Index Vakbarát Hírportál

Ennyi pontatlansággal nincs Eb-döntő

2014. július 24., csütörtök 18:02

Magyarország tizenegy éve jutott utoljára Európa-bajnoki döntőbe, Budapesten nem sikerült megszakítani a sorozatot, elmaradt a bravúr. Merész András szövetségi kapitánnyal a válogatott még nem játszott döntőt.

A tavalyi barcelonai világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott a mostani margitszigeti Európa-bajnoksághoz hasonlóan az elődöntőben találkozott a spanyolokkal.

Akkor az első negyedben 5-5 volt, pontosan annyi, mint most a félidőben, ami jól jelzi, komolyabban vette a védekezést mindkét válogatott.

A tavaly a döntőt is megnyerő spanyolok gyorsan elléptek két góllal, mindkétszer távolról próbálkoztak, és a pattintás (Pareja) valamint a felső sarkos lövés (Espar Llaguet) is pontos volt.

Még az első negyedben válaszolt rá előbb Keszthelyi majd Takács Orsolya. Keszthelyit már kezdték eltüntetni a kapu előtt, de nem tudták annyira lenyomni, hogy ne lőjön kapura és használja ki a lehetőséget. Takács pedig addig várt, amíg csak lehetett, és a blokkoló kezek között megtalálta a rést.

A harmadik gól is a spanyoloké volt, a meglógó Garcia a felső léccel együtt használta ki ziccerét. A következő percek Bolonyai Flóráról szóltak, büntetőt hárított és kettős emberhátrányban is a helyén volt, nem hagyta, hogy a teste mellé pattintsanak. (Mivel összesen ennyi lövést fogott, nem maradhatott a kapuban, és Gangl nem is védett rosszul.)

Keszthelyi távolról válaszolt, majd Bujka centerből használta ki, hogy emberelőnyben vagyunk. A másik oldalon lemásolták ezt a létszámfölényes magyar támadást, a szélről betett labdát Garcia dobta a kapuba.

Keszthelyi és Garcia még a második negyed utolsó percében is gólpárbajozott, előbbi büntetőből, utóbbi emberelőnyből lőtt pontosan, előbbi a bal felsőbe rakta a labdát, utóbbi Bolonyai feje fölé.

A harmadik negyedben 5-5 után a spanyolok hármat lőttek zsinórban – Garciát nem tudtuk tartani, most az ötös is pontos volt, Pena is jól csavart középről -, de a magyarok nem hagyták megroppantani magukat, még ha néhányszor tanácstalannak is tűnt a támadójáték.

Az átmeneti zavar után Bujkát üresen hagyták előnyben, ő ezt azonnal észlelte és kihasználta. A következő kiállításnál Czigány mérte fel, hogy jobb gyorsan kapura lőni, és a kapus csak beleérni tudott.

A zárónegyedben a spanyolok lőtték az első gólt, Kisteleki Dóra viszont csak a kapufát találta el, így amikor négy perc volt hátra, 9-7 volt oda.

Ekkor még feljöhettünk volna, de Kisteleki most a másik oldalról sem találta meg a helyet Ester kezei között, majd Antal rosszul passzolt, és megúsztak belőle. A megúszást egy szabálytalansággal megúsztuk újabb gól nélkül, sőt még egyet lőttünk is - a vb-n az utolsó nyolc percben már nem találtuk be a kapujukba -, de ez a lényegen már nem változtatott. Magyarország nem jutott be az Európa-bajnoki döntőbe, ahogy a 2001-es margitszigeti Eb-n.

Ez a vereség most fájóbb volt, mint egy éve, mert akkor érezhető bírói nyomást kaptak hazai pályán a spanyolok, és a végére sikerült felőrölniük a mieinket, míg most erről nem volt szó. A harmadik negyed figyelmetlenségei után már nem tudtunk egyenlíteni sem.

"A spanyolok a harmadik negyed elején elmentek hárommal, ami egy ilyen, kevés gólos mérkőzésen óriási előny. Ráadásul néhány emberelőnyben elképesztően rossz megoldásokat választottunk, és sajnos nem mint csapat dolgoztunk, hanem egyénileg próbáltuk megoldani a dolgokat. Nem voltunk elég jók ahhoz, hogy ezt a meccset megnyerjük" - tette hozzá az MTV-nek nyilatkozva Merész András szövetségi kapitány.

A másik elődöntőben elképesztő olasz hibát láthattunk. Nyolc másodperccel a vége előtt, a kiállított játékos, Frassinetti harmadik kiállítása után váratlanul visszaúszott a pályára, miután látta, társai megszerezték a labdát. Csakhogy őt már háromszor is kiküldték, ezért semmiképp sem mehetett vissza. Mivel megtette, és mivel Margeta játékvezető ezt észrevetette, büntetőt ítélt. A hollandok ezt belőtték, egyenlítettek, 8-8 után jöhettek a büntetők.

Az olaszok ugyan előnybe kerültek az ötmétereseknél, ezt az előnyt nem sikerült megtartaniuk, a hollandok a végén jobban összpontosítottak, így a bronzéremért Magyarország az olaszokkal játszik.

Spanyolország-Magyarország 9-8 (2-2, 3-3, 3-2, 1-1)

A magyarok összeállítása:  Bolonyai Flóra (Gangl Edina) - Czigány Dóra 1, Antal Dóra, Kisteleki Dóra, Szücs Gabriella, Takács Orsolya 1, Kisteleki Hanna, Keszthelyi Rita 4, Tóth Ildikó, Bujka Barbara 2, Csabai Dóra, Illés Anna  
A spanyol góldobók: Garcia 4, Pareja 2, Espar, Pena, Lopez 1-1 

Rovatok