Index Vakbarát Hírportál

Buzna Viktor

Legújabb fegyvereit küldi Washington Európába Legújabb fegyvereit küldi Washington Európába

A cél a nagy hatótávolságú, high-tech csapásmérés kialakítása.

április 13. 22:04

Japán attól tart, hogy szövetségesei kihagyják a buliból Japán attól tart, hogy szövetségesei kihagyják a buliból

A tokiói kutató szerint az EU és a Biden-kormány násztánca közben Ázsiát felfalja Kína.

április 13. 11:52

Hosszú és nehéz út vár a magyar járványkezelés felzárkóztatására Hosszú és nehéz út vár a magyar járványkezelés felzárkóztatására

Ez bizony sok pénzt és időt igényel.

április 13. 07:46

Festői fotóval ajándékozta meg az Index szerkesztőségét olvasónk. Az M6-os autópályán készült képen harckocsik hosszú során csillan meg a tavaszi napsugár.

Azt sajnos egyelőre nem tudjuk, miért történt a mozgósítás, és még dolgozunk a járművek típusának beazonosításán is. Addig is szavazásra bocsátjuk a kérdést.

Frissítés:

Olvasónk szerint a képen látható járművek valójában amerikai M3 Bradley lövészpáncélosok.

Hova viszik a harckocsikat?

  • 3292
    A koronavírus elleni harchoz vonulnak fel
  • 1252
    Az Adriára
  • 1148
    Szervizbe

Durva hóvihar söpört végig Kazahsztán fővárosán, Nur-Szultánon. A helyieket persze nem lepi meg a szélsőséges időjárás, a kormány mégis igyekezett otthon tartani az embereket. Ilyenkor nem csak az állami média figyelmeztet, a lakosokat sms-ben is arra kérik, ha nem muszáj, inkább ne menjenek az utcára.

A kazahokat viszont ez kevéssé hatja meg, a vihar ellenére a fővárosban nagy volt a forgalom. Nagyobb problémának bizonyult, hogy sokan indultak el vidékre is, ami pár méteres látótávolsággal nem a legjobb ötlet.

Lett is tömegbaleset Nur-Szultántól 50 kilométerre, közel tucatnyi autót kellett kimenteni.

Ezt az egyik érintett rögzítette is. A felvétel a Whatsup-on körözött, majd a Youtube-ra is kikerült:

 

Köszöni, jól van a japán trónról tavaly lemondott Akihito császár, legalábbis ez derül ki az egykori uralkodó születésnapjáról közölt híradásokból. A ma 87 éves ex-uralkodó tokiói rezidenciáján vészeli át a világjárványt, a karanténidőszakot csupán néhány protokolláris esemény erejéig hagyta el. Novemberben nevezték meg hivatalosan is a krizantém trón örökösének Fumihito koronaherceget, a szertartást Akihito császár idősebbik fia, a trónon őt váltó Naruhito császár vezette. Az eseményre egyébként áprilisban került volna sor, a járvány miatt azonban elhalasztották – így a nyugdíjas egykori uralkodó is részt vett a szertartáson.

 

Akihito 200 év után az első császár volt, aki önként mondott le trónjáról. Ez azonban cseppet sem ártott népszerűségének. A második világháború utáni, megújuló Japán szimbóluma lett, uralkodása alatt őt és feleségét, Micsiko császárnét mindenütt nagy szeretettel fogadták. 

Akihito egyébként több, súlyos betegséggel megküzdött élete során. A 2000-es évek elején rákkal diagnosztizálták, később szívkoszorúér-áthidaló műtétet hajtottak végre rajta. Mindezt sikerrel vészelte át az egykori japán császár, ami a születésnapján készült videóból is kiderül.

Rovatok