Index Vakbarát Hírportál

Kovács Róbert

Vagyonokat adhatunk értük, de létezik-e tökéletes napszemüveg? Vagyonokat adhatunk értük, de létezik-e tökéletes napszemüveg?

Attól függ, mire kell nekünk.

július 9. 05:59

Piros ruhás nők, sportolók, alkohol: ezt imádják bennünk legjobban a szúnyogok Piros ruhás nők, sportolók, alkohol: ezt imádják bennünk legjobban a szúnyogok

A pasztellszínek és a cigi viszont nem hatja meg őket.

július 8. 16:32

Soha ne fogadjon el táplálkozási tanácsokat egy százévestől Soha ne fogadjon el táplálkozási tanácsokat egy százévestől

Mert félrevezet minket a túlélési elfogultság.

július 2. 20:22

Erősen felfokozott hangulatba tudja hozni a szurkolókat a futball, különösen, ha a nemzeti tizenegyek csapnak össze. Európa- vagy világbajnokságokon még azok is leülnek meccset nézni, akik amúgy teljes érdektelenséget mutatnak a sportág iránt, és ugyanúgy bevonódnak és azonosulnak a válogatottal, mint a fekete öves focirajongók. Ha pedig nyer a csapatuk, akkor a győzelmi mámorban ők is azt kiáltják kiáradó érzelemmel, hogy: győztünk! Így, többes szám első személyben, mintha maguk is a válogatott tagjai lennének.

Ami nem is csoda,

válogatottak részvételével UGYANIS a futball EGY VÉRBELI PATRIÓTA MŰFAJ, AFFÉLE SZIMBOLIZÁLT (ÉS CIVILIZÁLT) HÁBORÚ AZ ORSZÁGOK KÖZÖTT.

A szabályok egyszerűek, mindenki számára érthetőek, a füves pályára szorított, szabványos csatatéren pedig egyenlő esélyekkel küzdenek meg az ellenfelek. Könnyen befogadható és átélhető az ütközet, nem véletlen, hogy ez a világ legnépszerűbb labdajátéka, szinte minden országban űzik, százmilliók játsszák és még többen követik évtizedek óta. Éppen a példátlan népszerűsége és könnyű átélhetősége miatt lehet jelentőségét könnyen túldimenzionálni, és akár egy mérkőzéssorozat is annyira túlnőhet a sporton, olyan mértékben fanatizálhat, hogy képes elindítani akár egy valóságos háborút is. Mint ahogyan az meg is történt El Salvador és Honduras között 1969 júliusában.

Bővebben itt olvashat a témáról!

Kalandos hely tud lenni egy tengerpart, még januárban is. Ha épp nem emel fel a metsző szél, akkor egy tíz centiméter hosszú, jól fejlett dinólábnyomba léphetünk. A négyéves Lily Wilder apukájával barangolt a walesi Barry Beach-i Bendricks-öböl környékén, amikor hirtelen lecövekelt, és halkan csak annyit mondott: "apa, ezt nézd"! 

Richard, az apuka, komoly, megfontolt felnőtt módjára viselkedett. Rég túl lehetett már a gyerekkori csodákon, ezért nem vesztette el a fejét. E z túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, mondta, majd azonnal értesítette walesi Nemzeti Múzeum illetékes szakértőit. 

Az őslénytani kurátorok, köztük Cindy Howells, a környék "valaha talált legjobb" lábnyomának nevezte a felfedezést, korát pedig 220 millió évesre becsülte, írta a BBC. 

Hogy pontosan melyik faj járkált arrafelé a sárban, nem tudják megmondani. De karcsú állat lehetett, két lábon sétált és valószínűleg kisebb vadállatokra és rovarokra vadászott.

A környék amúgy gazdag őslény-lelőhelynek számít. A mostani felfedezés azért is különleges, mert a dinoszauruszok evolúciójának kezdeti időszakából származik. A legkorábbi leletek 230 millió évvel ezelőttiek. A kövületet Cardiffi Nemzeti Múzeumba vitték.

Új-Zélandon 11, vagy Sidney-ben 9 órával előbb hagyják maguk mögött az óévet. Világelsőként pedig a csendes-óceáni Kiribati (12 óra előny) 33 korallszigetén, félúton Ausztrália és Hawaii között. Itt már javában tombol az újév, és trombitálhatna mind az 5500 lakos , már ha ilyesmi része lenne a helyi folklórnak. De nem az.

Az egyik sziget neve a barátságtalan partú elszigetelt Karácsony-sziget. Itt húzódik a dátumvonal, és könnyedén átugrálhatnánk egy-egy napot oda-vissza.

Legkésőbb A Baker-sziget (az Egyesült Államok Kis Külső Szigeteinek lakatlan atollrésze) és Amerikai Szamoa élheti át a pillanatot. 13 órát kell még malmozni arrafelé. 

Rovatok