Index Vakbarát Hírportál

Fontos szabályok változnak a vízilabdában

2014. szeptember 24., szerda 09:41

A Magyar Vízilabda Szövetség elnökét, Kemény Dénest kedd délután emailben értesítette a nemzetközi szövetség (FINA) a sportág szabályainak változásáról.

A legfontosabb: maximum 25 méter hosszú lesz a pálya. Eddig leginkább 30 méteres volt a férfiaknál - bár pontosan nem rögzítették - és 25 méteres a nőknél. A 20 méteres szélesség változatlan marad.

A 2015-ös és 16-os Világligában már ez a pályaméret a hivatalos.

A 2015-ös junior vb-n is már a 25x20-as pályán rendezik a meccseket, de már kisebb labdával is játszanak, és a 6 mezőnyjátékos helyett már csak öten lehetnek a medencében. Plusz a kapus természetesen.

A 13 játékos helyett pedig kettővel kevesebbet lehet benevezni.

Varga Dániel a jelenlegi válogatott csapatkapitánya így reagált a hírre a vlv-nek. „Drukkolok a vízilabdának, de nem merek állást foglalni az új szabályokról addig, amíg nem látom, hogy milyen eredményt hoznak a sportág stabilitása és jövője szempontjából. Nekem és jó néhány társamnak sokkal élvezetesebb lesz az alkalmi szabályokkal játszani, és csak remélni tudom, hogy a külsősök körében is fogyaszthatóbb lesz ettől a sportágunk."

A FINA az új szabályoktól dinamikusabb játékot remél, egyelőre még kérdés, hogy a 2016-os olimpiára bevezetik-e ezeket a szabályokat, vagy majd csak utána játszanak a felnőttek a módosított pályán módosított labdával.

Rovatok