Index Vakbarát Hírportál

Az eindhoveni blamázs után kapaszkodnának az utolsó szalmaszálba

2024. január 19., péntek 14:45

Szerda óta Dunaújvárosban készül a február 4-én kezdődő dohai világbajnokságra a magyar női vízilabda-válogatott. A Mihók Attila és Cseh Sándor szövetségi kapitányok irányította társulat leszerepelt az eindhoveni Eb-n, amelyen csak ötödik lett, és nem tudta megszerezni az olimpiai kvótát. Erre már csak egyetlen lehetősége lesz: Dohában. Az Eb-csapathoz képest négy új játékost hívtak a vb-re készülő keretbe a szakemberek, az utazó 15 játékost viszont még nem jelölték ki.

A kontinensbajnoksághoz képest a négy új játékos a keretben:

Maczkó Lilla (Dunaújváros, kapus), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Peresztegi Nagy Kinga (UVSE) és Máté Zsuzsanna (FTC).

Ez az a négy játékos, akiket Mihók Attila és Cseh Sándor, a női vízilabda-válogatott két társkapitánya behívott a keretbe, kiegészítendő az eindhoveni tizenötöket.

A hétfőn befejeződött Eb-n a következő tizenöt játékos képviselte színeinket:

Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC) – kapusok, illetve Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Keszthelyi Rita (CN Mataro), Kuna Szonja (FTC), Kurucz-Gurisatti Gréta (FTC), Leimeter Dóra (FTC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Eger), Rybanska Natasa (UVSE), Szabó Nikolett (Dunaújváros), Szilágyi Dorottya (Eger), Tiba Panna (UVSE), Vályi Vanda (FTC) – mezőnyjátékosok.

A minap Mihók azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy több meghatározó játékos bekerülése a csapatba kérdésessé vált:

Parkes Rebecca, Rybanska Natasa és Szilágyi Dorottya is sérüléssel küzd, és nem biztos, hogy megfelelő állapotba tud kerülni a vb-re.

A keret jelenleg Dunaújvárosban, a világtól kissé elzárva, Mihók szűkebb pátriájában készül.

Athén óta sohasem hiányoztunk az olimpiáról

A női vízilabda 2000 óta szerepel az olimpiai programban, hazánk 2004-ben vett részt először a tornán, és azóta egyszer sem hiányzott. Most viszont nagyon rezeg a léc.

Az első lehetőségnél, a tavalyi, fukuokai világbajnokságon a hatodik hely végül Bíró Attila szövetségi kapitány állásába került, miután nem sikerült a kvalifikáció. A fennmaradó két esély közül az elsőt nagyon csúnyán eljátszottuk. Eindhovenben az Európa-bajnokságon még a legjobb négy közé sem tudott bekerülni a két szövetségi kapitány, Mihók Attila és Cseh Sándor irányította válogatott. De nem is annyira az ötödik hely, hanem sokkal inkább a három kulcsmeccsen (a görögök, a hollandok és az olaszok ellen) mutatott gyenge teljesítmény volt a fájó.

Maradt egyetlen esély: a dohai világbajnokság.

A magyaroknak az első két hely valamelyikét kell megszerezniük azon válogatottak között, amelyek eddig még nem jutottak ki a párizsi olimpiára. A tízcsapatos olimpiai mezőnyben eddig nyolc hely kelt el – a házigazda Franciaország, illetve kvalifikált a világ- és Európa-bajnok Hollandia, Spanyolország (a vb- és Eb-ezüstérmes), az Egyesült Államok (amerikai kontinens), Ausztrália (Óceánia), Kína (Ázsia), Dél-afrikai Köztársaság (Afrika) és Görögország (Eb-bronzérmes) –, két hely viszont még kiadó.

Mármost, a nyolc kvalifikált válogatottból öt olyan, Hollandia, Spanyolország, az Egyesült Államok, Ausztrália és Görögország, amely – ne legyünk álszemérmesek, mondjuk ki a frankót – szakmailag is topszinten jegyzett nívón tud vízilabdázni. Míg a maradék három, a francia, a kínai és a dél-afrikai tudásszintje a legjobbakhoz képest elmarad, kiváltképp az afrikai kontinens képviselőjének nagy a lemaradása.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy nagy valószínűséggel a vb hatodik és hetedik helyéről is ki lehet jutni Párizsba.

Magyarország Dohában a C csoportban lesz Ausztrália, Új-Zéland és Szingapúr társaságában, és jó eséllyel az első helyen masírozik be a negyeddöntőbe. Ahol az erőviszonyok alapján a következő párosításra van a legnagyobb kilátás:

Abban az esetben, ha az A csoportban nem Hollandia az első, hanem az USA, akkor Magyarország előbbiekkel találkozik a negyeddöntőben. Nekik legyen mondva, ez tipikusan a melyik ujjunkba harapjunk kategória.

Hiába mondják sokan, nem lesz ez sétagalopp

Ha az eddig még nem kvalifikált válogatottak valamelyike, mondjuk Olaszország bejut az elődöntőbe, miközben rajta kívül egyetlen más csapat sem a kvótával nem rendelkezők közül, akkor már megvan a helye a párizsi olimpián. Ebben az esetben az egyetlen, még el nem kelt olimpiai kvóta az 5–8. helyezettek közül azé a csapaté lesz, amelyik a legmagasabban végez, és addig még nem volt párizsi indulási jogosultsága.

A papírforma a következő, Magyarországra vonatkozóan: elveszítjük a Hollandia/USA elleni negyeddöntőt, és akkor az 5–8. hely között a Görögország–Olaszország negyeddöntő vesztesével kerülünk szembe. Ettől a két csapattól Eindhovenben kikaptunk. A másik ágon vélhetően Ausztrália–Kanada-meccs lesz.

Innentől a következő lehetőségek adódhatnak.

Persze, az is benne van a pakliban, hogy a csoportunkban Ausztrália mögött második helyen megyünk tovább, és ez talán még előnyösebb is lenne, mert akkor az 5–8. helyért Kanadát kaphatjuk, amennyiben pedig a tengerentúliakat megverjük, minden más eredménytől függetlenül máris ott vagyunk az olimpián. 

Talán vannak, akik úgy kalkulálnak, hogy a már kvótával rendelkező válogatottak nem fognak megfeszülni Dohában, de azért ne feledjük: egyrészt a világbajnokság önmagában is elég komoly tét, másfelől a női vízilabdatornán 360 000 dollárt oszt szét a nemzetközi szövetség (World Aquatics), amiből az aranyérmes csapat 80 000, de még az ötödik helyezett is 40 000 dollárral részesül. 

Hát így állunk most. A dohai világbajnokságon február 4-én, bő két hét múlva játsszuk az első meccsünket, Új-Zélanddal, azzal az országgal, amelynek 2012 és 2015-ig Bíró Attila, a magyar válogatott Fukuoka után menesztett szövetségi kapitánya volt a szakvezetője.

annak a válogatottnak, amely 2016-ban arany-, 2020-ban bronzérmet szerzett az Eb-n, a 2022-es budapesti vb-n ezüstérmes volt, a tokiói olimpián pedig a harmadik helyen végzett – szintén Bíró Attilával –, most az utolsó szalmaszálba kell kapaszkodnia azért, nehogy lemaradjon az olimpiáról.

(Borítókép: Mihók Attila és Cseh Sándor a női vízilabda-válogatott társkapitányai a Magyarország–Kína női vízilabda felkészülési mérkőzésen a Komjádi uszodában 2023. december 17-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok