Index Vakbarát Hírportál

Van felháborítóbb a bírók utolsó perces viselkedésénél

2016. január 12., kedd 10:57

A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-8-as döntetlennel kezdte Európa-bajnoki szereplését, ami annyit jelent, hogy a hátralévő két csoportmeccsen az oroszok, valamint a törökök – szerdán és pénteken – elleni meccsek igen fontosak lesznek, különösen, hogy mekkora különbséggel nyerünk.

Mindkét válogatott gyengébbnek látszik a magyarnál, valamint a görögnél is, ezért lehetünk biztosak a győzelemben.

Ha ez a küldetés a magyaroknak sikerül jobban, akkor a nyolc között nem játszunk az elképesztő formában lévő házigazda szerbekkel. A szerbek 13-6-ra mosták le a vb-második horvátokat az első körben.

Visszatérve a hétfői magyar–görögre, a bíráskodás az utolsó pillanatokban katasztrofális volt.

4 másodperccel a vége előtt a magyarok időt kértek. Az azeri Koganov játékvezető miután visszadobta a labdát, sikerült Varga Dániel mögé dobnia. Már ez sem szokványos, általában a játékos elé szoktak passzolni.

Miközben Varga a labdáért úszott, a horvát játékvezető (Dragan Stampalija) szabálytalanságot látott, és önkényesen elvette tőlünk a labdát. Nem tudni, mi alapján, mert

a szabálykönyvben nincs olyan passzus, hogy ilyenkor el lehet venni a labdát.

Olyan van, hogy nyomatékosan felhívja a figyelmet a szabályos játékra. Nem ez történt. A játékosok kifejtették, hogy ilyen ítélet a világon nincs, de azt is, hogy nem ezen múlt.

8-6-os vezetés után meg kellett volna nyerni a meccset.

Az utolsó másodpercekben történteknél sokkal beszédesebb az az adat, hogy a görögök ellen nem ítéltek támadószabálytalanságot. Már önmagában ez hihetetlen, vagy a görögöké a világon a legszabályosabban támadó csapat.

Ráadásul nálunk négy ilyen hibát láttak, vagyis négyszer kapta meg a labdát az ellenfél, négyszer nem fejezhettünk be támadást. Az utolsó negyedben két ilyen szituáció volt. Egyszer 8-6-os magyar vezetésnél, utána rögtön szépítettek, majd 8-7-nél is elvették tőlünk a labdát. (Akkor is előnyt kaptak, de kimaradt.)

Ezek után nem is meglepő, hogy a görögök harmincszor lőhettek kapura, míg a magyarok 27-szer. Egy ilyen kiélezett meccsen ez óriási esély.

A bírók kínosan vigyáztak arra, hogy a kiállítások egálban legyenek, úgy is alakították a meccset, a támadóhibák megítélésénél véletlenül sem akartak törekedni a kiegyensúlyozottságra.

Rovatok