Index Vakbarát Hírportál

Nincs veszélyben Szivós Márton karrierje

2014. április 5., szombat 13:07

Idejében sikerült kórházba szállítani Szivós Mártont, a Szeged válogatott vízilabdázóját, akit az éjjel szívinfarktus kezdeti jelei miatt meg is kellett műteni, mondta Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ igazgatója a vlv.hu-nak.

A műtétet magát nem Merkely, hanem Molnár Levente végezte, de együtt döntöttek a katéteres műtétről. Az EKG-leleten nem voltak egyértelműek az infarktus jelei, ennek ellenére kórházba szállították a Vasas elleni mérkőzés után, ez előzte meg a nagy bajt.

„Minden infarktus úgy keletkezik, hogy az ér falában egy, azaz egy felrakódás megreped. És arra a megrepedt falra elindul az érelzáródási folyamat. De ez Marci esetében nem komplettálódott, tehát nem volt elzáródva az ere, amikor beérkezett a klinikára és megvizsgálták” - mondta Merkely, aki szerint ha nem került volna azonnal kórházba Szivós, el is záródhatott volna az ér, ami sokkal komolyabb problémához vezethetett volna.

A katéteres műtés során egy műanyag hálóval fedték le a lerakódást az általánosan használt fém helyett, mert a műanyag később felszívódik, így a helye sem marad marad meg. „Meggyőződésem, hogy folytathatja a pályafutását, ez szinte biztos. Hogy mikortól..., ezt nem lehet tudni” - tette hozzá Merkely, aki egyébként szintén vízilabdázik.

Szivós: ott leszek az Európa-bajnokságon

„Most még két-három napig bent leszek, aztán hazamehetek, de másfél-két hétig még nem gondolhatok az edzésekre. Ott leszek az Európa-bajnokságon! Ez a cél lebeg előttem! Egy ilyen pici rög nem állhat az utamba, pláne, hogy már el is távolították. Most még két-három napig bent leszek, aztán hazamehetek, de másfél-két hétig még nem gondolhatok az edzésekre” - nyilatkozta Szivós a Magyar Vízilabda Szövetség honlapjának.

A műtét alatt legalább kéttucatnyi vízilabdás, valamint több edző és Benedek Tibor, a válogatott szövetségi kapitánya is a váróban aggódott  várakozott, Szivóson hat hét múlva végeznek majd komolyabb vizsgálatokat újra, koszorúér-CT-t és MR-t is, akkor derül majd ki, milyen hamar térhet vissza a medencébe.

Rovatok