Index Vakbarát Hírportál

Kiss Eszter

Egy ásítás miatti beszólással indult a magyar kabaré Egy ásítás miatti beszólással indult a magyar kabaré

Kabaré nélkül nincs nagyváros, a konferansz pedig magyar találmány, ami a Teréz körúton született meg. Így szórakoztak a boldog békeidőkben a budapestiek.

2019. december 26. 20:11

Kopott aktatáska rejtette a nyilas miniszter hagyatékát Kopott aktatáska rejtette a nyilas miniszter hagyatékát

A viharvert táska egykori tulajdonosa, Szász Lajos háborús bűnösként állt a kivégzőosztag elé. Elutasított kegyelmi kérvénye is ott van a Kiskőrösön megőrzött iratok között.

2019. december 4. 08:47

A Fortepan történetében többször előfordult már, hogy az online archívumot böngésző szembetalálkozott egykori önmagával. Erről a Minden múlt a múltam című kiállítás kapcsán írtunk már. Most egy olyan olvasói levelet kaptak Ernőtől, amelyben a véletlenek abszurd és döbbenetes találkozásáról ír.

„1973-ban voltam Ulcinj-ban, az akkori Jugoszláviában és ott készítettem (a többi mellett) egy fotót, amelynek szinte teljesen azonos mását fedeztem fel most az Önök archívumában. A két fotó szinte ugyanarról a helyről készült, csak három év eltéréssel. Külön érdekesség, hogy mindkét fotón egy ugyanolyan Skoda gépkocsi látható az előtérben, csak a különböző rendszám utal arra, hogy nem ugyanarról van szó.

Az Önök képe (39133) 1970-ben készült, az enyém 1973-ban. Az Önök fotóján szereplő kocsin TG betűjelű rendszám van, az akkori Titograd - ma Podgorica, Montenegro fővárosa - területi jelzése volt. Az enyémen TU betűjel van, az akkori Titovo Užice - ma Užice, Szerbia - jelzésével.”

 

Ez és további, a kiállítás hónapjai során felbukkant látogatói történetek kerültek bele a Magyar Nemzeti Galériában vasárnap záró Fortepan-kiállítás utolsó programjai közé.

 

Szombaton, június 22-én Múzeumok Éjszakája. Volt, jelenlegi, jövőbeli ELTE-seknek remek program lehet az Egyetemi Könyvtár és Levéltár közösségi emlékgyűjtése, amellyel az egyetemtörténeti fényképgyűjteményt akarják gyarapítani.

Ha szívesen megosztaná másokkal is az ELTE-vel kapcsolatos, fényképen megörökített emlékeit és élményeit, vagy csak beszélgetne ezekről egy jót, várják önt szombaton 18.30 és 20 óra között a Ferenciek terén, az Egyetemi Könyvtár épületében.

A gyűjtés kiterjed a papíralapú és a digitális fényképekre is. Papírképek esetében a behozott képeket digitalizálják, és a tulajdonos dönt arról, hogy a „felhőben” tartja meg az emlékeit, és az eredeti képet átadja megőrzésre a levéltárnak, vagy csak a másolatot adja át kutatáshoz és közzétételhez.

Ugyanitt 15 órától kalligráfia-workshop és könyvkötő műhely, később könyvtárvezetés, koncert és kiállításmegnyitó Péterfy Gergellyel. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár részletes programját itt találja. Az országszerte megrendezett Múzeumok Éjszakája összes programját pedig itt.

A Fortepan hagyományosan urbánus fotóarchívuma az Index Mi Vidékünk projektje keretében nemrég a vidéki Magyarország több mint száz kockájával gyarapodott.

A Göcseji Múzeum üvegnegatív-gyűjteményéből digitalizált fotókból néhányat már mi is megmutattunk: Morandini Tamás olasz származású zalaegerszegi építész és a szarvaskendi dr. Tóth László hagyatékát. Most végre felkerült a teljes anyag a fortepan.hu-ra, itt végiglapozhatja a képeket.

Rovatok