Index Vakbarát Hírportál

Kiss Eszter

Velence már száz éve sem bírt a turizmussal Velence már száz éve sem bírt a turizmussal

Mindenről a nászutasok tehetnek, többek közt a magyarok. Sokáig a szabályszerű házaséletnek is a vonatzakatolás erotikájával felvezetett olaszországi nászúttal kellett kezdődnie.

október 12. 22:43

A kisgyerek az valami rémes dolog A kisgyerek az valami rémes dolog

Nehéz személyiségű, konok anya és elfogadó, érzelmi biztonságot adó apa egyke fia volt Vekerdy Tamás, aki két könyvben mesélt saját családi hátteréről és fiatal éveiről.

október 10. 17:09

A Fortepan amerikai kistestvére Iowából indult A Fortepan amerikai kistestvére Iowából indult

Amerikában is gyűjtik a régi privát fotókat a magyar oldal sikerének hatására. A családi képek óriásira nagyítva házfalakon is megjelennek.

október 3. 13:36

A Fortepan történetében többször előfordult már, hogy az online archívumot böngésző szembetalálkozott egykori önmagával. Erről a Minden múlt a múltam című kiállítás kapcsán írtunk már. Most egy olyan olvasói levelet kaptak Ernőtől, amelyben a véletlenek abszurd és döbbenetes találkozásáról ír.

„1973-ban voltam Ulcinj-ban, az akkori Jugoszláviában és ott készítettem (a többi mellett) egy fotót, amelynek szinte teljesen azonos mását fedeztem fel most az Önök archívumában. A két fotó szinte ugyanarról a helyről készült, csak három év eltéréssel. Külön érdekesség, hogy mindkét fotón egy ugyanolyan Skoda gépkocsi látható az előtérben, csak a különböző rendszám utal arra, hogy nem ugyanarról van szó.

Az Önök képe (39133) 1970-ben készült, az enyém 1973-ban. Az Önök fotóján szereplő kocsin TG betűjelű rendszám van, az akkori Titograd - ma Podgorica, Montenegro fővárosa - területi jelzése volt. Az enyémen TU betűjel van, az akkori Titovo Užice - ma Užice, Szerbia - jelzésével.”

 

Ez és további, a kiállítás hónapjai során felbukkant látogatói történetek kerültek bele a Magyar Nemzeti Galériában vasárnap záró Fortepan-kiállítás utolsó programjai közé.

 

Szombaton, június 22-én Múzeumok Éjszakája. Volt, jelenlegi, jövőbeli ELTE-seknek remek program lehet az Egyetemi Könyvtár és Levéltár közösségi emlékgyűjtése, amellyel az egyetemtörténeti fényképgyűjteményt akarják gyarapítani.

Ha szívesen megosztaná másokkal is az ELTE-vel kapcsolatos, fényképen megörökített emlékeit és élményeit, vagy csak beszélgetne ezekről egy jót, várják önt szombaton 18.30 és 20 óra között a Ferenciek terén, az Egyetemi Könyvtár épületében.

A gyűjtés kiterjed a papíralapú és a digitális fényképekre is. Papírképek esetében a behozott képeket digitalizálják, és a tulajdonos dönt arról, hogy a „felhőben” tartja meg az emlékeit, és az eredeti képet átadja megőrzésre a levéltárnak, vagy csak a másolatot adja át kutatáshoz és közzétételhez.

Ugyanitt 15 órától kalligráfia-workshop és könyvkötő műhely, később könyvtárvezetés, koncert és kiállításmegnyitó Péterfy Gergellyel. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár részletes programját itt találja. Az országszerte megrendezett Múzeumok Éjszakája összes programját pedig itt.

A Fortepan hagyományosan urbánus fotóarchívuma az Index Mi Vidékünk projektje keretében nemrég a vidéki Magyarország több mint száz kockájával gyarapodott.

A Göcseji Múzeum üvegnegatív-gyűjteményéből digitalizált fotókból néhányat már mi is megmutattunk: Morandini Tamás olasz származású zalaegerszegi építész és a szarvaskendi dr. Tóth László hagyatékát. Most végre felkerült a teljes anyag a fortepan.hu-ra, itt végiglapozhatja a képeket.

Rovatok