Index Vakbarát Hírportál

Molnár Szabina

Autoantitestek okozhatják a poszt-Covid-tüneteket Autoantitestek okozhatják a poszt-Covid-tüneteket

A férfiak nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nők.

tegnap, 21:28

Kijött a rendelet, így szavazhatnak a határon túli magyarok Kijött a rendelet, így szavazhatnak a határon túli magyarok

A Nemzeti Választási Iroda elnöke kiadta az utasítást a Magyar Közlönyben.

tegnap, 20:58

Életfogytiglant is kaphatnak a Ryanair gépének eltérítésével vádolt belorusz tisztségviselők Életfogytiglant is kaphatnak a Ryanair gépének eltérítésével vádolt belorusz tisztségviselők

Négy belorusz tisztviselőt vádol az Egyesült Államok.

tegnap, 20:25

A belga kormány pénteken bejelentette, hogy „koronavírus-járványbarométert” vezet be, amely nyomon követi a pandémia alakulását Belgiumban. A barométeren három szín,

  • sárga,
  • narancssárga és
  • vörös

jelzi majd, hogy az adott időszakban mennyire súlyos a járvány, és milyen intézkedéseket kell hozni a különböző ágazatokban.

Az új eszközhöz kapcsolódó tudományos elemzésekre alapozva hozza meg döntéseit a kormány járványügyi bizottsága – mondta Alexander De Croo belga szövetségi kormányfő.

A barométer január 28-án vörös kódra állítva kezdi meg működését. Ennek értelmében a beltéri és kültéri rendezvényeket továbbra is legfeljebb 200 fővel lehet megtartani, a maszk használata kötelező marad. A vendéglátóipari helyiségek zárási időpontja este 11-ről éjfélre módosul. A fedett játszóterek, bowlingpályák, biliárdtermek, valamint a kaszinók újra megnyithatnak. Emellett a távmunka továbbra is kötelező marad heti négy napra, a bevásárlást pedig egyedül vagy párban kell elvégezni.

Belgiumban az utóbbi egy hét alatt 34 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, napi átlagban közel 31 800, hétfőn pedig rekordszámú, több mint 60 ezer fertőzöttet regisztráltak. A kórházi felvételek és a járványban elhunytak száma 12 százalékkal nőtt – számolt be az MTI.

Bevezettek Romániában egy nyilatkozatot (Passenger Locator Form), amely azt a célt szolgálja, hogy a hatóságok elérhessék az országba belépő személyt, ha járványügyi szempontból szükségessé válik.

A törvényes előírásoknak megfelelően az országba történő belépést megelőző vagy azt követő 24 órában ki kell tölteni az erre vonatkozó formanyomtatványt.

Abban az esetben, ha ez nem történik meg, akár 2000 lejes (219 ezer forint) bírságot is kiszabhatnak. A bírságnak csak a felét kell befizetni, ha a megbírságolt személy a jegyzőkönyv átvétele utáni 15 napban kitölti a nyomtatványt.

Mivel a rendelkezés nem számol külön az ingázókkal, nekik naponta vagy akár naponta többször is ki kell tölteniük az űrlapot – írja a Krónika.

Meghalt a cseh folkénekes Hana Horka, miután elkapta koronavírust. Az 57 éves Hana Horka nem volt beoltva, nemrég közösségi oldalán tette közzé, hogy a tesztje pozitív lett. A bejelentés után két nappal belehalt a betegségbe.

Fia, Jan Rek azt mondta, hogy szándékosan fertőződött meg, amikor ő és apja elkapta a vírust, így kaphatott volna gyógyulási igazolványt, ami belépést jelentett volna bizonyos helyszínekre.

Fia és férje teljesen be van oltva a fertőzés ellen – számolt be a BBC.

 

Rovatok