Index Vakbarát Hírportál

Mi vagyunk a legöregebbek, de nincs gond

2012. február 17., péntek 08:23

Kiss Gergely egyike annak a négy vízilabdázónak, aki Londonban négyszeres olimpiai bajnok lehet.

„A magyar vízilabda-válogatott mindig esélyes minden olimpián, ez most sincs másként. Egyértelműen az a cél, hogy Londonban is nyerjünk, ráadásul sorozatban negyedszer - mondta a balkezes játékos, aki a kapus Szécsi Zoltánnal, továbbá Biros Péterrel és Kásás Tamással együtt tagja volt Kemény Dénes szövetségi kapitány 2000-ben, 2004-ben és 2008-ban olimpiai aranyérmes csapatának. - Az biztos, hogy a miénk lesz a legöregebb korátlagú válogatott Londonban, de sem fizikailag, sem játéktudásban nincs gond, sőt gyorsaságban is felvesszük a versenyt, a rutinunk meg ugye adott, ez még pluszban jól jöhet. Ott, abban a két hétben kell majd a csúcsteljesítményt hoznunk."

Kiss szeptemberben lesz 35 éves, de az átmeneti pihenő utáni visszatérésével jelentősen erősödött a válogatott, amelynek egyik húzóembere volt a januári, hollandiai Európa-bajnokságon, ahol a magyar válogatott bronzérmet nyert. „Az eindhoveni Eb jó volt, az éremnek örülök, még ha mi az aranyért mentünk oda is. Klassz volt együtt játszani a fiúkkal, és én is úgy éreztem, hogy ment a játék, jól éreztem magam a bőrömben" - mondta Kiss, aki előre is tekint: „Tartani akarom a szintet, hogy minél inkább a topon maradjak, fizikailag is. Ezért az edzéseken kívül plusz munkát is végzek, hogy még jobb legyen a lábtempóm, a lövőképességem."

A Vasas vízilabdázója jelenleg klubjában készül, májustól pedig már London áll mindennek a középpontjában. „A Vasassal állunk a Bajnokok Ligájában, minden erőmmel azon vagyok én is, hogy továbbjussunk a legjobb nyolc közé csoportunkból, utána pedig elérjük a Final Fourt. A hazai ob I-ben aranyat szeretnék, persze nem ígérkezik könnyűnek a dolog, mivel rajtunk kívül további négy csapat is eséllyel pályázik . A bajnokság végeztével, május második felétől pedig indul az olimpiai felkészülés, a hosszú, és reményeim szerint tartalmas menetelés."

Kiss szerint az olimpiai elsőségre öt csapatnak van valódi esélye: „A jelen helyzetből kiindulva mi és négy csapat ott vagyunk egymás nyakán az élen. Én most 25 százaléknyi esélyt adok Szerbiának, 15-20-at Montenegrónak, Horvátországnak és Magyarországnak, és valamicske esélye van még Olaszországnak is. Meg lennék lepve, ha nem ebből az ötösből kerülne ki a londoni aranyérmes. Amely, hangsúlyozom, a magyar válogatott is lehet, ha stabilan játszunk négy negyeden át, ha hozzuk a formánkat, a tudásunkat a legnagyobb ellenfeleinkkel szemben, mert játékelemek, tapasztalatok, összeszokottság tekintetében igazán jól állunk."

A London utáni folytatásról még nem döntött: „Ebbe még nem teljesen gondoltam bele. 2008-ban, Peking után abba akartam hagyni, hogy többet lehessek nyaranta is a családdal, a feleségemmel, a két kislányommal, amellett 2004, Athén óta fel-felmerül, hogy meddig játszom még. Londonig persze biztosan, de hogy aztán mi lesz, nem tudom. Majd leülök a családdal, a szakmával, és megbeszéljük. A feleségem mindenesetre azt mondta még legutóbb is: ha jó, ha szeretem csinálni, folytassam."

Rovatok