Index Vakbarát Hírportál

Németh Márton Sándor

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc összecsapásával indulhat a parlament Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc összecsapásával indulhat a parlament

Hétfő délután elkezdi a munkát az Országgyűlés.

szeptember 25. 11:11

Barcelonában járt Lázár János helyettese Barcelonában járt Lázár János helyettese

Kiderült, hogy kikkel találkozott.

szeptember 23. 16:10

Megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom Megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom

Néhány dologra azért így is figyelni kell.

szeptember 23. 15:55

Köszönjük olvasóink figyelmét!

Orbán Viktor Tóth Bertalannak válaszolva közölte, többek között jó hír, hogy sikerült minden munkahelyet megvédeni, valamint megvédeni a nyugdíjakat.

Önök úgy oldották meg, hogy elvettek egyhavi nyugdíjat. Mi ezt nem csináljuk, ezért jó hír a nyugdíjasoknak, hogy nem Gyurcsány-korszak van. Odaadjuk a nyugdíjasoknak azt az összeget, ami az infláció mellett a megélhetésükhöz szükséges.

A miniszterelnök nagy valószínűséggel mondta, hogy 2024-ben bekövetkezik, hogy a bérek jobban nőnek, mint az infláció, így újra reálbér-növekedés lehet.

Abban érzek valami lelki defektust, hogy önök azért szurkolnak, hogy Magyarország ne kapja meg az uniós forrásokat. Önök szerint ez normális? Ez jár Magyarországnak, és politikai okokból ezt csak nehezen, kemény tárgyalások árán adják, ha egyáltalán. Hogy szurkolhat valaki az országa ellen? 

– tette fel a kérdést Orbán Viktor, hozzátéve: legalább a tanárok bérét támogassák.

A kormányfő arról is tájékoztatta a képviselőket, hogy van egy szabály, ami nem teszi lehetővé, hogy nagyobb támogatást adjanak egy beruházáshoz annál, mint amekkora az abból származó bevétel.

Orbán Viktor az autóiparról úgy fogalmazott, hogy körülbelül 140 ezer ember dolgozik az autóiparban, nemzetközi sztenderdek alapján ezt néggyel szorozzák, hogy kiderüljön, hány embert tart el az iparág. Az EU döntött arról, hogy 2035 után ilyen autókat nem gyárthatnak, így két lehetőség maradt: vagy bezárják ezeket az üzemeket, vagy megmentik őket úgy, hogy olyan technológiai váltást hajtanak végre, telepítenek ipart melléjük, ami 2035 után is működőképessé teszi ezeket a gyárakat.

Meggyőződésem, Magyarországnak az az érdeke, hogy a legszigorúbb környezeti szabályok betartásával, a lakosság minden félelmére megbízható, higgadt választ adva megmentsük azokat a gépipari kapacitásokat, amelyekben az emberek a kenyerüket keresik.

Orbán Viktor Ungár Péternek azt mondta, Magyarország abban az értelemben klímabajnok, hogy minden ország egyszerre szeretne növekedni és csökkenteni a károsanyag-kibocsátását. 1990-től kezdődően Magyarország erre képes volt, összesen huszonegy ilyen ország volt, ezt a nehéz dilemmát jól oldják meg.

A miniszterelnök szerint geostratégiában nagyon nehéz nemzeti konszenzust teremteni, mert a nyugati világban a külpolitikát ideológiai alapokra helyezték. Értékeket képviselni nehéz a külpolitikában, de érdekalapon lehetséges egységet létrehozni.

Kifejtette, hogy az európai értékek ma három dologról szólnak: a háborúról, a genderről és a migrációról.

Erre építik az európai külpolitikát, erről hogyan hozzunk létre egyetértést? Ezzel mi nem értünk egyet. A béke pártján vagyunk, a hagyományos családot támogatjuk, a migráció nem jó, hanem rossz dolog. Nem fogunk tudni konszenzust kialakítani. A konszenzusra törekvés önmagában javítja az együttműködés szellemét, a magam részéről látom a nehézségeit, de nem akarom elutasítani azt a javaslatot, hogy a kormány és az ellenzéki, baloldali pártok próbáljanak konszenzusra törekedni külpolitikai és geostratégiai kérdésekben.

Orbán Viktor leszögezte, a háború vége nem kívánságműsor, hanem erő kérdése. Azt butaságnak minősítette, hogy Oroszország katonai erővel eljutna Magyarország határáig.

Nincs olyan forgatókönyv, ami oda vezetne, hogy Magyarországnak és Oroszországnak közös határa legyen, a NATO sokkal erősebb annál, semmint hogy ez a fejlemény bekövetkezhetne

– húzta alá a kormányfő.

Orbán Viktort kitért arra is, Svédországot illetően önmagában nem a Magyarországról készített film érdekli a kormányt, hanem az, hogy mit tanítanak Magyarországról a svéd gyerekeknek. Mert az nem a művészi alkotás szabadságának kérdése, hanem az állami politikáé.

A miniszterelnök egyetlen olyan körülményt sem lát, ami sürgetné őket a svéd NATO-tagságot illetően, mert Svédország biztonságát semmi nem fenyegeti. A Gripenek megtartását érdekes kérdésnek nevezte, de legalább tíz másik ajánlat van az asztalon, így a svéd–magyar kapcsolatoknak egyetlen olyan stratégiai eleme sincs, ami sérülne.

Rovatok