Index Vakbarát Hírportál

Ch. Gáll András

Magyar kalandorok a halál csernobili birodalmában Magyar kalandorok a halál csernobili birodalmában

Ketten beszöktek a zónába. Elmesélik az Indexnek.

tegnap, 11:38

Vissza akart lopódzni a pályára, de az edzője nyakon csípte Vissza akart lopódzni a pályára, de az edzője nyakon csípte

Steph Curry sorra dönti a rekordokat, pedig nem is engedik játszani...

tegnap, 07:16

Száz nap a nyitányig: Tokióban a kocka el van vetve Száz nap a nyitányig: Tokióban a kocka el van vetve

Horribilis költségnövekedés, mindeközben az élet halad a rendes kerékvágásban.

április 14. 16:52

2009. április 5. nagy nap a magyar kosárlabdasport történetében. A Szpartak Moszkva női együttese az Euroliga döntőjében, a spanyolországi Salamancában 85–70-re leiskolázta a házigazda Halcón Avenida csapatát. 

Hol itt a magyar szál? A kispadon. A moszkvaiak mestere ugyanis Rátgéber László, minden idők legnagyobb magyar kosárlabdaedzője volt. Az újvidéki születésű mágus-világválogatottat kapott a kezei közé Sabtaj von Kalmanovics tulajdonostól, de akinek van valami fogalma az edzői munkáról, az tudja, hogy az ekkora egókat a legnehezebb csapattá formálni. És Rátgébernek sikerült Sue Birdből, Diana Taurasiból, Sylvia Fowlesból, Lauren Jacksonból, Marina Karpunyinából, Irina Oszipovából, valamint Tatyjana Scsegoljevából világverő kompániát alakítani. 

Könnyen lehet, hogy minden idők legerősebb klubcsapatát.

A sors iróniája, hogy a klub tulajdonosát, Kalmanovicsot néhány hónappal később Moszkvában, a nyílt utcán egy bérgyilkos agyonlőtte.

Két és fél éve a Szpartak Pécsen járt, ifjúsági csapata megmérkőzött a Rátgéber irányította Nemzeti Kosárlabda Akadémia fiataljaival. A moszkvaiak kispadja mellett egy széken egy doboz cigaretta és egy öngyújtó volt. Steve Kostalas, a klubigazgató a tulajdonos halála óta minden mérkőzésen kiteszi Kalmanovics kedvenc cigarettamárkáját és az arany öngyújtót, így emlékezve a feledhetetlen főnökre.

Nem véletlenül March Madness a neve az Egyesült Államok egyetemi kosárlabda-bajnoksága egyenes kieséses döntőtornájának. Először is bőven márciusban kezdődik annak ellenére, hogy április 5-én, hétfőn vívja a döntőt a Gonzaga Bulldogs a Baylor Bears csapatával. Másodszor igazi madness, azaz őrület, ahogy az a szombati Gonzaga–UCLA-elődöntőben is beigazolódott. 

Az első helyen kiemelt és az elődöntőig 30:0-s mérleggel, azaz veretlenül eljutó Gonzaga ellen a hosszabbítás vége előtt 3,3 másodperccel Johnny Juzang a saját lepattanóját leszedve kiegyenlített 90–90-re. „Na, itt az újabb hosszabbítás”, nyögte a kommentátor, de nem lett igaza. Corey Kispert kiszedte a labdát a hálóból, Jalen Suggshoz passzolt, a Gonzaga hátvédje átlépte a felezővonalat, majd bőven a triplavonalon túlról megküldte a labdát. Amely a palánkra vágódott, majd miközben megszólalt a duda, onnan a gyűrűbe. 93–90, döntős a Gonzaga, odalent pedig elszabadult a pokol.

 

Suggs felugrott a jegyzőkönyvvezető asztalára, és úgy ünnepelt, ahogy annak idején Kobe Bryant vagy Dwyane Wade.

A döntőben a második helyen kiemelt Baylor az ellenfél. 

Armand Laurienté, a Lorient 22 éves bejelentkezett a Puskás-díjra. A csatár a Ligue 1 vasárnapi fordulójában legalább 40 méterről lőtt frenetikus szabadrúgásgólt a Nantes-nak. A sorfal mindössze kéttagú volt, csak tessék-lássék álltak oda a Nantes játékosai. Persze hiába álltak volna oda akár nyolcan is, a labda olyan magas ívben szállt, majd csapódott le a bal pipába. Igazából nem is érdemes másoknak hajtani a Puskás-díjra, ez a gól nagyjából felülmúlhatatlan. 

 

ILYEN MESSZIRŐL LEGUTÓBB TALÁN ROBERTO CARLOS RÚGOTT GÓLT SZABADRÚGÁSBÓL, 1997-BEN, FABIEN BARTHEZNEK:

 

Rovatok