Index Vakbarát Hírportál

Se a bírók, se az oroszok nem győzhettek

2012. január 28., szombat 16:07

Nagyszerű védekezéssel, jó rajttal és kiváló egyéni teljesítményekkel nyert az oroszok elleni bronzmeccsen a női vízilabda-válogatott az eindhoveni Európa-bajnokságon. A bírók nem voltak velünk, de az oroszok nem tudtak élni a rengeteg emberelőnnyel és kontrával.

A papírforma nem a magyar válogatottnak kedvezett, Oroszország háromszoros Európa-bajnok és a csoportkörben is megvertek minket 12-9-re. A Eb előtti felkészülési tornán, a Thetisz-kupán viszont a magyarok győztek.

Az első negyedben álomszerű rajtot vett a válogatott. Szűcs távoli lővésével nyitottunk, majd Bujka centerezett kiválóan, Keszthelyi átlövésével már 3-0-ra vezettünk úgy, hogy közben egy kettős emberhátrányt is kivédekeztünk. Ezután kicsit kapkodóvá vált a játékunk, Konuk kihasználta ezt, fórból 3-1 lett az eredmény. A lendületünk azoban továbbra is tartott, Keszthelyi ismét pontos volt távoli lövésével, majd újra villant középről, 5-1. A bírók az óriási fölényünket nem hagyhatták, szórták ki a magyar játékosokat, az első negyed végére három játékosunk is két hibával állt. A második kettős elönyüket az oroszok kihasználták, de nem engedtük közelebb őket, Bujka jól fordult be centerben, majd húsz másodperccel a vége előtt Bolonyai fogott ötméterest. (6-2)

A második negyedben már egy harciasabb orosz csapat játszott, rögtön egy megúszásból lőttek gólt, és erőszakosabb védekezéssel próbálkoztak. Bujka került kétszer is a negyed elején helyzetbe, de kapufát talált, majd mellé lőtt. A magyarok nehéz helyzetbe kerültek, a bírók továbbra is az oroszokat segítték a támadóhibák befújásával, és Merész kapitány ezért is kényszerült pihentetni több kulcsjátékosát. A Bujka helyére behozott Tóth nem volt meggyőző, rendre kihagyta a helyzeteket. Szerencsére a védelem összeállt, Belajev ejtése (6-4) után a kapus Bolonyai is elkapta a fonalat, sorra hárította a ziccereket, mezőnyben pedig több labdát szereztünk. Keszthelyi ebben a negyedben egy távoli ejtéssel volt eredményes, de Liszunova egyből megkontrázta. (7-5)

A harmadik negyedben is ők ketten váltották az első gólokat, de Bolonyai nagy védései még mindig önbizalmat adhattak a csapatnak. Az oroszok már kevesebb előnyt kaptak, de egyre több támadóhibát fújtak ellenünk, ezért többször is lefordulhattak az ellenfelek. Prokofjeva egy ilyen megúszásból csökkentette egy gólra a különbséget. (8-7). Az utolsó percben az orosz kapu előtt Bujkát támadták, kiállítást nem, csak szabaddobást kapott. Abból a kapuba lőtt, de állítólag öt méteren belülről, így nem lehetett érvényes a találat. A visszaúszásnál még arcba is rúgták a magyar centert, de ez sem ért büntetést a bíróknál. (A kiállítások 19:8-as arányt mutattak a meccs végén.) A negyedet Takács zárta rá, ejtésből talált kapuba, és megszerezte első Eb-gólját. (9-7).

A negyedik negyedben képtelenek voltunk gólt lőni, de a nagy nyomást álltuk, Keszthelyi kettős emberhátrányban is jól blokkolt. A támadásokat nem vezette végig a magyar csapat, még előnyben sem mertek vállalkozni, Tóthnak több ziccerhelyzetben is megremegett a keze. Az oroszok a vége előtt egy perccel ötméteresből 9-8-ra feljöttek, a meccs végén is ők támadhattak, de sikerült szerelni őket, és megtartani az előnyt.

A meccs embere a kiválóan védő Bolonyai Flóra mellett Keszthelyi Rita volt, öt gólt dobott és remekül védekezett, a kapunk előtt is hárított lövéseket.

„Most, talán hajnalig is akár, ünneplünk, és örülünk a sikernek, aztán jönnek újból a dolgos hétköznapok, mert én nemcsak turistaként szeretnék eljutni a nyári olimpiára. Ehhez persze eredményesen kell szerepelnünk az áprilisi, trieszti olimpiai kvalifikáción, ahol csak akkor lehetünk ott az első négyben, ha folytatjuk a megkezdett kemény munkát, és ehhez - ahogy eddig, ez után is - megkapom a segítséget a válogatottakat adó kluboktól” - értékelt Merész András szövetségi kapitány.  

Drávucz Rita csapatkapitány is már Londonra gondol: Immár az olimpiai arany a cél, ahogy azt én kezdettől mondom, és tartom továbbra is. Itt az Eb-n meglett a bronzérem egy roppant erős orosz válogatott legyőzésével, amelyet pedig meglehetősen segítettek a játékvezetők. De hát így még édesebb a siker íze.
 

Jegyzőkönyv

Magyarország-Oroszország  9-8 (6-2, 1-3, 2-2, 0-1)
a magyar góldobók: Keszthelyi 5, Bujka 2, Szücs, Takács 1-1

döntő:
Olaszország-Görögország 13-10 (4-1, 2-1, 4-3, 3-5)

A női torna végeredménye:
1. Olaszország
2. Görögország
3. MAGYARORSZÁG
4. Oroszország
5. Spanyolország
6. Hollandia
7. Nagy-Britannia
8. Németország

férfiak:
az 5. helyért:
Németország-Görögország 9-6 (1-2, 2-1, 3-2, 3-1)

a 7. helyért:
Spanyolország Románia 9-8 (2-1, 2-1, 1-3, 4-3)

a 9. helyért:
Horvátország-Hollandia 16-4 (2-1, 5-1, 4-2, 5-0)

Rovatok