Index Vakbarát Hírportál

Gyászol a magyar vízilabda: elhunyt a világbajnok játékos

2024. február 7., szerda 14:44

Elhunyt Balla Balázs világbajnok vízilabdázó, az 1973-ban aranyérmes válogatott tagja – számolt be a hírről a Magyar Vízilabda-szövetség honlapja.

A portál beszámolójában kiemelte: Balla Balázs személyében a „legendás, 1973-as világbajnok csapatunk egy újabb tagja hagyott itt bennünket, aki az erőt és tartást adta a védelmünkben Belgrádban, amikor elsőrangú teljesítménnyel sikerült megnyernünk az aranyérmet az első ízben kiírt világbajnokságon”.

Hozzátették: Balla klubszinten a Ferencvárossal ért el sikereket a hetvenes években.

A waterpolo.hu kiemelte: a korábbi kiválóság „súlyos betegsége miatt már szeptemberben sem lehetett ott, amikor a vb-győzelem 50. évfordulóján köszöntötték Belgrád hőseit – most pedig, életének 72. évében csatlakozott korábban távozott bajnoktársaihoz, Szívós Istvánhoz, Konrád Ferenchez és Csapó Gáborhoz”.

A Ferencváros honlapján a klubbal elért sikereit emelték ki az 1952. augusztus 4-én, Debrecenben született sportembernek. Első jelentős sikerét 1969-ben érte el a Ferencváros vízilabdacsapatával, akkor Gyarmati Dezső edzősége idején Magyar Kupát nyert. Mindez csak a kezdet volt, a Fradival a hetvenes években további győzelmeket ért el: a Magyar Kupát összesen ötször nyerte meg, de tagja volt az 1974-ben Kupagyőztesek Európa-kupáját nyert együttesnek is. 1977-ben és 1979-ben szintén KEK-et, valamint Európai Szuperkupát nyert. Pályafutása csúcsát 1973-ban érte el, akkor Kásás Zoltánnal közösen nyertek világbajnoki címet Fradi-játékosként.

A napokban éppen Dohában zajlik a sportági világbajnokság, amely a csoportküzdelmeknél tart, a magyar férfi és női válogatott részvételével. Ma előbbiek szállnak medencébe 18.30 órától az olaszokkal szemben.

Rovatok