Index Vakbarát Hírportál

Buzna Viktor

Hidegháborús hangulat az olimpián Hidegháborús hangulat az olimpián

Akcióba lendültek a kínai farkasharcos diplomaták, Washingtonból pedig már a pekingi téli olimpiát torpedózzák.

tegnap, 20:23

Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért Visszatérhetnek a katonáink Kabulba, de nem mindenki rajong az ötletért

Izgalmas az új katonai stratégia, a kabuli repülőtér fegyveres védelmét viszont nem díjazná a szakma.

július 26. 21:42

Szijjártó Péter: Magyarország kész hozzájárulni egy újabb, afganisztáni katonai misszióhoz Szijjártó Péter: Magyarország kész hozzájárulni egy újabb, afganisztáni katonai misszióhoz

A tárcavezető szerint biztosítani kell, hogy Afganisztán ne váljon a terrorizmus és migráció melegágyává

július 26. 13:52

Örüljünk annak, hogy mind egy fedél alatt vagyunk. Ez a sport egyesítő ereje, a szolidaritás, a béke, a rugalmasság üzenete. Ez az, ami mindannyiunknak reményt ad

– kezdte beszédét Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Hosszasan köszönetet mondott a japán népnek, akik a világjárvány közepette is megtudta szervezni a nyári játékokat.

Az, hogy most mind itt lehetünk együtt, az egyedül nektek, japán embereknek köszönhetjük. Engedjék meg, hogy minden japán embernek megköszönjem ezt

– mondta, hozzátéve, hogy a hatóságok is emberfeletti munkát végeztek. Tokió tíz évvel ezelőtt nyerte el az olimpia rendezésének jogát. „Akkor elindultatok azon az úton, hogy itt lehessünk. Nem volt könnyű út” – folytatta, megemlékezve a Japánt sújtó 2011-es cunamira, illetve a fukusimai atomerőműben bekövetkezett, tragikus kimenetelű baleset áldozataira. 

Ekkor Thomas Bach japánul is beszélt, megköszönve a japán embereknek, hogy lehetővé tették az olimpia megrendezését.

Bach szólt az olimpikonokhoz is, akiknek kitartását a japán emberekéhez hasonlította. Megemlékezett arról, hogy a sportolók sokszor teljesen kiszámíthatatlan körülmények között készültek a versenyekre.

Szenvedtetek, de kitartottatok. Sosem adtátok fel. A mai napon az olimpiai álmotok valóra vált. Most már igazi olimpikonok vagytok

– fogalmazott. Beszélt arról, hogy a világjárványban szervezett tokiói olimpia legfontosabb üzenete, hogy több szolidaritásra van szükség a társadalmakban. Példaként szolgált tehát a mostani esemény az emberiség számára, hiszen azt bizonyítja: a sport segítségével a világot egy jobb hellyé teszik. 

A koronavírus-járványra hivatkozva Észak-Korea kihagyja a tokiói olimpiát. Erről már áprilisban döntött az ázsiai diktatúra, a nyári játékok kezdetével azonban a térség szakértői újra elővették a témát. 

Eddig ugyanis a sportdiplomácia volt az egyetlen stabil kapcsolódási pont a remeteállam és a külvilág között, a koronavírus azonban itt is betette a kaput.

Az NK News szakportál szerint különösen a női labdarugó-válogatott hiányzik a mezőnyből. Ők ugyanis Észak-Korea legsikeresebb sportolói, egyben hazájuk ünnepelt sztárjai. A válogatott háromszor nyerte meg az ázsiai női futball kupát, s az olimpiai kvalifikáció során is stabilan hozták a pontokat. Az Észak-Koreát vezető Kim-család pedig nagy focirajongó hírében áll, erre utal a Phenjanban megépített Május elseje stadion, amely a világ egyik legnagyobb ilyen sportlétesítménye.

A 2016-os, riói olimpia nagyban hozzájárult Donald Trump amerikai exelnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezetők későbbi találkozóinak megszervezésében

– mondta az NK News-nak a dél-koreai Puszan Egyetem kutatója. Phenjan döntésével azonban ezúttal a sporteseményen sem lehet barátkozni észak-koreai diplomatákkal, ami valószínűleg az ország külpolitikájára is kihat majd.

„Érzelmekkel egyesítve” (United by Emotion), nagyjából így fordítható a most zajló nyitóünnepség koncepciója. Ez a nyári játékok hivatalos online felületéről derül ki, a kissé zavaros szöveg a multikultival ideologizálná meg a vírus következtében garantált nyomott hangulatot. Így magyarázza a témaválasztást:

Az elmúlt évben valamennyi országban a Covid-19 miatti félelemben éltek az emberek, a tokiói olimpia is a járvány közepén kerül megrendezésre. 

Hozzáteszik: a fizikai távolságtartás ellenére is arra törekednek a szervezők, hogy átélhessük a sportmérkőzés izgalmát. 

A sport egyetemes. Felbecsülhetetlen kincs, amely szerintünk képes arra, hogy az érzelmeken keresztül egyesítse a világot – akkor is, ha a járvány elválasztott minket, ha más nyelven beszélünk, vagy különböző kultúrákból érkezünk

– folytatják. 

Rovatok