Index Vakbarát Hírportál

Bronz Magyarország lett a vízilabda-Eb-n

2012. január 29., vasárnap 15:34 | aznap frissítve

A nők után férfi vízilabdázóink is megszerezték a bronzérmet az eindhoveni vízilabda Európa-bajnokságon. A mérkőzés embere a gólok felét lövő Biros Péter lett. Az olimpia előtt legyőztük a világbajnokot, ami megfelelő magabiztosságot adhat Londonra. Kemény Dénes az utolsó negyed előtt 6-1-es utolsó negyedet kért. Szerbiáé az arany.

A Montenegróval szembeni elődöntős kudarc után a magyar vízilabdázók azokkal az olaszokkal találkoztak a bronzmérkőzésen, akiket a csoportkörben 12-8-ra egyszer már megvertek. Ennek megfelelően nyugodtan kezdték a mérkőzést Kásás Tamásék, és noha az olaszoké volt a ráúszás (ahogy végig a mérkőzésen), és az első gólt is Gallo szerezte, Szécsi tökéletes, pályát átívelő passzát Biros Péter vágta az olasz kapuba 1-1-re alakítva az eredményt. Az olaszok a mérkőzés elején többet lőttek kapura, hat kapura lövésükkel szemben Magyarország csak háromszor találta el a kaput.

A második negyedben Kemény csapata egyből emberelőnnyel kezdett, de nem sikerült eltávolodnia az olaszoktól, viszont szerencsénkre az olaszok is elveszítették támadásban a labdát. Varga Dénes szépen úszott meg, és az olasz kapus keze alatt bevágta a labdát (2-1). Az olaszok ezekben a percekben nem voltak képesek lövéssel befejezni a támadásokat, sőt, a vezető gólunk után ötméterest kaptunk, amit Hosnyánszky Norbert lőtt be (3-1). Ez volt az egész tornán a hetedik büntetőnk, és csak egyszer rontottunk. Biros kihasználta az újabb emberelőnyös helyzetünket, és a magyar csapat már 4-1-re vezetett.

Az olaszok időt kértek, kettős emberelőnyben vissza is jöttek a mérkőzésbe (4-2). Az emberelőnyös helyzetből viszont nem sikerült gólt szereznünk, sőt, Szécsi nagy védése után szerencsétlen módon ismét az olaszokhoz pattant a labda, Presciutti pedig nem hibázott. Bármivel próbálkoztak a magyarok, nem jött be, Biros a falból szerezhetett volna gólt, de a kapus védett, az olasz támadásból pedig ötméteressel jöhettek 4-4-re alakítva az eredményt. Újabb emberelőnyös helyzetből ismét Biros lőtt(5-4), akinek ez volt a harmadik gólja a meccsen.

A 3. negyedben a ráúszást átengedtük az olaszoknak, majd rögtön ki is állították az egyik magyart, de Szécsi nagyot védett. Az ellentámadásból mi kerültünk emberelőnybe, de Kásás mellé lőtte. Újabb kiállítás/kihagyott helyzet-kombó következett itt is, ott is, viszont Giorgetti nagy góllal egyenlített. Aztán Perez is gólt lőtt, és már az olaszok vezettek. A magyarok elbizonytalanodtak, Szívós lövését kifogta az olasz kapus. Egy ötméteressel már 7-5-re vezettek az olaszok, amit a közönség már nem hagyhatott ennyiben, és felzendült a ria-ria-Hungária rigmus. Kemény Dénes időt kért, de a megbeszélt variáció túl átlátszóra sikeredett, így Kásás két védő szorításában nem tudta a labdát behúzni a hálóba.

A bírók teljesen érthetetlen sípszóvariációja meglepte a magyarokat, Hárai orrát rúgták szét térddel a víz alatt, az eset megtorlatlan maradt, viszont Hárainak ki kellett állnia, mert vérzett, aztán Szécsit küldték le a bírók, a kapus nélküli emberelőnyös helyzetüket az olaszok pedig kíméletlenül kihasználták. Lapenna húzta be, már 5-8 volt, és ha a fennmaradó néhány másopdpercben nem villant volna ismét Biros, egészen más végeredmény születhetett volna. 8-6-al fordultak az utolsó negyedre a csapatok.

Az utolsó negyedben viszont a magyarok olyan szinten iskolázták le az olaszokat, hogy az utolsó percre nem is maradt kérdéses, kié a bronzérem. A negyedet 6-1-re hoztuk. Biros rögtön a kezdés után lóbálta a labdát egy méterre a kapustól, a rövidbe vágta, majd Varga D. kipontozódott, és Felugo ejtett egy gyönyörű gólt, innentől viszont Kiss Gergő villant, előbb egy gólt lőtt, majd a félpályáról adott csodás gólpasszt Varga Gergőnek. Szécsi az olasz támadásoknál egyre magabiztosabban védett, majd jött a mérkőzés legviccesebb gólja, Szívós közelijét az olasz kapus védte, de a labda Felugo fejére pattant, onnan pedig a kapuba.

A végére nem maradt kétséges a győzelem

A tizenharmadik emberelőnyös helyzetünket is Biros értékesítette. 1:10 volt hátra, amikor egy hosszú olasz indítást Szécsi elcsípett, ezzel vége is volt a meccsnek, már csak a győzelem különbsége volt kérdés. Hosnyánszky is kipontozódott, egy ütésért piros lappal kiállították Figliolit, a durvaságért kaptunk még egy ötméterest, amit Kiss Gergely lőtt be, ezzel 12-9-re beállítva a végeredményt. Az olaszok 35-ször próbálkoztak lövéssel, a magyarok 26-szor, és bejött, amit a montenegrói meccs után hallhattunk az értékelésben, ha tíz alatt tudjuk tartani az ellenfelet, akkor nyerünk.

Kemény Dénes szövetségi kapitány a meccs után az MTI-nek azt mondta, "közepes játékkal maximális eredmény, tömören így jellemezhetném a meccset, amely rendkívül hullámzó volt, hol mi, hol ők álltak jobban. Hogy mit kértem a srácoktól az utolsó szünetben? Hogy nyerjék meg 6-1-re az utolsó negyedet. Megtették. A mérkőzést az tette különösen nehézzé, hogy az olaszok minden pólón kívüli tudásukat is bevetették, miközben nálunk néhány fontos játékos nem a legjobbját nyújtotta - ma sem. London? Hirtelenjében Málaga, a 2008-as Eb jut eszembe. Ott hasonlóképpen nagy harcban, nagyon nehéz meccsen szereztük meg ugyancsak a bronzérmet, aztán Pekingben olimpiai bajnokok lettünk..."

Biros Péter, aki egymaga hatot lőtt a tizenkét magyar találatból, kifejtette, "volt már ilyen az életemben, a 2005-ös montreali vb elődöntőjében a görögöknek is ugyanennyit lőttem. Örülök az ismétlésnek. Döntő volt, hogy háromgólos hátrányban sem adtuk fel, akartuk nagyon ezt a bronzérmet, és tettünk is érte. És végre nekünk jött ki a lépés, végre meglett az elvégzett sok-sok munka eredménye. Hogy leszek-e négyszeres olimpiai bajnok? Meglátjuk, mit hoz London, én nagyon szeretnék újból aranyérmes lenni. Benne van a csapatban, hogy nyerjünk Londonban is."

  A magyar férfi és női vízilabdacsapat is bronzérmesként zárta az eindhoveni-Eb-t. Az aranymeccsen Szerbia 9-8-ra verte Montenegrót.

Jegyzőkönyv

Magyarország—Olaszország 12-9 (1-1, 4-3, 1-4, 6-1) gólszerzők: Biros (6), Varga Dénes (2), Kiss G. (2), Szivós (1), Hosnyánszky (1),  illetve Presciutti, Giorgetti, Gallo, Pérez, Felugo, Lapenna 1-1
Szerbia—Montenegró 9-8 (1-1, 2-3, 3-1, 3-3)

Rovatok