Index Vakbarát Hírportál

A csapat mindenre képes, de pofára esni is

2011. augusztus 1., hétfő 16:20

A magyar férfi vízilabda-válogatott drámai elődöntőt veszített Szerbia ellen, a bronzmeccsen aztán üldöző szerepbe kényszerült, és majdnem utol is érte a horvátokat, de végül 12-11-re kikapott és negyedik lett.

„Amikor bejutottunk a négybe, és meglett az olimpiai kvóta, senki nem gondolta, hogy ez a végállomás. Természetesen nyerni akartunk. A tábla azonban azt mutatja: nincs a nyakunkban érem, nem álltunk fel újra. Felesleges arról beszélni, hogy megérdemeltük volna-e vagy sem. A sport nem erről szól. Nem érdemes áltatni magunkat, hogy valójában mi erkölcsi győztesek vagyunk, nem itt van a helyünk" – értékelt tárgyilagosan a csapat legfiatalabb olimpiai bajnoka, Varga Dénes.

A rijekai légiós úgy érkezett Sanghajba, hogy minden meccsen sikerre akarja vezetni a csapatot. A teljesítményére nem is lehet panasz, fontos helyzetekben is gólokat szerzett.

"Eljöttünk erre a vébére, kiderült, mennyire építettük fel magunkat előtte, illetve mások mennyire erősek. Itt csúcsosodik ki minden, mi pedig, ugyan volt sok bírói hiba ellenünk, nem voltunk igazán jók, mert túl sok gólt kaptunk. Szinte mindegyik meccsünkre igaz ez Kazahsztánt leszámítva. Az alapoktól kell felépíteni újra a védekezést, és akkor sikeresek lehetünk” - magyarázta.

„Idén kétségtelenül tiszták a szerepek, visszajöttek az idősebbek, nincs bizonytalanság. Ettől még ingatagok vagyunk. Olyan a csapat, mint a szeizmográf, ami hirtelen kileng. Mámoros pillanat a hullám tetején lenni, a szerbek sem tudtak mit kezdeni ellenünk, mert jól játszottunk. Csak mi ezt nem tudjuk állandósítani még, és innen hatalmasat tudunk zuhanni. 12-9-es vezetésről nekünk egy szerb csapatot meg kell verni. Nem ez történt. Hiányzott a mélységes, nagyon mélyről táplálkozó önbizalom. Nem arra gondolok, hogy kell egy figura, amihez vészhelyzetben tudunk nyúlni, hanem arra a mentális állapotra, amikor bármi történik, bízunk magunkban, mert ismerjük képességeink határát. Most túl nagy és rövid távú volt a kilengés, ezért jött ez a fájdalmas zuhanás.”

Varga szerint van idejük, hogy az olimpiára összerakják a hiányzó dolgokat, de figyelmeztetett rá, előtte van még Eb is Eindhovenben, és mivel neki nincs Eb-aranya, az olimpia előtt szeretne egyet.

Rovatok