Index Vakbarát Hírportál

Harmath Csaba

Jérome Bocuse jó eredményt vár a magyar csapattól Jérome Bocuse jó eredményt vár a magyar csapattól

A verseny alapító atyjának fiát a Hungexpón kaptuk el egy beszélgetésre.

2022. március 24. 15:56

Ilyen volt a Bocuse d'Or első versenynapja Ilyen volt a Bocuse d'Or első versenynapja

Kora délután kezdődött az őrület.

2022. március 23. 22:11

Pearl & Z – egy pezsgő siker Pearl & Z – egy pezsgő siker

A Pearl & Z első versenyén berobbant a top 3 magyar pezsgő közé. Videóinterjú.

2021. december 22. 09:44

A verseny alapító atyja – Monsieur Paul – fiát a versenyarénában kaptuk el egy beszélgetésre.

Látszik, hogy a magyar gasztronómia fejlődik, és úgy tűnik, megint jó eredményt tudunk majd látni a magyar csapattól.

– mondta Jérome Bocuse.

Miközben az eredményekre várunk, odasétáltunk a SIRHA kiállítás VIP részében a magyar standhoz. Ez a kiállítás ugyanaz, mint otthon Budapesten, a szakma legnagyobb presztizsű expoja. A vendéglátóipar teljes spektrumát lefedi a konyhai nagygépektől a séfkabátokon keresztül az extra minőségű nyúlhúsig. Ennek a kiállításnak a keretében kerül megrendezésre a Bocuse d'Or döntő.

A magyar stand azért van jelen itt Lyonban, mert a pár hete kiderült, hogy Magyarországon rendezik ismét a Bocuse d’Or európai döntőjét. Ennek megfelelően szokás, hogy a rendező országok képviselik magukat egy standdal a SIRHA kiállításon.

A magyar standon széles hazai bor- és egyéb italválaszték mellett az alábbi ételeket kóstolhatják a vendégek:

  • Kacsamájterrine, almachutney, – a Made in Hungary magyar kampány utóélete Lyonban – hozzá Sauska 2017 ötputtonyos aszú. Klasszikus kacsamájterrine ízvilág, amit a chutney szájban szépen felfrissít kellemes fűszerességével, benne mustármaggal, gyömbérrel, citrommal és lime-mal – csupa üdítő ízekkel. A koronát a könnyed, jóivású, megfelelő savkészletű aszú teszi fel a szájban az ételre. MIndenképpen együtt kell kóstolni!
  • Gulyás – Széll Tamás verziója, amit a Stand25-ben kósolhatunk mindig – sűrű, komoly paprikaízű alföldi gulyás, tehát a burgonyán kívül van benne zöldség is, felfrissítve citromhéjas angolzeller brunoise-zal. Ezzel a verzióval kapott az amúgy könnyen unalmassá váló gulyásleves új értelmet. Klasszikus, de mégsem az!
  • Somlói galusa – klasszikus Stand25 desszert – én ugyan ahhoz szoktam, hogy ezt egy szép nagy pohárba, pohárdesszertként kapjam, ugyanakkor ez az étel így is hozta azt, amit. A morzsa adta textúra és a minőségi alapanyaghasználat miatt oly jó a somlói. Kóstolóadag, de tartalmas és mély ízű étel. Szerették a magyar standon.

A konyháért itt Vomberg Frigyes barátom felel, aki korábban a magyar csapat coach-a volt.

Az egyik zsűritag – értelemszerűen nem honfitársunk – véleménye a hústálat kísérő zöldségraguról szó szerint:

Végre valami valódi zöldséget kaptunk. Nem pedig valami denaturáltat, vagy molekulárisat.

Egy másik zsűritag hozzászólása még a magyar tálalás előtt:

Mai nap erős volt Izland, Finnország és Észtország. Szerintem Dánia és Norvégia tegnap a szokásos színvonaluk alatt teljesített. Meglepően jó volt az orosz hústál, és nem meglepően kitűnő az olasz paradicsomos ételsor.

A konyhai zsűri egyik tagja azon kívül, hogy a jus aromatlizáláshoz használt alapanyagok mennyiségét túlzónak találta, ezen túl mindent rendben lévőnek értékelt a magyar konyhában az utólagos ellenőrzésnél. Vélhetőleg a három fel nem használt garnélát nem veszik figyelembe. A zsűri a pazarlásra is figyel, és ezt büntetőpontokkal pontokkal honorálja szükség esetén.

Rovatok