Index Vakbarát Hírportál

A Fradi játékosa reagált a válogatott környezetéből érkező félreérthető nyilatkozatokra

2024. március 23., szombat 15:21

Jansik Szilárd, a magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya klubjával, a Ferencvárossal a bajnoki cím elhódítása mellett négyes döntőbe szeretne jutni a Bajnokok Ligájában, míg a nemzeti együttessel az olimpián szeretné kijavítani a dohai világbajnoki fiaskót.

A 29 éves játékos a közmédia A víz összeköt című podcastjében arról beszélt, a vb után jól sikerült „az új szezonkezdet”, hiszen a BL-ben két fontos győzelemmel rajtoltak, és az ob I-ben is megőrizték százszázalékos mérlegüket.

Fura ez a szezon, csak nyáron szokott a bajnokságban akkora kihagyás lenni, mint ami most volt. A vb után volt egy hetünk kikapcsolódni, aminek örültünk, mert az olimpiáig nem lesz szünetünk. Kellett ez, mert így újult erővel kezdtünk neki újra a komoly meccseknek, jó, hogy a dohai csalódottságot sikerekkel tudtuk feledtetni

– utalt a világbajnoki hetedik helyre Jansik.

A BL-lel kapcsolatban kiemelte, a szerdai győzelem előtt Bresciában még soha nem sikerült nyernie, és ugyanez a helyzet Barcelonával is, így nagyon reméli, hogy a Barceloneta ellen két hét múlva esedékes találkozón ez a sorozata is megszakad.

Mivel előtte hazai medencében a görög Olimpiakoszt is felülmúlták, hat ponttal indították az úgynevezett negyeddöntős kört, ami az új lebonyolításban nagyon fontos volt.

„Szeretnénk odaérni az első vagy a második helyre, miután már nem nyolcas, hanem négyes döntő van nálunk is. A csoportban szerintem mindenki úgy számol, hogy a Bresciát oda-vissza mindenki legyőzi, így az idegenbeli siker nekünk is fontos lépcső volt. Biztos, hogy lesznek körbeverések” – tekintett előre a válogatott csapatkapitánya.

A ceglédi születésű vízilabdázó szerint jelenleg a BL-meccsek a legfontosabbak számukra, mert a bajnokságban akkora az előnyük, hogy nehezen elképzelhető, hogy lecsúsznak az első helyről, ugyanakkor presztízsből szeretnének minden találkozót megnyerni.

„A győzelmekkel elindultunk a jó úton, amiről nem szeretnénk letérni. Jövő héten a Vasassal és az OSC-vel játszunk bajnoki rangadót, ami remek felkészülés lesz a barcelonai BL-meccsre. Kemény lesz a terhelés, de nem szabad megállni, bízom, hogy tudjuk folytatni a jó periódust, amiben vagyunk” – fogalmazott Jansik Szilárd.

A válogatott csapatkapitánya klubja sikerének kulcsát a stabil védekezésben látja, amely már Varga Zsoltnál is az alapjáték volt, és amelyet az őt váltó Nyéki Balázs is továbbvitt. Meglátása szerint csapatának „annyi jó befejező játékosa van, hogy gólokat előbb-utóbb mindig lőnek”, így a védekezésüknek kell rendben lennie.

„Azzal nem vagyok elégedett, hogy a negyedik negyedben kapjuk a góljaink legnagyobb százalékát, ezzel foglalkozni kell. Lehet, hogy addigra elfáradunk, nem tudunk végig koncentrálni, de ebben szeretnénk fejlődni. Ha van, amin még javítanunk kell, az mindenképpen ez” – mondta az interjúban Jansik.

Jansik a válogatottra térve elárulta, hogy a dohai világbajnokság kudarca, a csalódást keltő hetedik hely ha nem is naponta, de hetente az eszébe jut, ugyanakkor abban bízik, hogy valamennyi csapattársával közösen tudnak tanulni a történtekből, és a párizsi olimpia után egyfajta szükséges rosszként gondol majd mindenki a vb-re.

Tényleg minden héten sajnos eszembe jut, de lehet, hogy nem is baj ez, mert ösztökél minket, ösztökél engem arra, hogy lehet, kevés volt, amit beletettünk, valami hiányzik és még több kell, még több koncentráció kell, még mindenkinek bele kell tenni egy, kettő, három, öt százalékkal többet

– hangsúlyozta a csapatkapitány, aki szerint ezek az egyéni pluszok jelenthetik majd csapatszinten azt a többletet, amivel ismét, az aranyéremmel zárult tavalyi fukuokai világbajnoksághoz hasonlóan meg tudják nyerni a kiélezett, szoros meccseket.

„Rossz érzéssel gondolok Dohára, de ha ebből tanulunk, és ebből tudunk építkezni, és az olimpián egy nagyon színes érem – amit most nem szeretnék kimondani, de mindenki tudja, milyen éremre gondolok – sikerülne, akkor a Dohát majd mindenki megköszöni, hogy mennyire jó volt nekünk az a pofon.”

A klasszis játékos elismerte, hogy a francia válogatott elleni vb-negyeddöntőben kicsit már a játékosok is elhitték, hogy megvan a meccs, amikor a félidőben négy góllal vezettek, és két labdájuk is volt az ötgólos a különbséghez, majd a folytatásban mindenki „lefagyott”.

Később Szerbiától is kikapott a csapat, a hetedik helyet viszont Montenegró ellen büntetőpárbajban sikerült megszerezni, ami fontos részsiker szerinte, mert így nem három vereséggel zárták a tornát.

A csapatkapitány a hetedik helyet követően elhangzott félreérthető nyilatkozatokra is kitért, és Varga Zsolt szövetségi kapitányhoz hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy a csapategységgel nem volt gond.

„Ami jó dolog ebben a hetedik helyben is és mutatja a csapat erejét, hogy nem estünk szét. Nem kezdtünk el egymásra mutogatni, nem volt az, hogy ki hibázott, hanem csapatostól felvállaltuk, hogy ezt együtt rontottuk el” – jelentette ki Jansik, írja az MTI.

A tapasztalt vízilabdázó szerint az, hogy januárban a válogatott egy része nem szerepelt az Európa-bajnokságon, még jól jöhet az olimpián, és lehet, éppen ott fog kamatozni az, hogy hat meccsel kevesebbet játszottak, és helyette alapoztak, mert a szezon rendkívül sűrű és feszített és rengeteget kivesz a játékosokból.

Az FTC és a nemzeti együttes alapembere a beszélgetés végén a túlterheltségről külön is beszélt, megjegyezve, hogy a pandémia utóhatásaként lett ennyire sűrű a mostani program, de reméli, hogy a jövőben ez változni fog, mert szeretnék elkerülni a sérüléseket.

Rovatok