Index Vakbarát Hírportál

Kovács Ferenc Dávid

káferi
Joe Biden jelentősen túlértékelte az al-Kaida meggyilkolt vezetőjének szerepét Joe Biden jelentősen túlértékelte az al-Kaida meggyilkolt vezetőjének szerepét

A hírszerzők szerint korántsem ő volt a szeptember 11-i támadások egyik fő kitervelője.

augusztus 9. 05:51

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Feltételezések szerint ez Kína válasza az amerikai hadsereg űrhajójára.

augusztus 9. 05:50

Meghalt az énekes-filmsztár Olivia Newton-John Meghalt az énekes-filmsztár Olivia Newton-John

73 éves volt.

augusztus 8. 21:55

Nyilvánosságra hozták hétfőn az ukrajnai gabonexport céljára létrehozott fekete-tengeri folyosóval kapcsolatos szabályokat, melyek értelmében például tíz tengeri mérföldes körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a hajókat − közölte az MTI. 

Az ukrán gabonaexport újbóli elindításáról szóló megállapodás kitér a Boszporuszon keresztül közlekedő hajók biztonságára is, amelyet a török, orosz és ukrán hadsereg, valamint az ENSZ képviselői alkotta közös koordinációs központ (JCC) felügyel.

A végleges megegyezés szerint a JCC folyamatosan tájékoztatja a gabonaszállításban részt vevő feleket a hajók pontos tartózkodási helyéről és útvonaláról, így mind az orosz, mind az ukrán, mind pedig a török katonaság óvni tudja azokat, és biztosítani tudják a tíz tengeri mérföldes (18,5 kilométer) biztonsági zónát a hajóknak a humanitárius tengeri folyósó mentén.

A résztvevők semmilyen támadást nem mérhetnek sem kereskedelmi vagy más civil hajókra, sem pedig a jelen kezdeményezésben érintett kikötőkre − olvasható a dokumentumban.

Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartozik. Az ukrajnai háború februári kezdete óta az ukrán gabona fekete-tengeri exportja megbénult, ami az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint mintegy 47 millió ember akut éhezését okozta már eddig is világszerte. A gabonaexport újraindításáról a múlt hónapban az ENSZ és Törökország közvetítésével született megállapodás.

Jessica Chastain Oscar-díjas hollywoodi színésznő a hétvégén az ukrajnai Kijevben járt. Vasárnap meglátogatta az Okmatdjit gyermekkórházat, majd később találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Andrij Jermakkal, az elnöki adminisztráció vezetőjével − közölte a Variety.

Zelenszkij a Telegram-fiókján tette közzé a találkozóról készült képeket a következő megjegyzéssel:

Jessica Chastain amerikai színésznő ma Ukrajnában van. Számunkra rendkívül értékesek a híres emberek ilyen látogatásai. Ennek köszönhetően a világ még inkább hallja, tudja és megérti az igazságot arról, hogy mi történik az országunkban. Köszönjük a támogatást!

Az ukrán vezetésnél kiverte a biztosítékot a CBS News oknyomozó cikke, amelyben azt írták, hogy az Ukrajnának küldött fegyverek alig 30 százaléka jut el a frontra – írja a Kárpáthír.

A fegyverszállításról szóló hírt azóta átszerkesztették ugyan, ám az nagy port vert fel ukrán körökben. A külügyminiszter máris tiltakozott, és azt követeli, hogy indítsanak belső vizsgálatot a CBS Newsnál. Dmitro Kuleba szerint üdvözlendő, hogy a szóban forgó részt törölték a cikk szövegéből, ám az nem elegendő. Le kell folytatni a belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy kitől származik ez az Ukrajnát lejárató hír, és mi volt annak a célja.

A portál szerint az orosz propagandagépezet állhat a háttérben, amely félelmet és bizalmatlanságot próbál kelteni Ukrajna szövetségesei körében a fegyverszállításokat illetően.

A cikk korábbi címét – Az Ukrajnának szállított fegyverek 30 százaléka jut el a frontra – a CBS arra változtatta: Miért nem mindig jut el a katonai segély Ukrajnában a frontvonalig?

A szombaton általunk is szemlézett cikk elejére a következő szerkesztői megjegyzés került:

Ez a cikk a CBS Reports Arming Ukraine című dokumentumfilmjének forgatása óta bekövetkezett változásoknak megfelelően frissült, és a dokumentumfilmet is frissítik. Jonas Ohman szerint a CBS-szel való április végi forgatás óta jelentősen javult a szállítás. 

 Jonas Ohman a Blue-Yellow litvániai székhelyű szervezet  alapítója és vezérigazgatója, amely az Oroszország által támogatott szakadárokkal való konfliktus 2014-es kezdete óta szállít katonai segélyt a frontvonalbeli egységeknek Ukrajnában.

A lap tőle idézte a harmincszázalékos irányszámot. 

A cikkben a konkrét százalékos arányon kívül a többi megállapítást fenntartották, például azt is, hogy  Ukrajnában folyamatosan változnak a frontvonalak, ahol nagyrészt önkéntes és félkatonai erők harcolnak, és ez megnehezítette a katonai segélyek célba juttatását. Egyesek aggályokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy a fegyverek az ukrán feketepiacra kerülnek.

Rovatok