Index Vakbarát Hírportál

Óriási csata és ötméterespárbaj után vb-aranyérmes a magyar férfi pólóválogatott!

2023. július 29., szombat 12:16

A magyar válogatott aranyérmet nyert a Fukuokában zajló vizes világbajnokság férfi vízilabdatornáján, miután a szombati fináléban ötméterespárbaj után 14–13-ra legyőzte a tokiói olimpián döntős görög gárdát.

.

A fináléban való részvétellel a párizsi olimpiai szereplést már kiharcoló magyar férficsapat a 12. vb-érmét szerezte, ezek között a negyedik világbajnoki címüket gyűjtötték be 1973 (Belgrád), valamint 2003 és 2013 (mindkettő Barcelona) után. A görög férficsapat története első vb-döntőjét elveszítette ugyan, de három bronzérmet (2005, 2015, 2022) követően ezúttal ezüstéremmel térhet haza.

A múlt és a statisztika a magyarok mellett szólt, hangsúlyos figyelmeztetéssel

Fukuoka előtt a vb-ken a magyarok mind a kilenc mérkőzésüket megnyerték a görögök ellen, ebből a legutóbbi négy már egyenes kieséses szakaszra esett: 2003-ban (9–8), 2005-ben (7–6) és 2017-ben (7–5) az elődöntőben gyűrtük le őket, 2013-ban (9–3) pedig a negyeddöntőben.

A görögök először az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében kerekedtek a magyarok fölé (8–4), ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig vártak a következő győzelmükre világversenyen. Akkor viszont mindjárt kétszer is ők bizonyultak jobbnak: a csoportban 10–9-re, az elődöntőben 9–6-ra.

Idén a Los Angeles-i világkupadöntőben már találkoztunk a görögökkel: akkor a negyeddöntőben 6–4-re győztünk.

A magyarok útja a vb-döntőig:

A görögök útja a vb-döntőig:

Érdekesség, hogy mindkét válogatottnak volt olyan meccse Fukuokában, amit utolsó másodpercben szerzett góllal nyert meg.

A görögök az Egyesült Államok elleni csoportkörös összecsapáson a félidőben ötgólos hátrányban voltak (9–4), a negyedik negyedben 4:50-nél pedig még mínusz hárommal álltak (13–10). Aztán a maradék 3:44 percben öt gólt lőttek! A győztes találatot az utolsó másodpercben Papanasztasziu szerezte. 

A magyarok hasonló élményt a spanyolok elleni elődöntőben élhettek meg: az utolsó 3:12 percet 3–0-ra hozták le, így 9–11-ről 12–11-re fordítottak, Manhercz Krisztián lövése a dudaszó pillanatában döntötte el a meccset, a labda szinte a spanyol kapus testén keresztül csorgott be.

A döntőben a görögök szereztek vezetést, amire a magyarok hárommal válaszoltak

Varga Zsolt szövetségi kapitány döntése értelmében a Vigvári fivérek nem kerültek ezúttal a meccskeretbe. A szombati döntő első negyedében kezdésnél elhoztuk a labdát, fórt harcoltunk ki, de Vámos lövését védte a görög kapus. A fordulás után hasonló szituációban a görögök már megszerezték a vezetést, majd a folytatásban Vogel védett kettőt, Zalánki meg kettőt vágott, így fordítottunk. Utóbbi helyezett távoli lövését második szándékú pöccintés követte, már centerből! Vámos góljával a negyed közepén kétgólosra nőtt a magyar előny, amit fórból csökkentett az ellenfél. Hiába tartott már négy védésnél a görög kapus, Fekete Gergő éles szögből köszönt be neki. A hátralévő két percben a védekezések játszották a főszerepet, nem született újabb találat (4–2).

A második felvonás első részében nehezen álltunk fel támadásban, az elején két percig lövőhelyzetig sem tudtuk vinni az akciókat. A negyed felénél akciógóllal szépítettek a görögök – Vogel feje fölé érkezett a lövés –, erre Manhercz felelt meg emberelőnyből egy pattintott, vasról kipattanó lövéssel. Egyenlő létszámnál kikényszerített magyar lövések jöhettek csak, miközben hátul sorra kaptuk a kiállításokat. Vámostól jött egy remek blokk, majd magyar kapufák után Fekete került ziccerbe, amit nem tudott gólra váltani. Közelített az ellenfél, de nem ért utol minket  (5–4).

Fordult a kocka, már mi üldöztük a rendre fórhoz jutott görögöket

A harmadik negyed magyar blokkalt indult, de mielőtt nagyon örültünk volna, kontrát plusz kiállítást fújtak ránk, a görög akciónál pedig büntetőt, amiből egyenlített a rivális. Német küzdött nagyot centerben  volt labdaszerzése, de a bejátszás utáni brusztnál fújást már nem kapott , majd távoli lövéssel a görögök a mérkőzésen először megszerezték a vezetést. Varga Dénes lóbált, de három görög közös erővel szerelte, így a negyed közepén emberelőnyben támadhattak a közte kettőért. Nem tudtak azonban élni a lehetőséggel, Jansik zavarta meg a passzjátékukat, a támadóidejük pedig lejárt. Kettős fórhoz jutottunk, Vámos pedig egyenlített. Két kivédekezett görög emberelőny után távoli lökettel ismét az ellenfél került előnybe. Fegyelmezettek voltak a csapatok, megúszásra esély sem mutatkozott. A görög fórra annál inkább – sorra kaptak a centerre , de jól védekeztünk, így nem sokszor profitált a pluszemberből az ellenfél. Magyar időkérés után Manhercz akciógólt lőtt, egyenlítettünk (77).

A negyedik felvonás érdemi része Jansik góljával indult, majd azonnal emberelőnyhöz jutottak a görögök, kapufa után az újabb lövést Vogel már védte. Vámos szétbombázta a kapufát, és fel sem állt még a görög csapat a támadáshoz, máris fórhoz jutott, amiből már egyenlített. Feszes védekezések mellett abszolút nyílt volt a csata, véletlenül sem engedte el egyik fél a másikat.

Manhercz pedig varázsolt egyet, labdával fordult le a védőjéről, és helyezett a kilépő görög kapus hóna alatt a kapuba. Klasszis teljesítmény!

Félklasszis a túloldalon, éles szögből érkezett az újabb görög gól. Zalánki emberelőnyös góljával vette vissza a vezetést a magyar csapat, de ismét válaszoltak a görögök, Vogel védett, majd könyökével a kapuba sodorta a labdát. A negyed utolsó két percére ikszre fordultak a felek, majd Manhercz lőtt kapufát, Vargáét pedig a kapus védte. Először alakult ki a találkozón lefordulás, abból aztán Manhercz kipontozódása után három a kettes akció, de hiába a plusz görög ember, Vogel bravúrral belekapott a közeli lövésbe! A görögök véleményesen szereztek labdát, majd időkérés után fórban támadhattak, 36 mp volt hátra ekkor. Varga Dénes azonban blokkolt! Megvolt még a magyar akció, de kapufát szereztünk, nem győztes gólt (10–10).

Vogel volt az ötméterespárbaj hőse!

Az ötméterespárbaj az első kör után 2–2-re állt, Vogel pedig három védéssel, amelyhez a hetedik párban még egyet, a vb-aranyérmet jelentő hárítást tette hozzá! Vámos kettőt, Varga Dénes és Zalánki egyet dobott be.

A mostani csapatból Vámos Márton és Varga Dénes már a 2013-as keretnek is tagja volt, így kétszeres vb-aranyérmesként csatlakoztak a magyar férfi szakágban ezt a bravúrt eddig magáról eddig egyedül elmondó Madaras Norberthez, a szövetség elnökéhez.

És a végére egy nagyszerű egyéni elismerés: a torna legjobb játékosának Zalánki Gergőt választották meg!

A döntő előtti helyosztókon a spanyolok 9–6-ra legyőzték a szerbeket, így az előző tornán, tavaly Budapesten győztes együttes bronzéremmel vigasztalódhatott. Az 5. helyet Olaszország, a 7. helyet az Egyesült Államok szerezte meg, előbbi ikszes első félidőt követően 16–9-re lelépte Franciaországot, utóbbi ötméterespárbajt követően 17–15-re bizonyult jobbnak Montenegrónál.

A magyar női válogatott a hatodik helyen zárta a tornát, miután a pénteki helyosztón 11–11-es döntetlent követően az ötméterespárbajban 4–2-re kikapott az Egyesült Államoktól.

A magyar férfi vízilabda-válogatott vb-kerete:

Vizes vb 2023, Fukuoka, férfi vízilabdatorna:

döntő:

Magyarország–Görögország 14–13(42, 12, 23, 3–3, 4–3) – ötméterespárbaj után

további eredmények:

a 3. helyért:

Spanyolország–Szerbia 9-6 (3–3, 3–2, 2–0, 1–1)

az 5. helyért:

Olaszország–Franciaország 16–9 (1–2, 3–2, 7–3, 5–2)

a 7. helyért:

Egyesült Államok–Montenegró 17–15 (3–3, 4–4, 3–3, 2–2, 5–3) – ötméteresekkel

(Borítókép: Magyarország a döntőben. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok