Index Vakbarát Hírportál

Kozics Júlia

Azahriah mondott egy éleset a mai politikáról Azahriah mondott egy éleset a mai politikáról

Azt is közölte: nem akar olyan lenni, mint Nagy Ervin.

tegnap, 15:19

Kevésen múlt a tömegbaleset: videón az elkövető kutya Kevésen múlt a tömegbaleset: videón az elkövető kutya

Minden évben történik ilyesmi.

tegnap, 13:55

Autó gyulladt ki és több jármű rohant egymásba a sztrádákon

Forgalmi akadályokra kell számítani az érintett útszakaszokon.

tegnap, 12:41

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, hogy Harkiv városának elfoglalása nem része Oroszország jelenlegi tervének. Ehelyett Moszkva egy „ütközőzónát” kíván létrehozni Oroszország saját biztonsága érdekében – írja a Sky News

Egy Kínában tartott sajtótájékoztatón Putyin közölte, hogy minden hadművelet a terv szerint halad, és állítása szerint „Kijev a hibás a harkivi támadásért”.

Ami a Harkiv irányában történteket illeti: ez is Ukrajna hibája, mert ők lőtték és sajnos továbbra is lövik a határ menti területek lakónegyedeit, köztük Belgorodot

– jelentette ki az orosz elnök.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy ott civilek halnak meg, hiszen közvetlenül a városközpontot, a lakónegyedeket lövik. „És korábban is megmondtam, hogy ha ez így folytatódik, kénytelenek leszünk biztonsági övezetet, pufferzónát létrehozni. Ezt tesszük.”

Egyébként Ukrajna szerint „stabilizálódott” a helyzet Harkiv térségében, ahol az orosz erők újabb támadásokat hajtottak végre. Volodimir Zelenszkij azonban elismerte, hogy Oroszország 10 kilométert nyomult előre a térségben. 

Mivel a Harkiv körüli helyzet továbbra is „rendkívül drámai”, a német külügyminiszter szerint Ukrajnának több nagy hatótávolságú fegyverre van szüksége az orosz utánpótlási útvonalak elvágásához – írja a Sky News.

Annalena Baerbock a külügyminiszterek strasbourgi találkozóján elmondta, hogy fontos olyan fegyvereket biztosítani, amelyek „közepes és nagy távolságokon is használhatóak”.

„Ezen más partnerekkel is dolgozunk” – mondta, hozzátéve, hogy összességében „rendkívül nehéz helyzetről” van szó.

Németország Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója, de Olaf Scholz kancellár eddig elzárkózott a nagy hatótávolságú Taurus rakéták szállításától.

„Az orosz csapatok a Harkivi területen nem lesznek képesek elérni Harkiv városát. Az oroszok tervei a város bekerítésére és ostromára is irreálisak, mert az orosz csapatok ezen a területen nem rendelkeznek ilyen erőkkel” – közölte Mikola Malomuzs, az ukrán hadsereg tábornoka, az ukrán hírszerzés korábbi vezetője az Espresso TV adásában. 

A Telegraf szerint Malomuzs megjegyezte, hogy bármelyik irányba is nyomulnak előre az oroszok a Harkivi területen, nem fogják tudni elérni a regionális központot. „Ma az ellenségnek nincsenek olyan erői és eszközei, hogy Vovcsanszk, Kupjanszk vagy a Luhanszki terület irányából elérje Harkivot” – mondta.

„Erős ballisztikus rakéták, páncélosok és speciálisan kiképzett erők és felszerelések kellenek, amelyek képesek egy város ostromára és nagy területek megrohamozására. Ez nem áll rendelkezésre, az ellenség kimerítette tartalékait” – fogalmazott a műsorban.

Rovatok