Index Vakbarát Hírportál

Hosszú Katinka új egyesülete rástartolhat a vízilabdázók tao-támogatására

2019. január 23., szerda 13:35

Noha a taós sporttámogatás eddig ismert rendszere épp szép csendben haldoklik a színfalak mögött, a látványsportokra jutó források még így, a töredékükre szűkítve is álomszerűnek tűnnek az egyéni sportágak szemszögéből.

Ezért is adott találgatásokra okot a hír, hogy a Hosszú Katinka tulajdonában álló Iron Swim Kft. a profi és az amatőr úszásban végzett tevékenységei mellé egy harmadik lábat is növesztett, és megkezdte működését a vízilabdában. Ennek legfontosabb velejárójaként a felvételét kérte a Magyar Vízilabda Szövetség (MVSZ) tagjai közé, sikerrel.

A váratlan fejleményeket különösen Hosszú kurtán-furcsán kútba eső klubváltásának fényében kötötték sokan rögvest össze a taózás lehetőségével.

Az Iron Swim Kft. hétfőn kiadott sajtóközleménye szerint Hosszú Katinka sportszervezete a pólószövetség elnökségének múlt pénteki döntése értelmében vált az MVSZ tagjává. Noha arról nincsenek hivatalos információink, hogy ennek örömére azonnal hozzá is fognának a taózáshoz, de az úszás, illetve a vízilabda világából kapott információink szerint – mondjuk úgy – senkit sem érne váratlanul, ha ez történne.

Még akkor sem, ha a taózás végtelenül zegzugos szabályozása erre első pillantásra mintha nem adna lehetőséget.

Hiába mondja ki ugyanis az MVSZ vonatkozó szabályzata a Tao-törvényre hivatkozva, hogy a tao-támogatásra való pályázáshoz 2 éves szakmai tevékenységet kell igazolnia a pályázónak - ami új szakosztályok esetén is kizárólag 2 éves tagsági viszonnyal igazolható -, ha ezen a szabályon maga a Tao-törvény üt akkora kiskaput, hogy azon prímán át lehet tolni rögvest a pénzes taligát.

A 22/C. szakasz (5a) bekezdés ad) pontjáról van szó egészen pontosan, ami kimondja, hogy azok az utánpótlásnevelés területén működő 2 évnél fiatalabb sportszervezetek is jogosultak lehetnek a támogatásra, amelyeknek felkészítésre és versenyeztetésre vonatkozó együttműködési megállapodásuk van felnőtt nemzeti bajnokságban részt vevő csapattal.

Avagy az Iron Swimnek csak találnia kell egy olyan anyaegyesületet a felnőtt országos bajnokság valamelyik osztályában, amelynek teljes jogú fiókegyesülete lehet, és szabad a vásár.

Mivel egy hatályos jogszabály nyilvánvalóan erősebb egy sportszövetségi szabályozásánál, nem kérdés, hogy az Iron Swim esetleges tao-pályázata esetén kizárólag a szövetség elnökségén múlna, hogy jogosnak ismerje el Hosszúék támogatási kérelmét.

Ha pedig – ezért vagy azért – nagyon meg akarnák könnyíteni a dolgukat, akkor még azt az elnökségi határozatot is átírhatják, ami jelenleg kimondja, hogy egy anyaegyesületnek csak egy olyan fiókcsapata lehet, amely a kapcsolat alapján jogosult a támogatásra.

Az ügy kapcsán megkerestük az Iron Swim kommunikációs felelősét, aki azt mondta, jelenleg nincs tervben a partneregyesülettel való szerződés kérdése, egyelőre csak egy vízilabda-előkészítő tanfolyamot indítottak, még az utánpótlás-versenyrendszerben sem szerepelnek.

A korosztályos versenyrendszerben való szereplés ugyanakkor nem feltétele a tao-támogatásra való jogosultságnak. 

Rovatok