Index Vakbarát Hírportál

Szabó Gyula

Elképzelhetetlenül hideg lett Putyinéknál Elképzelhetetlenül hideg lett Putyinéknál

Komoly fennakadásokat okozott a téli időjárás Oroszországban.

7 perce

Mélypontjára süllyedt a brit kormányfő támogatottsága Mélypontjára süllyedt a brit kormányfő támogatottsága

Korábban sokkal jobb eredményeket produkált.

46 perce

Szijjártó Péter: Két magyar van még Gázában, dolgozunk a kiszabadításukon Szijjártó Péter: Két magyar van még Gázában, dolgozunk a kiszabadításukon

A parlamentben hallgatták meg a külügyminisztert.

2 órája

Az Index kérdéseire a miniszter leszögezte, a jelenlegi Covid-megbetegedések megszaporodása semmiképpen sem eredményezi majd a korábbi intézkedések visszavezetését.

Hiszen a vírus már jelentősen enyhébb lefolyású.

Szintén lapunk kérdéseire arra is kitért a tárcavezető, hogy a kormány nem tervezi bevezetni a 18 fokos fűtési korlátot az állami intézetekben, ahogy az a tavalyi évben volt. Emlékeztetett arra, hogy a kormány még nem tárgyalta Nacsa Lőrinc KDNP-s országgyűlési képviselők október elején tettek javaslatát, amely az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves korig történő tiltását szorgalmazta.

Gulyás Gergely határozottan leszögezte, hogy béremeléseket tervez tenni a kormány a reálbércsökkenés megállításáért. Emlékeztetett arra, hogy jelentős béremelések várhatók a következő időszakban, remélik, hogy a minimálbér-tárgyalások megfelelő eredményre vezetnek.

Kétségkívül 2012 után egy évtizedig nőttek a bérek. Ez most kétségtelenül megszakad, de a kormány bízik abban, hogy a trend visszatér

– összegezte Gulyás Gergely, aki végezetül azt is leszögezte, hogy nem látta azt a videót, amelyben Orbán Viktor meghajol Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere előtt, de egyébként sem kell ennek különösebb jelentőséget tulajdonítani.

A hírekben megjelent orosz gázbeszerzési árakra Gulyás Gergely úgy reagált, hogy jelenleg négy ár van Magyarországon a lakossági villany- és gázárakat illetően. Ebből összesen 1 darab van a piaci ár fölött. Emlékeztetett, időbeli eltérés van a kitárazás és a betárazás között, így azonnal nem lehet érvényesíteni az alacsonyabb piaci árakat. Aláhúzta, december 31-ig nem változtat a kormány az árakon, az azt követő időszakról nem nyilatkozott a tárcavezető.

Korábban az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola vetette fel, hogy ukrán és moldovai törvényhozók megfigyelő státuszban csatlakozhatnának a testület munkájához. Erre Gulyás Gergely úgy reagált, hogy az uniós csatlakozásnak világos kritériumai vannak. Emlékeztetett arra, hogy a tagfelvételekre megvannak a megfelelő szabályok, amelyeket Brüsszelnek figyelembe kell vennie.

A státusztörvénnyel kapcsolatban arra is kitért, hogy az uniótól semmilyen felvetés nem érkezett.

Majd a budapesti önkormányzat dolgozóinak kifizetett prémiumokat sajátos vezetési gyakorlatnak minősítette.

Rovatok