Index Vakbarát Hírportál

Bereznay István

5,5 millió forintért éjszakáztak Bécsben Orbán Viktorék 5,5 millió forintért éjszakáztak Bécsben Orbán Viktorék

Közérdekű adatigénylés révén derültek ki részletek a kisebb botrányt kavaró látogatásról.

tegnap, 14:22

Kislányokat zaklatott egy pedofil a budapesti Aquaworldben

Kihívták a rendőröket, akik elvitték a férfit.

tegnap, 14:09

Amerikai résztulajdonosa lett az OTP-nek Amerikai résztulajdonosa lett az OTP-nek

Egy tengerentúli vagyonkezelő szerzett nagy részesedést a magyar bankban.

tegnap, 12:36

Több fotó tanúsága szerint már azokat a T–54/55-ös tankokat is az ukrajnai frontra küldi az orosz hadsereg, amelyeket először 1946-ban állítottak szolgálatba. 

A T–54-esek első komolyabb külföldi bevetése épp az 1956-os magyar forradalomban volt. A képeken az látható, hogy most ugyanezeket a harckocsikat vonattal viszik az ukrajnai frontra, miután előszedték a raktárból, és valamelyest felújították őket. 

 

A közösségi médiás beszámolókban még egy magyar T–55-ösről készült archív fotóval is igazolták, hogy most tényleg ezeket a harckocsikat küldik Ukrajnába az oroszok.  A tankok szállításáról nemcsak fotó, hanem videó is készült:

 

Arra már korábban is volt példa, hogy a hatvanéves T–62-eseket a frontra küldte az orosz hadsereg (egyszer pedig „madárijesztőként” még egy T–34-est is az utcára állítottak). 

A mostani azonban az első alkalom, amikor frontra szánt T–54/55-ös modelleket kaptak lencsevégre.

Mindez arra utal, hogy az orosz hadseregnek nagy hiánya lehet a harckocsikból, ha még ezeket is elő kellett szedni. 

Az Egyesült Államok gépei a múlt hét kedden történt drónincidens óta a korábbinál nagyobb távolságot tartanak a Krím félszigettől – közölte a CNN.

A portálnak két magas rangú amerikai tisztviselő beszélt arról, hogy változott a Fekete-tenger felett elhaladó drónok útvonala. Hozzátették: az Egyesült Államok légiereje mindemellett továbbra is drónokat fog küldeni a nemzetközi légtérbe, de nem szeretnék, ha ez egy olyan incidenshez vezetni, amely eszkalálhatja a konfliktust.

Az egyik tisztviselő azt is hozzátette, hogy „egy ideig” ez biztos így lesz, de vannak, akik azt szeretnék, ha idővel a drónok ismét a korábbi útvonalak mentén haladhatnának. A tisztviselők azt is felvetették: nem tartják lehetetlennek, hogy Oroszország egyoldalúan nagyobb légtérzárat vezet be Ukrajna déli és keleti területeinél azért, hogy távol tartsák az amerikai drónokat.

Az előző héten már írtunk arról, hogy az incidens után az amerikai légierő továbbra is felderítőgépeket küld Ukrajna közelébe. Az egyik ilyen gép útvonaláról részletesen is írtunk, az végül szintén messziről elkerülte a Krímet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) közölte, hogy megállapodást kötöttek Ukrajnával, aminek értelmében négy év alatt összesen 15,6 milliárdot adnak kölcsön az országnak.

Először januárban, a Bloomberg értesülése alapján írtunk részletesen arról, hogy az IMF ezzel a csomaggal is segítheti Ukrajnát. Az IMF most közölte, hogy tető alá hozták a megállapodást, de az egyezséget még a Valutaalap vezetőségének jóvá kell hagynia. Ez utóbbi a The Guardian szerint a következő hetekben megtörténhet. 

Az IMF egyik tisztviselője azt írta: a csomag célja az, hogy Ukrajna megőrizze a gazdasági és pénzügyi stabilitást a háború közepette is, hogy a későbbiekben fizetni tudják az adósságaikat, és hogy segítsék az ország újraépítését a háború utáni időszakban, „az EU-csatlakozáshoz közeledve”.

A 15,6 milliárd dolláros összeggel ez lehet az eddigi legnagyobb kölcsön, amelyet az IMF egy hadviselő országnak ad. A programhoz az előző héten az IMF-nek egy belső szabályozást is módosítania kellett, mivel annak értelmében nem adhattak volna kölcsönt olyan országnak, ahol nagy a bizonytalanság.

Rovatok