Index Vakbarát Hírportál

A gól/perc átlag elmaradt, a magabiztos magyar sikerhez így sem fért kétség

2024. február 9., péntek 09:36

A magyar férfi vízilabda-válogatott 28–1-es győzelmet aratott a kazahok ellen a dohai vizes világbajnokság csoportkörének zárófordulójában. A mieink hibátlan teljesítménnyel, csoportelsőként jutottak a legjobb nyolc közé. A mieink közül Vigvári Vince volt a legeredményesebb, öt találatot szerzett.

Az már szerda este, az olaszok elleni drámai és még annál is bravúrosabb győzelemmel eldőlt, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott csoportelsőként zár a D jelű kvartettben. A kérdés csupán annyi maradt, a kazahok elleni kötelező győzelmet hány góllal hozza le Varga Zsolt együttese, és vajon a keret utolsó még aktív olimpiai bajnoka, a kisebb betegségből visszatérő Varga Dénes is bemutatkozik-e végre a dohai vb-n. Utóbbira elég hamar meglett a válasz: igen; előbbivel kapcsolatban a négy negyed végét azért ki kellett várjuk.

Mindenesetre az első játékrészben sikerült hozni a gól/perc átlagot, 8–0-s előnyre szert téve. A várt gólzuhatagot Zalánki Gergő nyitotta. A második felvonás már valamivel haloványabbra sikeredett, ezt 5–0-ra hozták a mieink. A nagyszünet után újabb 8–0-s széria jött, ezen a ponton pedig egyre reálisabb forgatókönyvnek tűnt, hogy akár kapott gól nélkül is sikerülhet lehozni a meccset.

Végül utóbbi nem jött össze, 3 perc 46 másodperccel a találkozó vége előtt egy emberfórt kihasználva a kazahok csak összehozták a becsületgólt. Beszédes, a találat annyira váratlanul érte a helyszíni adásszerkesztőket is, hogy a 3-as sapkaszámot látva Manhercz Krisztiánt írták ki elsőre gólszerzőként Alekszandr Jeremin helyett (24–1)…

A mieink válaszul összesen 28 találatig jutottak, a meccs utolsó gólját Német Toni lőtte ötméteresből (28–1).

Vigvári Vince öt góllal lett a legeredményesebb magyar játékos, Varga Dénes végül három találatig jutott az első meccsén ezen a vb-n. 

A magyar válogatottra hétvégén pihenő vár, csoportelsőként egyenes ágon jutott a negyeddöntőbe. Kedden az Ausztrália–Franciaország-összecsapás győztesével játszik a négy közé jutásért.

A párizsi részvételt illetően az már a csoportkörös szereplés után eldőlt, hogy a még kiadó négy olimpiai kvóta egyikét elvitték a negyeddöntős szerbek. A magyarok a tavalyi vb-döntős szereplésükkel már megszerezték a kvótát.

Vizes világbajnokság, Doha, férfi vízilabdatorna, csoportkör, 3. forduló:

D csoport:

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 8 pont, 2. Olaszország 7, 3. Románia 3, 4. Kazahsztán 0

A csoport:

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Dél-afrikai Köztársaság 0

B csoport:

A csoport végeredménye: 1. Görögország 9 pont, 2. Franciaország 6, 3. Kína 3, 4. Brazília 0

C csoport:

A csoport végeredménye: 1. Szerbia 9 pont, 2. Montenegró 5, 3. Egyesült Államok 4, 4. Japán 0

(A csoportgyőztesek közvetlenül a negyeddöntőbe jutottak, a 2–3. helyezettek pedig játszanak a nyolc közé kerülésért.)

A negyeddöntőbe jutásért (vasárnap):

(Borítókép: Kovács Anikó / MVLSZ)

Rovatok