Index Vakbarát Hírportál

Kovács Ferenc Dávid

káferi
A háború végkifejlete fogja meghatározni Európa jövőbeli biztonságát A háború végkifejlete fogja meghatározni Európa jövőbeli biztonságát

Három lehetséges forgatókönyvet vázoltak a szakértők.

június 7. 16:17

Már hétfőnként is látogatható a Szépművészeti Csontváry-kiállítása Már hétfőnként is látogatható a Szépművészeti Csontváry-kiállítása

Eddig több mint 90 ezren nézték meg a tárlatot.

június 7. 14:57

Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál

Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr leveleit is bemutatják.

június 7. 14:21

Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnök pénteken azzal vádolta a Kremlt, hogy aknákat hagyott kivonuló csapatai útjában, ezzel tovább mélyítve viszályát Oroszország legfelsőbb katonai vezetőivel − írta meg az Insider.

Sajtószolgálatának Telegram-csatornáján közzétett üzenetében Prigozsin kizárta annak lehetőségét, hogy ukrán erők helyeztek volna el robbanószerkezeteket.

A mai naptól fogva az ukrán fegyveres erők részéről nincsenek ellenünk irányuló provokációk. Meg kell azonban jegyezni, hogy a másik oldalról meglepetések vártak ránk

− mondta Prigozsin.

Prigozsin azt állította, hogy erői „gyanús tevékenységgel” találkoztak az orosz hátország felé vezető úton, és azt mondta, hogy több mint egy tucat helyen találtak több száz páncéltörő aknát és több tonna robbanóanyagot.

Azok, akik ezeket a elhelyezték, a védelmi minisztérium képviselői voltak

− állította Prigozsin. 

Elmondása szerint az aknákat nem helyezhették el azért, hogy feltartóztassák vagy kárt tegyenek az ukrán csapatokban, mert azok mélyen az orosz frontvonal hátsó zónájában helyezkedtek el.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a csecsen különleges erők Akhmat csoportja offenzívát indított a kelet-ukrajnai Donyecki régióban fekvő Marjinka város közelében − közölte a The Guardian. 

Az orosz tisztviselők és katonai bloggerek reagálása a Belgorodi területen végrehajtott korlátozott rajtaütésre azt jelzi, hogy az orosz információs térben továbbra is fokozott aggodalom uralkodik az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője június 1-jén kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök folyamatosan kap információkat a Belgorodi területen kialakult helyzetről, és hogy Putyin a határ menti helyzetre adott válaszlépéséért Vlagyimir Zsdanovnak, a Szebeni járás vezetőjének a Bátorságrendet adományozta − írja napi jelentésében az Institute for the Study of War nevű kutatóintézet.

Az orosz tisztviselők a Belgorodi területen 200 gyermeket evakuáltak Penza területére, és június 3-án további 600 gyermek evakuálását tervezik Kaluga és Jaroszlavl területére.

Ezek az evakuálások, Putyin figyelme és a Honvédelmi Minisztériumnak a rajtaütésnek az orosz terület „megszállására” irányuló kísérletként való jellemzése arra utalnak, hogy a Kreml ezeket a korlátozott rajtaütéseket arra próbálja felhasználni, hogy támogassa a folyamatban lévő információs műveleteket, amelyek az ukrajnai háborút Oroszország létére veszélyesnek próbálják beállítani és belföldi támogatást gyűjteni egy elhúzódó háborúhoz.

Számos orosz katonai blogger a Belgorodi területen kialakult helyzetet az orosz vezetés bírálatára használta fel, míg mások azzal érveltek, hogy a korlátozott rajtaütések az ukrán ellentámadó műveletek előfutárai. A volt orosz tiszt és lelkes nacionalista Igor Girkin azzal érvelt, hogy az Oroszországon belüli fokozott aktivitás annak az eredménye, hogy az orosz erők 2022 őszén tartalékokat pazaroltak el, az orosz tisztviselők nem tudták háborús alapokra helyezni a gazdaságot, és a Kreml úgy döntött, hogy nem vezet be hadiállapotot.

Girkin szerint ezek miatt a kudarcok miatt Ukrajna megértette Oroszország viszonylagos gyengeségeit, és azt sugallta, hogy ezek felbátorították az ukrán erőket, hogy maguk is hadműveleteket hajtsanak végre Oroszországon belül.  Girkin azzal is érvelt, hogy a Kreml valószínűleg túl későn fog reagálni az állítólagos ukrán műveletekre Oroszországon belül, és addigra az orosz közvélemény támogatása az orosz vezetés iránt csökken.

Egy másik milblogger (katonai blogger) egyenesen Putyint bírálta, amiért úgy tesz, mintha minden rendben lenne Shebekinóban. Más milbloggerek azzal érveltek, hogy a Belgorodi területen végrehajtott rajtaütések ukrán erőfeszítések arra, hogy az orosz erőket az ukrajnai front fontos szektoraiból a határ menti régiókba tereljék az esetleges ukrán ellentámadás előtt.

Rovatok