Index Vakbarát Hírportál

Kozár Alexandra

Kortárs írók búcsúznak Törőcsik Maritól Kortárs írók búcsúznak Törőcsik Maritól

A költő, a humorista és az irodalmi szerkesztő a Facebookon emlékezik.

32 perce

Meghalt Törőcsik Mari Meghalt Törőcsik Mari

A Nemzet Színésze, a kétszeres Jászai Mari-díjas és háromszoros Kossuth-díjas színművész, a magyarok egyik kedvenc színésznője 85 évet élt.

11 órája

Róth Miksa, egy múzeum, egy igazgató és a nagy semmi Róth Miksa, egy múzeum, egy igazgató és a nagy semmi

Történet arról, miként lehet valakit 20 év igazgatóság után előbb lefokozni, majd kirúgni.

tegnap, 07:27

A Petőfi Irodalmi Múzeum fiatal drámaírók részére pályázatot hirdet, melynek célja, hogy új magyar színművek létrejöttét segítse, és lehetőséget adjon ifjú pályakezdő drámaíróknak, akik már irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.

A pályázatra 1981. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek, akik nem részesülnek más, központi költségvetési forrásból származó ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban.

Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent.

Az ösztöndíjra egy még nem publikált, teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, mely nem lehet PhD-téma.

Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, bruttó összege 200 ezer forint havonta.

A részletes kiírás a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet honlapján érhető el.

Galla Miklós a hullaház főnökét játssza Madarász István mozifilmjében, az Átjáróházban, olyan művészekkel egy stábban, mint Kútvögyi Erzsébet, Rujder Vivien vagy Kulka János. A kép a forgatáson készült, és cseppet sem idegen a művésztől, aki már egy nemzetközi stand-up esten is szerepelt hasonló mezben. Galla Miklóst már láthattuk a filmvásznon, például Tímár Péter Csinibaba és Zimmer Feri filmjeiben. 

Ha ennyi nem lenne elég a sztárból, hallgassa meg vele készült újévi podcast beszélgetésünket. És, ha még ezt is kevésnek találja, nos, itt egy másik alsónadrágos kép.

Riccardo Muti után a világhírű dirigens vezényli a Bécsi Filharmonikusokat 2022. január 1-jén a Musikvereinban. Barenboim jól ismeri már a zenekart, kétszer vezényelt már bécsi újévi koncertet is, legutóbb 2014-ben. A jövőre 80 éves mester karrierjét az elmúlt másfél évben botrány rázta meg, miután diktatórikus munkamódszereiről szivárogtak ki részletek.

Rovatok