszókat egy kínai vizsgálat tisztázta, amely szerint véletlenül, szennyeződés révén kerültek kapcsolatba a gyógyszerrel.

Rovatok