Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő végjátékkal döntetlen a görögök ellen

2016. január 11., hétfő 21:47

A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-8-as döntetlent játszott a legutóbbi világbajnokságon bronzérmes Görögországgal a belgrádi, olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság nyitómeccsén. Háromszor is kétgólos előnyünk volt, szórták ellenünk a kiállításokat, a végén pedig egy elképesztő bírói baki döntőnek bizonyult. De ezt a meccset még az azeri–horvát bírói párossal együtt is be kellett volna húzni. Nem csak a saját kezünkben a sorsunk, hogy elkerüljük a négy közé jutásért a szerbeket. Pedig azt nagyon jó lenne.

Nagyon jól kezdte a magyar válogatott a meccset. Két remek góllal már három perc után vezettünk, Varga Dániel és Hárai nyitotta a góljaink sorát. Nem történt semmi visszaesés, csak a görögök is kaptak előnyöket, és mindkettőt kíméletlenül kihasználták. Az elsőt ráadásul kettős előnyből. A végére mi is kihasználtuk első emberelőnyünket – igaz, ez is kettős fór volt –, így mi szereztük a játékrész utolsó gólját, ami lélektanilag is nagyon fontos momentum volt.

A második harmadban is kiegyenlített volt a meccs. A görögök legfontosabb fegyverét, az emberelőnyös helyzeteiket nem tudtuk kezelni. Két góllal elmentünk, de aztán 4-2-ről 5-4-re fordított az ellenfél. A végén Hárai akcióból lőtt góllal egyenlített.

A harmadik negyedben nagyon sok volt a pontatlanság, ennek elsősorban mi örülhettünk. A görögök ugyanazzal a lendülettel kapták az előnyöket, de most már erre is összeállt a magyar védelem, és bravúrokkal hárította a görög támadásokat. Aztán kicsit a szerencse is mellénk szegődött. A mindössze három gólt hozó negyed utolsó találata a miénk volt, úgy, hogy másfél percet sikerült a görög kapu előtt tölteni. Két kipattanó lövés után emberelőny jött, aztán egy kapufáról lepattanó labda Varga Dénes elé került, aki könyörtelenül bevágta, 7-6-tal mentünk az utolsó nyolc percre.

Aztán az utolsó negyedben az történt, amitől az elején féltünk. Az azeri bíró, Mark Koganov elkezdett összevissza fújkálni, leginkább a visszaúszó magyarokat szerette kiállítani. Viszont Benedek Tibor csapata felnőtt ehhez a feladathoz is, nagyon jó százalékban védekezte ki a görögök legerősebb fegyverét, az emberelőnyös helyzeteket. Sorra pontozódtak ki a játékosok, és elmentünk megint két góllal.

Az utolsó 3,7 másodpercben viszont olyan eseményeket láttunk, amit vízilabdameccsen talán még soha. Ennyi volt hátra, amikor Benedek időt kért. A magyar válogatotté volt az utolsó támadás 8-8 után, de Kogarov bíró majdnem öt méterrel odébb dobta a labdát, mint ahol Varga Dénes tartózkodott, és míg a magyar a labdáért úszott, a horvát bíró kontrát fújt a másik oldalon. Akkor, amikor még játékban sem volt a labda. Egy görög lövéssel fejeződött be a meccs.

Nyilván volt lehetősége a magyar válogatottnak, hogy megnyerje ezt a meccset, és hát ilyen bírói hibák is benne vannak egy ilyen találkozóban, de okkal lehetünk csalódottak, mert ezen a meccsen háromszor is vezettünk két góllal, mégsem nyertünk.

A döntetlen azt jelenti, hogy a csoportot az fogja nyerni, aki jobban megveri az orosz és török válogatottat. Semmi sincs még veszve, de nem lesz egyszerű.

A találkozó után Benedek Tibor az M4 Sportnak úgy nyilatkozott: „Ez egy másik csapat, mint amit a korábbi tornákon láthattak a nézők; egy harcos, rendezett csapat volt, és az emberelőnyeink is javultak.” Benedek szerint a mérkőzés végén két óriási játékvezetői hiba is volt, az egyik bíró négy méterrel odébb dobta a labdát, mint kellett volna, a másik pedig eközben kontrát fújt.

„Mi mindent meg fogunk tenni a következő mérkőzésen, hogy nagy különbséggel legyőzzük az orosz csapatot, aztán meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok.”

    Eredmény, férfiak, D csoport, 1. forduló:

Magyarország–Görögország 8-8 (3-2, 2-3, 2-1, 1-2)

A magyar góldobók: Hárai, Varga Dénes 3-3, Varga Dániel, Hosnyánszky 1-1

Rovatok