Index Vakbarát Hírportál

Benedek Mór remek vízilabdázó, de nem csak belőle áll a világbajnok U18-as pólóscsapat

2024. július 11., csütörtök 15:24

Az a médiafigyelem, ami szerda óta éri Benedek Mórt, nehezen feldolgozható egy 17 éves fiatalembernek. Amióta az U18-as magyar vízilabda-válogatott világbajnoki aranyérmet szerzett Buenos Airesben, a KSI ifjú pólósa az érdeklődés középpontjába került. E cikk megírásának perceiben valahol az Atlanti-óceán felett repült, így őt eleve lehetetlen volt szóra bírni.

Kezdjük a szakmai tényekkel: a Korényi Balázs irányította magyar férfi-vízilabdaválogatott közép-európai idő szerint szerda hajnalban megnyerte a döntőt Buenos Airesben az U18-as világbajnokságon, a fináléban 12–10-re legyőzte azt a Szerbiát, amely az első csoportmérkőzésen még 13–12-re verte a mieinket.

A döntő MVP-je a BVSC-s Simon Balázs lett 4 góljával. Róla el kell mondani, hogy az első három meccsen lövése sem volt, a tornán végül öt gólt szerzett, abból négyet a fináléban. Bizonyságul arra, hogy minden mérkőzésen valaki más lépett elő meghatározó embernek. 

A világbajnokság MVP-je a szerb Sztrahinja Krsztics lett, a torna legjobb kapusa Szitás Dávid (OSC), a gólkirály 27 góllal a török Efe Naipoglu, a legjobb edző Korényi Balázs (az FTC szakmai stábjából), míg a torna All-star-csapatába két magyar került be:

Szitás  Balogh Botond, Ben Forer (amerikai), Szrdjan Janovics (montenegrói), Sztrahinja Krsztics (szerb), Efe Naipoglu (török), Tomas Perrone (spanyol).

A válogatottba az FTC öt (Bella Csanád, Haverkampf Bence, Lugosi Csongor, Paján Bátor, Zeman Márton), a BVSC négy (Balogh Botond, Regős Vince, Simon Balázs, Tátrai Tamás), a KSI kettő (Benedek Mór, Nagy Zalán), az Eger (Borbély Sándor), a Szolnok (Cseh Maxim), az OSC (Szitás Dávid) és a Pécs (Tóth András) egy-egy játékost adott. 

És akkor most Benedek Mór, minden idők egyik legnagyszerűbb pólósának, Benedek Tibornak a fia.

Benedek Mór második otthona a KSI

A nyúlánk, így a sporthoz, a sportághoz éppen ideális alkatú fiatalember 2007. június 24-én született, kisgyermekkorától a KSI-ben, konkrétan a Komjádi Uszodában nevelkedett, Horváth János féltő tekintetétől kísérve. Jellemző, hogy még akkor sem hagyta el a Központi Sportiskolát, amikor édesapja az UVSE szakmai igazgatja lett. 

Mórt édesanyja, Epres Panni féltő szeretettel óvja a média túlkapásaitól, elsősorban attól a figyelemáradattól, ami mostanában rázúdult a fiára.

Hiszen a korosztályos válogatott megnyerte az U18-as világbajnokságot, és a csapat egyik legjobbja éppen a társainál egy évvel fiatalabb Mór volt. A mama még Mór edzőit is megkérte, hogy ne nyilatkozzanak a fiáról. Márpedig az anyai kérést illik tiszteletben tartani, magunk is elfogadtuk, megértettük az okát. 

Tényleg remekelt, de nem csak ő 

Fontos ugyanis hangsúlyozni, hogy Benedek Mór valóban a csapat húzóembere, de nem az egyetlen. Mert nem egyszemélyes válogatottról van szó. A fiatal pólós természetesen alaposan kitett magáért a hat mérkőzésen szerzett 13 góljával, főleg az Egyesült Államok ellen parádézott az öt góljával. De például Balogh Botond még nála is többször volt eredményes, 17-szer, és a házi gólkirályon kívül a torna All-Star-válogatottjába a kapus Szitás Dávid is bekerült. A szakember úgy vélik, nevezetteken kívül Nagy Zalán, a pécsi Tóth András, a Fradi centere, Lugosi Csongor ugyancsak fényes jövő előtt áll. Bár korosztályos válogatott magyar pólósok révén ez a gárda valamennyi tagjáról elmondható.

Benedek Mór első felnőtt gólja, két évvel ezelőttről

Beszéltünk Kemény Dénessel, a háromszoros olimpiai bajnok válogatott szövetségi kapitányával, akinek együttesében – a mostani szövetségi kapitány, Varga Zsolt kiválását követően – Benedek Tibor csapatkapitány volt.

Többször láttam játszani Mórt, tényleg óriási tehetség – mondta a szakember. – Viszont jobbkezes, nem úgy mint Tibor volt. Hosszú a karja, magas srác, ideális az alkata, minden adottsága megvan ahhoz, hogy az édesapja nyomdokaiba lépjen. 

Benedek Mór egész eddigi pályafutását a KSI-ben töltötte, de mivel a sportiskola csapata kiesett az OB I-ből, ezért úgy tudjuk, a BVSC-be tart a fiatalember, ahol Varga Dániel lesz az edzője, és így továbbra is a legmagasabb osztályban játszhat, ami elengedhetetlen a fejlődéséhez. További érdekes párhuzam: Benedek Tibor is a KSI-ben pallérozódott annak idején, és szerepelt a később korszakos klasszisokká váló fiatalok sorát felvonultató sulicsapat kulcsembereként a felnőtt élvonalban, majd onnan igazolt 1989-ben, 17 évesen az Újpestbe, amely a kilencvenes évek első felének egyik meghatározó európai alakulata volt.

A magyarok mérkőzései és a góldobói az U18-as fiú vízilabda-világbajnokságon:

Csoportmeccsek:

G.: Haverkampf 4, Tóth A. 3, Balogh B., Benedek M. 2–2, Bella Cs.

G.: Benedek M. 5, Zeman 4, Cseh M. 3, Balogh B., Tóth A. 2–2, Simon B., Tátrai T., Paján

G.: Balogh B. 4, Tóth A. 2, Zeman, Benedek M., Nagy Z., Cseh M.

Negyeddöntő:

G.: Tóth András 4, Balogh Botond., Nagy Zoltán 3–3, Benedek Mór, Haverkampf Bence, Paján

Elődöntő:

G.: Balogh B. 4, Tóth A., Benedek M., Tátrai, Nagy Z., Haverkampf, Cseh M. 2–2, Zeman, Paján

Döntő:

G.: Simon B. 4, Balogh B., Tóth A., Benedek M. 2–2, Haverkampf, Lugosi

Rovatok