Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes végjáték után világbajnoki döntőben Magyarország

2023. július 27., csütörtök 12:36

A magyar férfi vízilabda-válogatott bejutott a fukuokai vizes világbajnokság fináléjába, mivel a négy között 12–11-re megverte Spanyolországot. Varga Zsolt csapata a fináléban Görögországgal találkozik szombaton. A sikerrel eldőlt, hogy a mieink kijutottak a párizsi olimpiára is.

A szokásos elődöntő

Egymás után a harmadik nagy viadalon találkoztunk a spanyolokkal az elődöntőben: tavaly szeptemberben mi nyertünk a spliti Európa-bajnokságon 10–8-ra, egy hónapja, Los Angelesben a Világkupán ők, ugyanúgy 10–8-ra. Előtte az olimpiai bronzmeccs sikerült igazán emlékezetesre Tokióban, amit 9–5-re nyertünk meg úgy, hogy a második félidőben teljesen lenulláztuk ellenfelünket (5–5-ös félidő után 4–0 lett a második), illetve természetesen a budapesti Eb-döntő még 2020-ban, amelyet ötösökkel húztunk be ellenük – hívta fel rá a figyelmet a magyar szövetség a meccs előtt.

A mieink a házigazda Japán ellen 7–6-os első félidő után 16–8-ra győztek, majd Zalánki Gergőék csoportrangadót nyertek Horvátország ellen (12–10), mielőtt könnyedén múlták felül a csoportutolsó argentinokat (21–13). A negyeddöntőben küzdelmes meccsen sikerült az amerikaiak fölé kerekedni Zalánki gálájának köszönhetően (13–12).

No de ha a mieinkre küzdelmes jelzőt használtunk, mit mondjunk a címvédő és Világkupa-győztes spanyolokra? Akik a korábbi érdemeiknek megfelelően jól kezdtek, Szerbiát és Montenegrót is megverték a csoportkörben, így simán kerültek a negyeddöntőbe, ahol három és fél negyeden át négy gólig jutottak a franciák ellen (4–6). A végjáték már az övék volt, 7–6-tal végül beszenvedték magukat a négy közé.

Folyamatos zárkózás után óriási bombával vezettünk, büntetővédés után összezuhantunk

A világbajnoki elődöntőt a spanyolok kezdték jobban, mert bár elsőre Varga Dénes blokkja még meghiúsította a vezetést, Unai Aguirre védése után Marc Larumbe már megszerezte a vezetést, amelyet az egész első negyed során igyekeztünk eltüntetni, tettük ezt sikerrel Zalánki, Manhercz Krisztián és Vigvári Vince révén is, így 3–3-mal zárult az első nyolc perc.

A második negyed Vogel Soma és Aguirre védéseivel indult, egészen a játékrész derekáig kellett várni az újabb találatra, az viszont olyan is lett! Varga Dénes parádésan csavart a kapunak háttal a jobb oldalra, bődületes erővel, először vezettünk (4–3).

A spanyolok büntetőből felelhettek volna, de ahogyan a negyeddöntőben három amerikai, most Felipe Perrone sem tudott túljárni Vogel eszén – Alberto Munárriz és Perrone akcióból cserébe kétszer is meghúzta balról a rövid felsőt, utóbbi ráadásul újabb gólt jegyzett távolról, hirtelen időt is kellett kérnie Varga Zsoltnak (4–6).

Újabb bombával szakadt meg a rossz széria – de csak utol nem tudtuk érni az ellenfelet

A negatív szériánk Jansik Szilárd hatalmas találatával ért véget, más kérdés, hogy a két látványos gólunk között négyet is kaptunk, így 4–3-ról már 4–7 is volt az állás. Kétszer is nagyon közel voltunk a mínusz egyhez, de Manhercz dupla, Nagy Ádám szimpla kapufája után mindkétszer megúszták a spanyolok.

Három lett a magyar igazság, Angyal Dániel az emberelőny végén remekül húzta be a hasonló centerezést, a feljavuló védekezés pedig megteremtette az egyenlítés lehetőségét (6–7), de Manhercz újabb lövése kimaradt, Munárriz pedig a szokásos blokk melletti kapott gólunkat jegyezte (6–8). A következő emberelőnyt sem sikerült jól megjátszani, így a spanyolok újra a közte háromért mehettek – szerencsére Vámos Márton blokkja ezt megakadályozta, Német Toni pedig szorossá tette a végjáték kezdetét (7–8).

¡Vamos, Vámos, mesés Manhercz!

A harmadik spanyol labdaelhozatalt még megúsztuk, Angyal kiállítása után Miguel del Toro centerhúzását viszont már nem, szerencsére Manhercz is megvillant fórban a bal oldalról (8–9), Nagy labdaszerzése után pedig már az egálért mehettünk – hiába.

Vogel emberhátrányos bravúrja után Sergi Cabanas szerzett újabb spanyol találatot, majd egy maratoni akció végén Zalánki nyolc kéz között talált utat a kapuig, így a játékrész derekán megint egy volt közte (9–10).

A blokk melletti lövésekkel viszont továbbra is meg voltunk lőve, Blai Mallarach szépen pattintott a rövidbe, amire jött Német parádés passza, Jansik értékesítette a ziccert – nem akart lemaradni a magyar válogatott (10–11).

Két perccel a vége előtt pedig csak sikerült utolérni a riválist, Vámos Márton bődületesen nagy góljával egyenlítettünk, és nem sokkal később már a vezetésért támadtunk, egy kontra faulttal lezárva… (11–11).

A spanyolok pedig előnyt kaptak a saját támadásuk végén, így meccslabdához jutottak, ezzel viszont nem éltek, Manhercz lövése az utolsó másodpercben pedig átcsúszott a gólvonalon, így döntőbe jutottunk (12–11)!

A HÁROMSZOROS VILÁGBAJNOK MAGYAR CSAPAT ÍGY BEJUTOTT A DÖNTŐBE, ÉS TOVÁBBRA IS VAN ESÉLYE ARRA, HOGY AZ 1973-AS, A 2003-AS ÉS A 2013-AS VB UTÁN A NEGYEDIK HÁRMASRA VÉGZŐDŐ ÉVBEN, 2023-BAN IS A CSÚCSRA ÉRJEN.

Az ellenfél a fináléban Görögország lesz, amely 2–2 után állva hagyta Szerbiát (7–2), és végül 13–7-re nyert – „visszavágva” ezzel a tokiói olimpiai döntő vereségéért (13–10-re nyertek akkor a szerbek). 

Görögország az első aranyérmére hajt nagy tornán, a 2021-re halasztott ötkarikás játékok ezüstérme mellett három vb-bronz, egy Világkupa-ezüst és négy Világliga-bronz található a vitrinben.

A szövetségi kapitány Varga Zsolt a győzelem után a mérkőzést közvetítő M4 Sporton azt emelte ki, hogy a játékosaiban óriási tűzet, a csapattól pedig férfias küzdelmet látott.

Az összecsapásról és a bravúros győzelemről több magyar játékos is elmondta véleményét: Jansik Szilárd csapatkapitány arról beszélt, hogy alig maradt ereje, a rutinos Varga Dénes azt emelte ki, hogy még egy csoportkörös meccsen is remek érzés lenne ilyen forgatókönyvvel nyerni, a mérkőzést eldöntő, utolsó találatot jegyző Manhercz Krisztián pedig elmondta: nincs meg a pillanat, amikor ellőtte a labdát, csak az, hogy azt már a kapuban látja.

Ami a nap korábbi eseményeit illeti

A csütörtöki programot a házigazda helyosztója nyitotta, Japán gólgálával szerezte meg a 11. helyet Kanada kiütésével, majd az Európa-bajnok horvátok verték könnyedén Ausztráliát, így a kilencedik helyen végezve.

Szombaton az ötödik helyért az amerikaiakat ötméteresekkel legyőző franciák és a montenegróiakat kiütő olaszok csapnak össze, a hetedikért pedig a két vesztes nemzet száll a medencébe.

VIZES VB (FUKUOKA)

FÉRFI VÍZILABDA
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Spanyolország 12–11 (3–3, 1–3, 3–2, 5–3)
Görögország–Szerbia 13–7 (3–2, 3–0, 3–3, 4–2)

AZ 5–8. HELYÉRT
Olaszország–Montenegró 10–6 (1–1, 3–1, 3–2, 3–2)
Franciaország–Egyesült Államok 13
–13 (1–3, 3–3, 4–5, 5–2) – ötméteresekkel 5–3

A 9. HELYÉRT
Horvátország–Ausztrália 17–10 (3–2, 5–4, 6–2, 3–2)

A 11. HELYÉRT
Japán–Kanada 23–11 (6–3, 6–3, 8–2, 3–3)

A folytatásban

JÚLIUS 29., SZOMBAT

DÖNTŐ
11.00: Magyarország–Görögország

A 3. HELYÉRT
6.00: Szerbia–Spanyolország

AZ 5. HELYÉRT
9.30: Olaszország–Franciaország

A 7. HELYÉRT
4.30: Montenegró–Egyesült Államok

(Borítókép: Derencsényi István / World Aquatics)

Rovatok