Index Vakbarát Hírportál

Kuli Orsolya

Minden lesz itt, fagy és nyári idő, jön a nagy fordulat Minden lesz itt, fagy és nyári idő, jön a nagy fordulat

A hét vége felé hidegfront érkezik.

október 6. 05:57

A 18 fok miatt bezárhatnak ideiglenesen a kollégiumok A 18 fok miatt bezárhatnak ideiglenesen a kollégiumok

A HÖOK az illetékes minisztériummal tárgyal.

október 5. 17:32

Megtelt a Kossuth tér, a tömeg az Alkotmány utca feléig ért Megtelt a Kossuth tér, a tömeg az Alkotmány utca feléig ért

A tanárok, diákok és szülők is változást szeretnének. Az Indexen folyamatosan követjük az eseményeket.

október 5. 17:06

Belarusz részt vesz Oroszország „ukrajnai különleges katonai műveletében” – jelentette ki Aljakszandr Lukasenka kedden egy katonai biztonságról szóló konferencián.

A Belta közleménye szerint a belorusz elnök úgy fogalmazott: 

Ami az ukrajnai különleges katonai műveletet illeti, részt veszünk benne. Ezt nem titkoljuk, de mi nem ölünk meg senkit. Nem küldjük katonáinkat sehová, nem szegjük meg a vállalásainkat.

Aljakszandr Lukasenka elmondta, hogy részvételük arra korlátozódik, hogy a háború ne terjedjen át Belarusz területére, illetve arra, hogy Lengyelország, Litvánia és Lettország ne támadhassa meg az országukat. „Ahogy korábban is mondtam, Belarusz nem hagyja, hogy Oroszországot a mi területünkről támadják hátba” – tette hozzá. Az elnök elmondta, hogy részvételük arra is kiterjed, hogy orvosi segítséget nyújtanak és élelmet adnak az Ukrajnából érkező menekülteknek.

Több mint 200 ezer orosz állampolgár érkezett a szomszédos Kazahsztánba, amióta két héttel ezelőtt Oroszországban részleges mozgósítást rendeltek el az ukrajnai háború miatt – közölte kedden Marat Ahmetdzsanov kazah belügyminiszter.

Többségük – mintegy 147 ezer ember – utána távozott is Kazahsztánból. A miniszter ennek hátteréről nem mondott semmit.

A tájékoztatás szerint eddig 68 honosítási kérelmet adtak be. A miniszter kijelentette, hogy nem fogják korlátozni az orosz állampolgárok belépését.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én rendelt el részleges mozgósítást, amely a hivatalos kommunikáció szerint 300 ezer tartalékos, lehetőleg harci tapasztalatokkal rendelkező embert érint – számolt be az MTI.

Oroszország február 24-én indított, Ukrajna elleni háborújában eddig körülbelül 60 800 orosz katona esett el, az elmúlt napon csaknem 370 ellenséges katona halt meg – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

A vezérkar beszámolója szerint

  • 2424 tankot,
  • 5018 páncélozott harcjárművet,
  • 1407 tüzérségi rendszert,
  • 340 rakétavetőt,
  • 177 légvédelmi berendezést,
  • 266 repülőgépet,
  • 228 helikoptert
  • és 3823 katonai gépjárművet és tartálykocsit semmisítettek meg az ukrán védők.

Ezenkívül 15 orosz hajót, 1028 hadműveleti és taktikai drónt, 131 egység speciális felszerelést és 246 cirkálórakétát számoltak fel.

 

Rovatok