Index Vakbarát Hírportál

Elfogadhatatlan, hogy ne legyen olimpia

2016. január 10., vasárnap 09:15

Vízilabda Európa-bajnokság kezdődik Belgrádban, előbb a magyar női válogatott mutatkozik be, hétfőn a férfiak is. Cél az olimpiai indulás.

Az új kapitány, Bíró Attila nem kertelt, a vízilabda-válogatott megcélozza a közvetlen olimpiai kijutást. Ehhez az első hely kell.

Rögtön az első meccsen nagy rangadó következik, a hollandokkal találkozik a női válogatott. A hollandok a tavalyi vb-n  másodikok lettek, a házigazda oroszokat is kiverték.

A magyar válogatott egyébként velük fejezi be a hatos csoport küzdelmeit, de annál lényegesen fontosabb meccs lesz a második, a görögökkel szembeni. Őket felkészülési tornán Magyarországon megnyugtató különbséggel, 10-7-re verték Keszthelyiék.

Most is fontos lesz a görögök elleni siker – az egész torna egyik kulcsmeccse -, mert az olimpiai selejtezőre a hetedik már nem mehet.

Igaz, akár a harmadik vagy a negyedik helyen megyünk tovább a csoportból, akkor is ugyanaz a képlet, várhatóan az olasz vagy spanyol válogatott lesz az ellenfél a negyeddöntőben. Ha másodikok vagyunk, akkor már lényegesen egyszerűbb az élet.

A görög csapat a nyolcban volt a vb-n, nem könnyű rivális, de nem is legyőzhetetlen.

Az Eb csoportbeosztása: 

     A magyar női válogatott csoportmérkőzései: 

A magyar válogatott Eb-kerete

A férfi válogatott

is összecsap a görögökkel, a csoportjukban a legnehezebb ellenfél, a törökök nem komolyan vehetők, és az oroszok is régebben sokkal jobb csapatot raktak össze, most csak közelítenek az európai középmezőnyhöz.

A lebonyolítás furcsasága egyébként, hogy a harmadik hely akár többet érhet, mint a második a keresztbe játszásnál.

Ha első vagy második helyen megy tovább Benedek Tibor csapata, akkor a horvát vagy szerb csapattal találkozik a nyolc között.

Ha viszont harmadik, akkor a románok vagy a németek után Montenegró vagy Spanyolország jöhet. Ugyan a spanyoloktól kikaptunk az Eb előtti felkészülési tornán, kellemesebb ellenfél a másik kettőnél. Montenegróval szemben a legutóbbi vb-n egy góllal alulmaradtunk, ők most erősebbek lesznek, mert visszatérnek a tavalyi hiányzóik.

Benedek Tibor a vb-hez képest néhány helyen változtatott, az alapcsapat továbbra is a két Vargára épül, Dénesre és Dánielre. Madaras Norbert viszont már kimaradt, hosszú idő után egyedül Vámos Márton a balkezes.

Kis Gábor, az olimpiai bajnok center pár éves távollét után ismét a csapatban van, de a 18 éves Manhercz Krisztián már most megkapja az első esélyt.

A férfi keret

Csoportbeosztás: 


    A magyar férfi válogatott csoportmérkőzései: 

Rovatok